A megnőtt terrorkockázat, terrorfenyegetés miatt további, a mindennapok biztonságát erősítő intézkedésekre van szükség – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője szombaton egy budapesti konferencián.

A Migrációkutató Intézet A migráció biztonságpolitikai kockázatai és kezelésének lehetőségei című konferenciáján Rogán Antal azt mondta: az Európát érő ellenőrizetlen bevándorlás nem szűnt meg, a biztonsági szervek arra figyelmeztetnek, hogy a következő hónapokban, években terrorcselekményekre készülnek Európában. Ez a helyzet azt kívánja meg, hogy továbblépjünk a határok védelmén – mondta a miniszter, hozzátéve: nem egyszerűen alkotmánymódosításról van szó, több, a mindennapok biztonságát erősítő javaslattal készülnek.

Rogán Antal kijelentette:

bízik abban, hogy a parlament az ellenzék támogatásával felelős döntést hoz, de ha nem, akkor a kormány az emberekhez fordul.

Kiemelte: Magyarországtól délre jelenleg is migránsok ezrei próbálnak bejutni az Európai Unió területére. A kormány minden ülésén elsőként foglalkozik azzal, hogy milyen intézkedésekre van szükség. A miniszter szerint a terrorizmus egy új, "barbár" formájával kell szembe nézni, amelynek célja az európai civilizáció meggyengítése. Ezek a terroristák már attól sem riadnak vissza, hogy polgári célpontokra, akár gyerekekre támadjanak – emelte ki, utalva a közelmúltban Párizsban elfogott terroristára, aki bölcsőde ellen is tervezett merényletet.

Olyan döntésekre van szükség, amelyek valódi mozgásteret adnak a kormánynak, hogy meg tudják védeni a magyar embereket – mondta Rogán Antal, hozzátéve: a terrorfenyegetéssel szemben jelenleg a kormány kezében sokkal kevesebb eszköz van, mint más európai országokban.

Az alaptörvény módosításával kapcsolatban kialakult vitát nonszensznek nevezte. A szabadságjogok korlátozására hivatkozó ellenzéki bírálatokat különösen hiteltelennek tartja azoktól, akik 2006. október 23-án egy nemzeti ünnepen mindenféle politikai felhatalmazás, a parlament megkérdezése nélkül vetették be a rendőröket a magyar emberekkel szemben – fejtette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda minisztere.

Simicskó István honvédelmi miniszter ezzel kapcsolatban felidézte, hogy a Fidesz korábban minden olyan alkotmánymódosítási kezdeményezést megszavazott, amely a biztonság erősítését szolgálta. Így tettek a jugoszláv válság idején is, sőt akkor is, amikor 2004-ben ellenzéki pártként megszavazták, hogy megelőző védelmi helyzet elrendelése esetén vissza lehessen állítani a kötelező sorkatonai szolgálatot.

A honvédelmi miniszter kiemelte: terrorveszély, terrortámadás kezelésére lennie kell egyértelmű jogi megoldásnak. Nem lehet megengedni, hogy ha Magyarországot egy ilyen, új típusú támadás éri, "a katonák a laktanyákban üljenek". A Magyar Honvédségnek szerepe van a biztonság garantálásában, megvannak a felkészített erői, akik jelenleg is a nemzetközi terrorizmus ellen harcolnak Iraktól, Afganisztánig, itthon ezt mégsem tehetik meg.

Felidézte: az ellenzék képviselőivel is egyeztettek, elmondták, hogy milyen intézkedéseket látnak szükségesnek, milyen az európai joggyakorlat, amelyhez szeretnének felzárkózni. A Fidesz szerint az emberek biztonsága mindennél többet ér, és ha az "ellenzék megköti kezüket", a magyar emberek biztonsága akkor sem szenvedhet csorbát.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kifejtette: a veszélyeket belbiztonsági szempontból kezelni kell.

Már rég nem arról van szó, hogy háborús övezetből menekülnek az életüket féltő emberek: csak Magyarországon 104 ország állampolgárát regisztrálták – tette hozzá.

Bakondi György szerint nemzetbiztonsági vonatkozásban a terrorizmuson van a fő hangsúly, de az illegális migrációnak számos közbiztonsági hatása is van. Példaként említette a nőkkel szembeni erőszakos cselekményeket, és azt, hogy több köztörvényes bűnöző, tolvaj, sikkasztó, rabló is van az illegális migránsok között. Kiemelte azt is, hogy a Frontex (az európai uniós határőrizeti ügynökség) adatai szerint a kontinensre beáramlott mintegy másfélmillió migránst harmincezer embercsempész segítette.

