Mentálisan és fizikálisan ma gyengébb az ember, hitványabb, mint háromezer évvel ezelőtt, s terjed az agresszió – erről beszélt Garamvölgyi László rendőrtábornok Balatonszárszón, Bűnmegelőzés-alapú társadalom című könyvének bemutatóján.

A szerző szerint a 21. században komoly fenyegetésekkel kell szembenéznie az emberiségnek, s a lumpen elemek kezelése a legnehezebb kihívás:

Migráció, a bűnözés emberi létet fenyegető foka, azaz csupa kriminalitás. Ami – s ezt már 1978-ban leírták – bűnügyi eszközökkel kezelhetetlen, nem váltotta be a reményeket, hogy a lumpen elemeket azzal fenyegessük: elvesszük a szabadságukat, lakásukat, munkájukat, hiszen ők ezt már mind elveszítették.

Garamvölgyi szerint ma nem a közbiztonság korában élünk:

a tömegtársadalmakban az életünket jogszabályerdő szabályozza, de ha sok a szabály, akkor sokat is lehet megsérteni és ha kevés az önkéntes jogkövető, az nem közbiztonság, hanem közbizonytalanság.

Úgy vélte, a jövőben előfordulhat, hogy

lesznek majd városok, melyeknek a falain belül garantálni lehet az ott élők biztonságát, a jogsértőt száműzik a városon kívülre, ahol a káosz, a háború lesz az úr. Diktatórikus társadalom lesz, de biztonságos.

A civil összefogás, a bűnmegelőzés alapjainak elsajátítása azonban hasznos a társadalomnak, mert kezelheti a kockázatokat:

 A bűnmegelőzést meg kell tanulni, már az óvodában el kell kezdeni tanítani és tíz év alatt, 14 éves korra már olyan ismeretek birtokába juthat a fiatal, hogy jóval kisebb valószínűséggel lesz áldozat, vagy elkövető. És az élete, a személyisége később is kisebb valószínűséggel siklik félre. (...) Bűnmegelőzés-alapú társadalomban kezelhetők a globalizációs veszélyek, valamint a bűnözés, az agresszió.

Garamvölgyi pozitív példaként említette éppen Balatonszárszót, mivel ott egy elég hatékony bűnmegelőzési mintaprogram működik. Erről többet a beszámolót közlő sonline.hu oldalán tudhat meg.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
@1magyar: A börtönben meg ha nem kap megfelelő ellátást még perel is és általában nyernek is.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bencemacska
Nézz OV-ra és igazat adsz Garamvölgyinek!!!
1magyar
A bűnözőknek legtöbbször nincs mit veszíteni. Nincs munkája,vagyona,háza - semmi - amit féltenie kellene. A börtön már nem zavarja őket.
Úgy kizsigerelik az embereket a rohadék gazdagok. Nincs ezen mit csodálkozni.
szaboria1
@1magyar: A börtönben meg ha nem kap megfelelő ellátást még perel is és általában nyernek is.
enslaved
@1magyar: Hát persze, a gazdagok miatt vannak a bűnözök...Ne haragudj, de ez egy marhaság.
human
Szerintem túl sokan vagyunk ennyien erre a bolygóra.
1960 - 3 milliárd ember
2013 - 7.1 milliárd ember

Több ember, kevesebb ökoszisztémát fenntartó élővilág
Több ember, kevesebb élettér
Több ember, több járvány
Több ember, több bűnözést
Több ember, több környezetszennyezés

