Mentálisan és fizikálisan ma gyengébb az ember, hitványabb, mint háromezer évvel ezelőtt, s terjed az agresszió – erről beszélt Garamvölgyi László rendőrtábornok Balatonszárszón, Bűnmegelőzés-alapú társadalom című könyvének bemutatóján.

A szerző szerint a 21. században komoly fenyegetésekkel kell szembenéznie az emberiségnek, s a lumpen elemek kezelése a legnehezebb kihívás:

Migráció, a bűnözés emberi létet fenyegető foka, azaz csupa kriminalitás. Ami – s ezt már 1978-ban leírták – bűnügyi eszközökkel kezelhetetlen, nem váltotta be a reményeket, hogy a lumpen elemeket azzal fenyegessük: elvesszük a szabadságukat, lakásukat, munkájukat, hiszen ők ezt már mind elveszítették.

Garamvölgyi szerint ma nem a közbiztonság korában élünk:

a tömegtársadalmakban az életünket jogszabályerdő szabályozza, de ha sok a szabály, akkor sokat is lehet megsérteni és ha kevés az önkéntes jogkövető, az nem közbiztonság, hanem közbizonytalanság.

Úgy vélte, a jövőben előfordulhat, hogy

lesznek majd városok, melyeknek a falain belül garantálni lehet az ott élők biztonságát, a jogsértőt száműzik a városon kívülre, ahol a káosz, a háború lesz az úr. Diktatórikus társadalom lesz, de biztonságos.

A civil összefogás, a bűnmegelőzés alapjainak elsajátítása azonban hasznos a társadalomnak, mert kezelheti a kockázatokat:

 A bűnmegelőzést meg kell tanulni, már az óvodában el kell kezdeni tanítani és tíz év alatt, 14 éves korra már olyan ismeretek birtokába juthat a fiatal, hogy jóval kisebb valószínűséggel lesz áldozat, vagy elkövető. És az élete, a személyisége később is kisebb valószínűséggel siklik félre. (...) Bűnmegelőzés-alapú társadalomban kezelhetők a globalizációs veszélyek, valamint a bűnözés, az agresszió.

Garamvölgyi pozitív példaként említette éppen Balatonszárszót, mivel ott egy elég hatékony bűnmegelőzési mintaprogram működik. Erről többet a beszámolót közlő sonline.hu oldalán tudhat meg.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
@1magyar: A börtönben meg ha nem kap megfelelő ellátást még perel is és általában nyernek is.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
Miről beszélt Garamvölgyi? "Mentálisan és fizikálisan ma gyengébb az ember, hitványabb, mint háromezer évvel ezelőtt, s terjed az agresszió". És tökéletesen igaza van.
Nem XXI. századi technológia vívmányokról és intelligenciáról beszélt, hanem háromezer évvel ezelőtti ember mentális és fizikai képességeiről.
Persze az akkori ember erős és intelligens is volt a maga kezdetleges módján, mert ha nem az lett volna, sose jut el az emberiség a mostani állapotáig. A mostani ember meg nem biztos, hogy fennmarad még 3000 évig.
nyanya001
Bírom amikor a görény beszél illatról !
Toby
Szegény Garamvölgyi, ha legalább 1 percet is dolgozott volna a bűnüldözésben, szegny, kár érte, túl fiatalon lett rendőrtábornok, mielőtt még dolgozhatott volna..."hála" a ragyásnak !
papa.49
@Toby: Nem tudom miért de valahogy nem hiszek a pacáknak...
Toby
@papa.49: Valami gányása lehetett, mert a ragyás nem véletlenül tette el szemelől, valami hókus-pókusz varázsszervezetbe !
wagabund
@Szeparepa2: 16.15 nálad a pont. no komment. :-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.