A lakosság 94 százaléka indokoltnak tartja, hogy legyen uniós pályázati támogatás a magyar otthonok energetikai korszerűsítésére – derül ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) és az Energiaklub felméréséből.

A két szervezet az MTI-hez szerdán eljuttatott közös közleményében felidézi: a kormány november végi határozatában úgy rendelkezett, hogy a lakosság energiahatékonysági fejlesztéseit uniós pályázati források helyett csak hitelekkel fogja ösztönözni. Pályázati támogatás a kormányzati tervek szerint csak állami, illetve egyházi intézmények számára lesz elérhető.

A MEHI és az Energiaklub adatai szerint ezzel szemben a magyarok 95 százaléka úgy gondolja, hogy leginkább az otthonok energetikai felújítását kellene támogatnia az államnak.

A felmérés szerint a háztartások csaknem kétharmada pályázati források nélkül, csak saját megtakarításaira és hitelekre alapozva nem fogja felújítani otthonát a következő három évben – hívták fel a figyelmet.

Az új uniós finanszírozási időszakban akár százmilliárd forint is jutna az otthonok felújítására – vélik, megjegyezve, hogy a magyar kormány és Brüsszel által is elfogadott Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program még tartalmazza a lakossági energiahatékonysági felújításokra vonatkozó beruházási támogatásokat is.

A közleményben Szalai Gabriella, a MEHI programigazgatója arra hívta fel a figyelmet: a kutatás egyértelművé teszi, hogy csak hitelalapon nem fog elindulni egy felújítási hullám. Bart István, az Energiaklub társelnöke szerint érthető, ha az állam azt várja, hogy a háztartások is áldozzanak otthonuk felújítására, ugyanakkor jogos elvárás a lakosság részéről, hogy az állam is támogassa az elöregedett, energiapazarló épületállomány korszerűsítését.

A kutatás nem, életkor, iskolázottság, régió és településtípus szerint reprezentatív mintán, ezer ember telefonos megkérdezésével készült tavaly decemberben.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quo vadis
Ha egyszer a lakosság 94 százaléka indokoltnak tartja, akkor természetes a NEM. Vegye mindenki tudomásul, hogy itt egy vélemény létezik, az Orbáné, a többi meg le van ...va. Véletlenül sem tesz olyat a kormány amivel esetleg a lakosságnak kedvezhetne. (arra azért kíváncsi lennék, hogy egyes kormánypárti képviselők palotáját most állami vagy egyházi intézménynek fogják átminősíteni???
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Bercifiu
Igaza van a kormánynak. Mindenki kölcsönből fedezze a lakása felújítását, mert kell a pénz a stadionokra.
az igaz, hogy előírták a mindennapos tesi órát, de terem, felszerelés csak a felcsúti iskolában van.
Szókrakész
"Pályázati támogatás a kormányzati tervek szerint csak állami, illetve egyházi intézmények számára lesz elérhető."

Templomokra???
Ott a pokol van.
Eleve meleg hely.

Állami épületek?
Azokat fűtse az ott dolgozók haza és fidesz szeretete.
pbalage
Ha korszerűbb a lakás, nem lehet annyit megtakarítani a rezsicsökkentéssel.
1magyar
Többet érne mint a stadionok felújítása. Nem lenne az ország annyira kiszolgáltatott az energiával.
quo vadis
Ha egyszer a lakosság 94 százaléka indokoltnak tartja, akkor természetes a NEM. Vegye mindenki tudomásul, hogy itt egy vélemény létezik, az Orbáné, a többi meg le van ...va. Véletlenül sem tesz olyat a kormány amivel esetleg a lakosságnak kedvezhetne. (arra azért kíváncsi lennék, hogy egyes kormánypárti képviselők palotáját most állami vagy egyházi intézménynek fogják átminősíteni???
Szókrakész
@quo vadis: Sőt a Parlament is Pénzszolgáltató lesz, hogy minden politikus havi 5 milliót kereshessen. HIVATALOSAN.
Csak hogy papírja legyen róla.
Aki Én
Jaj már!!! Most az építőiparban és a disznó ,,iparban" érdekeltek. Majd ha lecsengett, áttérhetünk másra. Most nem felújítani kell, hanem újat építeni és disznót venni.
Macskaszem
@Aki Én: Ne feledkezzünk meg közben az unokacsinálásról sem.
Aki Én
@Macskaszem: Rajta vagyok. Beszéltem szakemberekkel, csinálok magamnak párat...
human
Orbánnak nem érdeke, hogy a lakosság kevesebb energiát fogyasszon. A MET nevű offshore cég így keres rajtunk évi több tízmilliárdot csak a gázzal. Az villamos műveknél meg az interpol kőrözési listájára visszajáró Hernádi Zsolt terpeszkedik. Nem vehetjük el a szájuktól a kaviárt. A mi feladatunk pénzzel tömni őket, mert Orbán így akarja.
human
@Aki Én: A stadionok is csak azért épülnek, mert így lehet a haveroknak gyorsan sok pénzt átjátszani.
Toby
Ugye emléxünk, ebben a kérdésbe hazudott egy oltárit lézer-piszkos ! Hogy az l.szájmon féle, rákellenes barackmag akadjon a torkán !
kkalman
Mert figyelnek arra, hogy mit akar a nép. Azt pártunk és kormányunk nem akarja!
Desischado
Mindent a maguk érdekében, magukért csinálnak. Én bármit el tudok képzelni róluk!
kukac50
Az unió vissza nem térítendő támogatását adná a kormány a lakosságnak hitelként!
Aljas szándék!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.