Engedély nélkül és rendkívül rossz higiéniai körülmények között, nagyüzemi szinten készítette a savanyúságot egy vecsési kistermelő, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei mintegy 38 tonna terméket foglaltak le nála és intézkedtek azok megsemmisítéséről – közölte a hivatal.

A tájékoztatás szerint a helyszínen jelöletlen, penészes káposztát, fokhagymát, uborkát, paprikát és egyéb zöldségeket találtak az ellenőrök. Az üzem pincéjében nem élelmiszeripari célra engedélyezett edényekben, hordókban savanyították a termékeket, az előállításról semmilyen nyilvántartást sem vezettek.

A házi savanyúságként eladott termék egy része thaiföldi kukoricakonzervből, valamint a nagybani piacon vásárolt zöldségekből készült, teljesen ellenőrizetlen körülmények között.

A vecsési ellenőrzéssel egy időben egy fővárosi piac savanyúságokat forgalmazó üzletét is ellenőrizték a hivatal munkatársai. Az üzletet további intézkedésig – a mintegy 1,4 tonna jelöletlen árukészlet forgalmi korlátozása mellett – hatósági zár alá helyezték – olvasható a közleményben.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Levendula
Így az összes vecsési kistermelővel szemben felmerül a gyanú... Miért nem lehet nevén nevezni a csalót?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
emerencia
@KERKA: Imádom a savanyúságot de a boltban drága és el van cukrozva, a piacon undorító módon árulják, a Tesco vecsési árudájában szintén drága és nem tetszik, hogy a pénzhez és az áruhoz is hozzányúl a kedves kiszolgáló hölgy. Az eltevés sem jön be nálunk, míg édesanyám élt csinálta de nem mindig jött össze mert meleg a kamránk. Így vettünk kb. tízezerért egy Tescós robotgépet úgy két éve és azzal seccperc alatt megcsináljuk magunknak. A hűtőben összeérik és saját ízlés szerint van cukrozva.
KERKA
@emerencia: Ez is egy jó megoldás, ügyesek vagytok. Szerintem is meg kell próbálni mindent, ami a családnak a hasznára válik. Itt mifelénk a bedobálós a "divat", mivel mindenkinek van kertje. Júniusban elkészítik a lét egy hordóba, aztán ahogyan érik a kertben mindenféle savanyuságnak való, már csak beledobálják! Szeptember végén megtelik a kishordó:))
eugen4402
@emerencia: Most, hogy említetted a házi káposztaérlelést, eszembe jutott, hogy nagyanyám és anyám is szokott egy fa dézsába elrakni legyalult káposztát. Már nem nagyon emlékszem milyen adalékanyagokat használtak hozzá, de rémlik, mintha babérlevelet, tormát, és pár szelet birsalmát raktak volna bele. Ja, és néhány szem kukoricát is, nagyanyám szerint attól lesz szép sárga színe...(?)
emerencia
@eugen4402: Mi is csináltuk gyerekkoromban hordóban. Egy fa döngölővel döngöltük. A barátnőm pedig az övéket mezítláb taposta. (Na azt én meg sem kóstoltam, fúúújj.) Később, a nyolcvanas években lehetett kapni egy kerámia edényt, abban nagyon finomat savanyítottam de már nem emlékszem a receptre. Sajnos ritkán használtam ezért az egyik családtagom úgy döntött, hogy befogja padlóvázának, így többé nem használhattam savanyításra. Azóta is várom, hogy valaki újra elkezdje gyártani. Nyaranta szoktam kovászos uborkát is csinálni, imádjuk. A káposztasavanyítással azért hagytunk fel mert abból lehet vásárolni megbízható gyári készítményeket. Bár, ha lenne megfelelő savanyítóedényünk, megpróbálnék káposztafejet egyben savanyítani mert azt nagyon drágán adják a Spárban és a Tescóban is. A töltött káposzta ugyanis számomra csak savanyúból elképzelhető.
eugen4402
@emerencia: Mióta üzletben lehet venni, mi sem vacakolunk a házi gyártással. Igaz, már az a dézsa is régen a tűz martalékává vált, csak azt nem tudom, hogy az a jókora gránitkocka hova lett, amivel a fedőlapját préseltük a káposztára...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.