Nagy értékű költségvetési csalás miatt nyomozást indított az ügyészség az Uber ellen – írja a Magyar Nemzet. Az Fővárosi Főügyészség megerősítette, hogy kaptak ilyen feljelentést, azt továbbították az illetékes budapesti és XIII. kerületi ügyészségeknek.

Az Uber szerint azonban az ő rendszerükben nincs feketefuvar, a sofőröknek – akik magyarországi bankszámlára kapják a pénzüket – mindig felhívták a figyelmüket, hogy jövedelmeik után adózniuk kell (tegnap óta vállalkozói adószámot is meg kell adniuk a rendszerben).

Az Országos Taxisszövetség elnöke, Metál Zoltán szerint azonban

személyszállítást csak megfelelő engedélyek és erre vonatkozó igazolások után vállalhatnának a sofőrök, bármilyen adószám valójában csak az Uber szerint megfelelő.

Az Uber közleménye szerint viszont

az Uber technológiája többek között arra is alkalmas, hogy transzparenssé tegyen, kifehérítsen egy olyan üzletágat, amely a közelmúltig hagyományosan készpénzalapú volt, és sokan a szürke zónába sorolták. Készpénzmentes szolgáltatásról lévén szó, a mostani változtatásokkal is ezt az elkötelezettségünket bizonyítjuk. Egyben azt is jelezzük: komolyan vesszük a kormány és a hatóságok által megfogalmazott kérdéseket, fenntartásokat. Szerintünk ezek a változtatások százezer magyar felhasználónk, 1200 autós partnerünk, valamint az államkassza érdekeit helyezik előtérbe.

Az ügyészség pedig törvényes határidőn belül eldönti, kinek van igaza.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
prime777
Kicsinálják végül az Ubert.
A "cuki" taxisoknak kell itt uralniuk a személyszállítást.
szaboria1
@eszegfu: A régen az én időmben ha valaki taxi sofőr akart lenni annak hivatásos jogsinak kellett lenni. Az az Páv engedéllyel. A taxi rendszámnak is emiatt eltérő színű volt. Számomra tuti, hogy ezek nem adóznak és még járulékot sem fizetnek. Mint olvastam sok egyetemista csinálja ezt.
eszegfu
@szaboria1: Egyetértünk! Annál is inkább nem adóztak SZJA-t az Uberes taxisok -- és ezt nem irhatom 100 %-ban a számlájukra -- mert a törvény egyáltalán nem irta elő hova is "sorolják" be magukat pl. az egyéb önálló tevékenységhez, amit mondjuk adószám nélkül is lehet vallani?! Évek óta "lázadnak" a taxisok az Uberesek ellen...mégsem történt semmi! Nem kedvelem Tállait, de most legalább kiadott egy Nav állásfoglalást, ahol fehéren-feketén le van irva, mi a teendő, vagyis különösebb törvénymódositás nélkül "helyére" tették a dolgot, most már minden világos mindenki számára és persze el is érhető ez az információ! Mivel ezek szerint járulékfizetés és SZJA fizetés hatálya alá esnek, ha kiváltják az adószámot, máris nem lesz olyan könnyü a taxis ár alá menni, de legalábbis jelentősen csökken a különbség.
human
@eszegfu: Nem ismerem az Ubert, de úgy tudom lehetett értékelni a sofőrt. Ezt szerintem a taxisoknál is be kellene vezetni.
eszegfu
@human: Én sem ismerem őket, de igazad van: lehet "finomitani" az egész rendszeren egy ilyen értékeléssel! Tényleg az a legnagyobb baj, hogy 1-1 kirivó negativ dolog esetén már általánositunk és nemcsak a taxisoknál, hanem orvosoknál, vagy a pedagógusoknál is. Bizonyára vannak "hiénák", de én régebben legalább 10 éven keresztül egy taxis társaságon keresztül rendeltem fuvart és engem 1x sem akartak átverni, szinte forintra u.annyit fizettem bizonyos utra akárki is vitt el.
DR Eric CARTMEN
Van egy pár ismerősöm "ott". Meséltek. Számoljunk egy picit együtt. Először a sofőrök. (megjegyzendő, hogy 100 ellenőrzésen 100-an dőltek meg. Nincs adószám, nem adóznak, nem ad számlát stb ) Aki mellékben csinálja, annak is napi (minimum) 10 ezer bevétel. Erősen lefelé kerekítve havi 200 ezer. Évi 2,5 millió. Ennek az adója 370 ezer LENNE. + az éves járulékok 600 ezer. Tehát 1 sofőr kb 970 ezer ft-ot vesz ki az állam zsebéből. Vannak 1200-an. Ez összesen 1164000000 ft évente. A holland székhelyű cég fuvaronként levesz 25 %-ot. Ez a 200 ezres példánál maradva 50 ezer/fő / hó. Az havi 60 000 000 ft. Évi 720000000 ft.Adjuk össze a két összeget sofőr+ cég = 1884000000 ft . Ennyi lopás még a fidesznek is dicsőségére válna.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.