Magyarország a világon a harmadik, Európában pedig az első helyen áll az elhízottak aránya alapján felállított listán – közölte a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság főtitkára az M1 aktuális csatornán szombaton.
Pados Gyula az elhízás kezelésével, vagyis obezitológiával foglalkozó szervezet képviseletében elmondta: a világon arányaiban Magyarországon él a legtöbb elhízott ember az Egyesült Államok és Mexikó után.
Az okok összetettek, nem csupán arról van szó, hogy a magyar étrend hagyományosan zsírban gazdag. A legújabb kutatások szerint a szénhidrát, amelyből a tészta, a fehér kenyér, a rizs, a krumpli és a gyümölcsök sokat tartalmaznak, kicsivel nagyobb szerepet is játszik az elhízásban, mint a zsír – ismertette.
19 hozzászólásarrow_drop_down_circle
Mi,hogy ebbe miképp kerültünk,nem is értem?
Többnyire féktelen zabálásról,lustaságról( egyszerübb a mekibe enni mint főzni ) és igénytelenségről és nem betegségről van szó,
Persze a krónikus elhízáshoz hozzájárul a mozgás szegény életmód.
Hidd el, a mekibe túlnyomórészt a fiatalok járnak, ők is a gyerekek miatt. (helytelen). Én például soha nem étkezem a mekiben, mert az nekem túl drága. Én arra sajnálom a pénzt kiadni,amit ott fizetek, az nekem majdnem egy heti kosztpénz.
Sajnos a cukorbetegség egy szörnyű átok, aki egyszer belekerül, onnan nincs kiút. A rengeteg gyógyszer után jönni fog az inzulin. Mellette az a sok mellékhatás, amit a cukorbetegség okoz.
Igazad van, számít az alkati kérdés is, sokszor nézem, hogy egyesek mit megtudnak zabálni. Éppen csak meg nem fulladnak, annyira esznek. Mondjuk egy üdülés során az étteremben. Már én szégyelltem azt, amit mások csinálnak. De mindez nem volt elég, még akkor csusszant a ridikülbe a pick szalámi, vaj, lekvár, azt hitték, hogy nem látom.:))
Európában csak nálunk adnak el ennyi selejt kaját. Etért hízunk.
A szervezet nem tudja lebontani.
30 éve is rengeteg zsírt ettünk és mégis milyen cingár volt a magyar.
Sajnos túl sok finomított alapanyag épült be az étkezésbe. Tudom, hogy unalmas már a teljes kiőrlésű... stb., de itt a megoldás!
Egy csomó elfeledett gabona, zöldség létezik, és nem is annyira drágák.
A kenyér és péksütemény, ha teljes kiőrlésű is, vagy ha rozsos és magvas is, de ha túlteng az étkezésben, akkor hizlal, de legalább ásványi anyagok, vitaminok is vannak benne. Minél finomítottabb egy termék, annál haszontalanabb, és a szervezet üzenetet küld, hogy még, még, hiszen nem kapja meg a szükséges tápanyagokat. Ezért hizlalnak jobban a finomított dolgok, de nem táplálnak.
Nagyon finom köreteket lehet készíteni, mindenféle zöldséggel párosítva, a bulgurból. = búza , a gersliből = árpa, a kölesből, de jó beilleszteni a rízsparét, zabot, és v. álgabonákat: hajdina, kuszmusz, amarant -tésztákhoz a teljes kiőrlésű búza, -graham- rozs stb. liszteket, rengeteg vitamin és ásványi anyag van bennük.
A krumpli mellett pedig ott van a batáta sokféle fajtája, és a csicsóka, meg a tökfélék. Én libazsírral szoktam húsokat sütni, a zöldségekhez pedig kókuszolajat használok. Az étolajnál a házi zsír sokkal jobb. Fel kellene fedezni az elfeledett zöldségeket, - még nagyon sokféle van - és kevesebb kenyérfélét enni.
Ja, cukor helyett Sztívia - nekem van növényem, de boltban is lehet kapni ilyen tartósított édesítőt.
Sóból sem a finomított, hanem a parajdi sót kellene használni, mert a szervezetnek szüksége van rá.
Én is így állítom elő a zablisztet :))))))
Olcsó,finom,nem hízlal !
Szörnyű hogy a fotón levők mind fiatalok !
Új hozzászólás