Aki nagy címletű bankjegyet vált a postahivataloknál, az kezelési díjat kell hogy fizessen. Extrém esetben egy húszezres felváltása 1450 forintba is kerülhet. A változás legnagyobb vesztesei a nyugdíjasok és a kis boltosok. 

Tavaly szeptembertől a Magyar Posta úgy díjszabást, kezelési díjat vezetett be a pénz felváltására. Sok nyugdíjas és kisebb üzlet tulajdonosa panaszkodik – olvasható a HVG-n.

A jobbikos Staudt Gábor írásbeli kérdéséből kiderül, ha egy nyugdíjas fel szeretné váltatni a 20 ezres címletű bankjegyet a postán, akkor 250 forintot levonnak tőle – erre elég gyakran sor kerülhet, hiszen a postás a lehető legkevesebb készpénzt felhasználva hozza ki házhoz a nyugdíjat.

A boltosok is szívják a fogukat

Azt írja a képviselő, hogy ha az üzlettulajdonos elmegy a postára felváltani a nagy címletű bankjegyet, akkor „az átadott készpénz névértékének 1,89 százaléka, bankjegyről érmére váltás esetében az átadott készpénz névértékének 6,09 százaléka kerül levonásra. Amennyiben azonban nem kötött előre szerződést a postával, akkor az előző díjak 2,51 és 7,24 százalékra ugranak fel.” (Ez alapján extrém esetben tehát egy húszezres felváltása százasokra csaknem 1450 forintba is kerülhet.)

"A Posta az elvárások fölött teljesít"

Lázár János válaszában arra hívta fel Staudt figyelmét, hogy  a posta árai még így is jelentősen alatta maradnak a Magyar Nemzeti Bank által meghatározottaknak. Az egész díjfelszámítás nem a Magyar Posta egyedi döntése volt. A jegybank a címletváltási szolgáltatást kötelezővé tette a posta és a bankok számára. A bankok és a posta „a forgalomban lévő forintbankjegyeket és forintérméket – egy alkalommal legfeljebb 50 darabot – kötelesek más címletű forintbankjegyre, illetve – legfeljebb 100 darabig – forintérmére átváltani”. 

„A Posta az elvárásokhoz képest messze meghaladóan nyújtja címletváltás szolgáltatását" – fogalmazott Lázár.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KERKA
Egy jótanács mindenkinek, soha sehova ne menj be pénzt váltani, mert megaláznak és jól megvágnak.
Mindíg vegyél valami apróságot, amire amúgyis szükséged van. Postán borítékot, boltban egy kiflit.
Kénytelenek kiszolgálni és visszaadni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
levarosbukta
@kamazuka: De csak és kizárólag ezerforintost váltsatok és kérjetek róla számlát.
perfekt
@kamazuka: Az az igazság, hogy a lyukszakértésem, nem a háborús sebek vizsgálódásaira szakosodott,de hiszek neked ez ügyben.Mint, oly sok más ténykedései ennek a kormánynak,ez sem emberközpontú sőt kimondottan gazság.Valamelyik nap-seb benzint vettem, gyógyszertárban.Nézem a számlát rajta ez áll:Benzin ára:-----
üveg ára-----
kiszerelési díj----
Tételesen beütve az árak--kérdésemre hová szerelték ki az anyagot? azt felelé ,beleöntöttük az elegyet ,az üvegbe.Na mit mondjak ,ha tudtam volna Észak-Korea összes atom-bombáját felrobbantottam volna.De csinos volt a hölgy,s én évődtem vele-hogy nem mindegy az-hogy kiszereljük e az anyagot vagy be.A válasz--benzin ügyben -tök mindegy-nem?És milyen igaza van! Nem gondolod?Érdekes buci gyurik kimentek a fejemből.
kamazuka
@perfekt: Átérzem keserűséged!
Mikor fényezi magát a tudomány,hogy a Pc-nek nevezett csoda másodpercenként ennyi meg ennyi műveletre képes.
Érted, másodpercenként!
Akkor a bepötyögtetett tétel miért von maga után kezelési költséget a bankban?
Az ATM-ről nem is szólva!
Nem értem!
perfekt
@kamazuka: Jeles gondolatok. Leírtam-itt fentebb-az Igazgatók fizetését, nem a méhecskék hordják össze.De, mára lezártam a klavit-irány az aktív pihenés:) jó éjt.
huKKK
"A jegybank
a címletváltási szolgáltatást kötelezővé tette
a posta és a bankok számára."

Ezt hogy értsem?
Eszerint a mondat szerint ki a hunyó?
A posta, a bankok, vagy a jegybank?
Nem értem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.