Meghívták a Magyartanárok Egyesületét a köznevelési kerekasztal tartalomfejlesztő munkacsoportjának alakuló ülésére, de nem vesznek részt rajta, mert illegitimnek tartják és egyoldalúan összeválogatottnak. Íme a levél:

Sipos Imre úr részére, EMMI, Köznevelési Államtitkárság 

Tisztelt Helyettes Államtitkár Úr!

Köszönettel vettük meghívását a Köznevelési Kerekasztal Tartalomfejlesztő munkacsoportjának alakuló ülésére. Azonban az ülésre a Magyartanárok Egyesülete nem delegál senkit, a munkacsoport munkájában a jelen körülmények között nem kívánunk semmilyen módon közreműködni. Véleményünk szerint a kerekasztalnak nem kényszer hatására, válságkezelés céljából kellett volna létrejönnie, hanem a Nemzeti köznevelési törvény elfogadása, a nemzeti alaptanterv, a kerettantervek, a tankönyvrendelet vagy az életpályamodell kialakítása és bevezetése előtt.

20 éves fennállásunk során mindig készségesen vettünk részt szakmai véleménynyilvánításban, tárgyalásban az oktatás irányítójával, a minisztériummal – amikor megkérdeztek minket. Sajnálatos módon az elmúlt hat évben ritkán kérték ki a véleményünket, sőt a tankönyvekkel kapcsolatos egyeztetési javaslatunkra az államtitkárság hosszan nem is válaszolt, majd a megbeszélés elől kitért.

A Magyartanárok Egyesülete a Civil Közoktatási Platformot létrehozó szervezetek közé tartozik, márpedig ez a platform alapítólevelében kinyilvánította, hogy a „CKP-hoz csatlakozó szervezetek nem vesznek részt a jelenlegi összetételben működő, a kormány által létrehozott Köznevelési Kerekasztal munkájában”. Tárgyalási alapnak mi a Tanítanék Mozgalom 4 és a Pedagógusok Sztrájkbizottságának 25 pontos követelését tekintjük. A Tartalomfejlesztő munkacsoportban való részvételünket – bármennyire kívánatosnak tartjuk mi is a valódi tárgyalásokat – megakadályozza, hogy az a torz összetételű és véleményünk szerint illegitim, az oktatásügyi kormányzat egyoldalú válogatása alapján létrehozott, nem kerek kerekasztal része, alegysége. Szervezetünk – mely, ismételjük, elkötelezettje az érdemi, korrektül előkészített és megtartott tárgyalásoknak – pedig közvetve, még szakértők delegálásával sem kíván hozzájárulni a valódi tárgyalások lefolytatása helyett az azoknak csak látszatát keltő fórum legitimálásához.

Budapest, 2016. február 29.

Arató László

elnök

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
Még sok ilyen véleményt!!! Végre azt látni, hogy kinyitják a szájukat az emberek, de leginkább az illetékesek.
Sanyi2015
Megértem az álláspontjukat, csak azt magyarázzák el, hogy hogyan akarnak bármit is elérni, ha nem hajlandóak egy asztalhoz ülni a másik féllel...
Nagy Péter
@Sanyi2015: Hajlandók, csak nem olyan összetételűben ahogy azt a kormány szeretné, hanem olyanban, amiben minden érdekelt részt vehet.
Létrehozták a Civil Közoktatási Platformot, ahol leírták a követeléseket. Arról üljön le velük a kormány tárgyalni! Itt most nem a kormány diktál, mert arról már lekéstek. Azt több évvel ezelött tehették volna meg, de ők azt hitték, hogy erőből mindent el lehet intézni. Most pofára estek. Egy lehetőségük maradt, elfogadni a tanárok feltételeit a tárgyalásra. Ellenkező esetben a saját hatalmuk kerül nagyon komoly veszélybe.
Sanyi2015
@Nagy Péter: Akkor menjünk sorban:
Jelenleg 200-250 szervezet van az oktatásban és vele összefüggésben.
Ezeket leültetheted egy asztalhoz, de azt te is belátod, annak semmi értelme...
Azt írod, hogy a Civil Közoktatási Platformmal üljön le a kormány a követeléseikről tárgyalni, persze ahhoz az is kellene, hogy a CKP szóba álljon velük, mert jelen helyzetben ez értelmezhetetlen.
Igen, elkéstek vele, de nem pár évvel, hanem 10-15 évvel, mert ami most van, az a jobb és baloldal közös felelőssége!
Nagy Péter
@Sanyi2015: Igazad van, 200-al nem lehet leülni, de nem vagyok biztos benne, hogy mind a 200 oda akar ülni. Valószínűleg sokan megbíznának néhány nagyban. A kormány viszont maga szeretné kijelölni a résztvevőket, hogy előre bebiztosítsa magának, hogy az ő hívei legyenek többségben, így némi bohóckodás után azt mondhassa, hogy a kerekasztal leszavazta a tanárok követeléseit. Nagyon okosan teszik a tanárok, hogy ebbe a csapdába nem sétálnak be. Nagyon jól ismerjük már a kormány/Fidesz taktikáját.
kukac50
Orbán üljön le a pedagógusokkal tárgyalni,más úgy sem dönthet!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.