A belbiztonsági főtanácsadó szerint az Európai Unió és több tagállam késedelmes intézkedései egyre több politikussal kimondatják: ha tavaszig nem sikerül érdemi döntéseket hozni, ez az év rosszabb lesz a tavalyinál. Bakondi György szerint a terrorveszély újraértelmezése, az ehhez kapcsolódó szigorítások, a biztonsági szervek létszámának növelése Európa szerte megfigyelhető. Ebbe illeszkedik az a lépés is, amelyet a magyar kormány tervez megtenni – tette hozzá.

Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója úgy fogalmazott: korábban Európa humanitárius, gazdasági szempontból nézte a migrációt, ehelyett geopolitikai szempontból kellene, így lehet megalapozott, racionális döntéseket hozni.

Kifejtette: van a világnak egy instabil térsége – köztük Afrika, nagy része, a Közel-Kelet, Ázsia egyes részei – ahonnan fegyveres konfliktusok, túlnépesedés, aszályok vagy a gazdasági helyzet miatt folyamatos a kiáramlás. Globális verseny zajlik a stabil térségek között, hogy ez a kiáramlás őket ne érintse, ezt a kiáramlási hullámot igyekszik elkerülni az Egyesült Államok, Oroszország és Kína is. Európa viszont ezt a versenyt nem ismeri fel, így célrégióvá válik, aminek politikai, gazdasági, kulturális és társadalmi szempontból is komoly következményei lehetnek – fogalmazott a főigazgató.

85 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
@Szókrakész: Ha, lenyomja a torkunkon a Fidesz a terrortörvényt abban a pillanatban végünk van!
Ezek, (vagyis úgy mondom Orbán) képes arra is, hogy szerveznek egy terrorcselekményt, hogy elérjék a céljukat.
Totális diktatúra!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@karma1: Hát ezzel a véleményeddel nem vagy egyedül!!!
zöldszem
@karma1: A levélben és az újmagyarok által leadott szavazatokat nem szabadna figyelembe venni! De ezt ők törvénybe iktatták, és ez szabályos, szerintük!!
A levélben leadott szavazatok nem kerültek a választó kerületekhez, ezeket Pesten számolták, az országos választási bizottságnál. Nem tudom ezeket a buszos dolgokat sem megérteni, a választó kerületben, csak az szavazhat aki a címjegyzékben szerepel! Egy példa. Valaki Karakószörcsögön lakik, van 3 választási körzet, mindenki csak abban a körzetben adhatja le a szavazatát, ahol a neve szerepel.
Egyébként azért vannak a delegáltak, hogy ha valami törvényellenest tapasztalnak jelentsék.
Kérlek ne vonjátok kétségbe azok tisztaságát akik itt lent (települési szinten) végzik a választási feladatokat. Mindannyian, akik részt veszünk ebben felesküdtünk, hogy tisztességesen végezzük a "munkát"
"Olyan hazug világban élünk, hogy már az igazat sem hisszük el"
karma1
@zöldszem: Varj, nehogy felreerts, kerlek! A Te es a tobbi delegalt szavazobiztos makulatlan becsuleteben egy pillanatig sem ketelkedtem! Az Anyukam is volt kb. 4 alkalommal meghivott szavazobiztos, bar O tette a dolgat, otthon nem is beszeltunk rola, igaz viszont, hogy ez meg kb 22 evvel ezelott volt.

En nem Benned, bennetek NEM ketelkedem!

De mi tortenik az urnakkal, szavazatokkal azutan, hogy Ti hazamentek?

Meg senkitol sem kaptam arra valaszt, hogy valaha nyilvanossagra hoztak volna orban EGYETLEN egyszer is a neppel valo konzultaciojanak a szamszaki eredmenyeit lattuk volna!
Mindig az orban szamara kedvezo szam folott kapott tamogatast, de hogy mennyit, hogyan, - soha nem tudtuk meg!

Igazad van: mar rojtosra beszeltem a szamat ezugyben: kizarolag Magyarorszagon elo, magyar allampolgarok szavazhassanak, kulfoldon elo kettos allampolgarok NE !
nezelodo
Jaj, de mi lesz akkor ha beballag hajnalban az a tordasi magánasszony, meg a "testőre, súgója" a hivatalba, és megfúrja Orbán újra visszaállított népszavazási kezdeményezését?
eugen4402
@karma1: tegnap22:45 Valami hasonló emlékeim vannak 2010-ből. A helyi rádió- és tévé a választások estéjén óránként ismertette a már feldolgozott eredményeket, és egy fiatal tanárnő toronymagasan vezetett (mszp). Aztán valami történt, mert az utolsó "métereken" feljött a rutinos fidesz-jogász, és ő szakította át a célszalagot. Illúzionistákból verbuvált társaság el tud tüntetni egy Boeing-et, és David Copperfield kényelmesen átsétál a nagy kínai falon...
eszegfu
@nemkati: 8:08 Igazad van...máris "lebegtetik" a konzultációt, ahogy @zöldszem: 19:24-kor irja...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.