De a természet idővel mindent megold. A kérdés, hogy sürgetni akarjuk-e ezt?
1magyar
Legalább az alkalmatlanoknak a petefészkét lekötnék,ill. sterilizálnák és a barbár földrészeken is fogamzásgátlót osztanának!
human
@1magyar: Ez veszélyes fegyver. Kik az alkalmatlanok? Akik nem akarnak dolgozni? Vagy azok akik genetikailag hajlamosak rákra? Vagy azok, akik liberális gondolkodásúak?
Sokféle képen vissza lehet ezzel az eszközzel élni.
bundi
nagyon rákattanhatott tegnap este a mad maxre...
"Migráció, a bűnözés emberi létet fenyegető foka, azaz csupa kriminalitás"
mondja ezt a kint élő gazdasági migráns magyaroknak...
Január
Nem csak rendőrségi ügy a bűnözés növekedése. Azért az ok az elosztásban is keresendő. s akkor ez már politikai ügy is.
Mi van ma? - tényleg sokan vagyunk Pl. Szíria népessége 40 év alatt megháromszorozódott, s ugyanígy van ezzel sok olyan ország, ahonnan a megélhetés hiánya miatt, oda mennek az emberek, ahol jól élnek.
Ezelőtt 20 -30 évvel kellett volna a gazdag országoknak lépni! De azok főleg csak "halat" adtak a szegény országoknak, ahelyett, hogy "hálót adtak volna, hogy tudjanak halászni", meg szemétgyűjtőnek használták a szegényebb országokat. Ezzel egyáltalán nem segítették ezeket az országokat, csak rövid időre elfedték a bajokat.
Most pedig megindult az emberáradat, - nyilván van benne egy kis támogatás is - , és Európa pedig kapkodhatja a fejét...
Tehát nem egészen rendőrségi ügy a rendrakás.
Természetesen Garamvölgyi által megnevezett társadalmi bajok megoldása nélkül egyre nagyobb lesz a káosz.
Január
@Januás "tűrhetetlen, hogy egy maroknyi ember ugyanakkora javak felett rendelkezzen, mint a Föld népességének fele."

nol.hu/kulfold/a-hatvanket-leggazdagabb-birtokolja-a-fel-vilag-vagyonat-1585217
wagabund
..."Mentálisan és fizikálisan ma gyengébb az ember, hitványabb, mint háromezer évvel ezelőtt,"...

Na igen...ő már csak tudja...
justhpeter
Megoldott-e valamit ez a felvetés. Több irányt mutatott arra, hogy az emberek milyen úton menjenek egymásnak, de a kivezető útról nem értekezett.
Mézike
@enslaved: :-) Most véletlenül igazad van...
Mangu
@Szeparepa2: Szerintem el vagy varázsolva. Ha csak 6 ezer évet nézek (írott történe-lem) az emberiség (tömeg) folyamatosan korcsosodott el (fajlagosan), ami századunkban rohamosan felgyorsult (szembe megyünk a természet törvényeivel). Egy buta, mindig -, mindenhol buta - nem tudja alkalmazni az ismereteket, nem tud alkalmazkodni (nem intelligens), ezért buta. Ezen idő alatt csak egyes technológiai alkalmazások fejlődtek, melyhez nagyon kevesek értenek, a tömeg csak használja, de nem érti (elviségek már megfogalmazottak voltak, csak feltételrendszer hiányzott). Az eszköz fejlesztést nem vitatom, max. a célszerűségét, mi az irányúltságuk. Sokkal kiszolgáltatottabbak vagyunk, mint gondolnád. A vívmányokról meg csak annyit, hogy alapvetően az ember, mint a leg-gyengébb láncszem egy folyamatban, kiváltására irányulnak. A morális, mentális, intellek-tuális fejlettségünkkel nem dicsekednék, mert egyre rosszabbak vagyunk - lásd napjaink eseményeit itthon és a nagyvilágban. A rabok emberi jogait dülledt seggel védi a Stras-bourg-i bíróság, míg a betegekéről kussolnak. Nem folytatom, kérlek gondolkozz el egy kicsit, mielőtt ilyen véleményalkotásba kezdesz.
Mangu
@Szeparepa2: Le van zárva, megvilágosodott lélek.
Eriksson
Miről beszélt Garamvölgyi? "Mentálisan és fizikálisan ma gyengébb az ember, hitványabb, mint háromezer évvel ezelőtt, s terjed az agresszió". És tökéletesen igaza van.
Nem XXI. századi technológia vívmányokról és intelligenciáról beszélt, hanem háromezer évvel ezelőtti ember mentális és fizikai képességeiről.
Persze az akkori ember erős és intelligens is volt a maga kezdetleges módján, mert ha nem az lett volna, sose jut el az emberiség a mostani állapotáig. A mostani ember meg nem biztos, hogy fennmarad még 3000 évig.
nyanya001
Bírom amikor a görény beszél illatról !
Toby
Szegény Garamvölgyi, ha legalább 1 percet is dolgozott volna a bűnüldözésben, szegny, kár érte, túl fiatalon lett rendőrtábornok, mielőtt még dolgozhatott volna..."hála" a ragyásnak !
papa.49
@Toby: Nem tudom miért de valahogy nem hiszek a pacáknak...
Toby
@papa.49: Valami gányása lehetett, mert a ragyás nem véletlenül tette el szemelől, valami hókus-pókusz varázsszervezetbe !
wagabund
@Szeparepa2: 16.15 nálad a pont. no komment. :-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.