Aki nagy címletű bankjegyet vált a postahivataloknál, az kezelési díjat kell hogy fizessen. Extrém esetben egy húszezres felváltása 1450 forintba is kerülhet. A változás legnagyobb vesztesei a nyugdíjasok és a kis boltosok. 

Tavaly szeptembertől a Magyar Posta úgy díjszabást, kezelési díjat vezetett be a pénz felváltására. Sok nyugdíjas és kisebb üzlet tulajdonosa panaszkodik – olvasható a HVG-n.

A jobbikos Staudt Gábor írásbeli kérdéséből kiderül, ha egy nyugdíjas fel szeretné váltatni a 20 ezres címletű bankjegyet a postán, akkor 250 forintot levonnak tőle – erre elég gyakran sor kerülhet, hiszen a postás a lehető legkevesebb készpénzt felhasználva hozza ki házhoz a nyugdíjat.

A boltosok is szívják a fogukat

Azt írja a képviselő, hogy ha az üzlettulajdonos elmegy a postára felváltani a nagy címletű bankjegyet, akkor „az átadott készpénz névértékének 1,89 százaléka, bankjegyről érmére váltás esetében az átadott készpénz névértékének 6,09 százaléka kerül levonásra. Amennyiben azonban nem kötött előre szerződést a postával, akkor az előző díjak 2,51 és 7,24 százalékra ugranak fel.” (Ez alapján extrém esetben tehát egy húszezres felváltása százasokra csaknem 1450 forintba is kerülhet.)

"A Posta az elvárások fölött teljesít"

Lázár János válaszában arra hívta fel Staudt figyelmét, hogy  a posta árai még így is jelentősen alatta maradnak a Magyar Nemzeti Bank által meghatározottaknak. Az egész díjfelszámítás nem a Magyar Posta egyedi döntése volt. A jegybank a címletváltási szolgáltatást kötelezővé tette a posta és a bankok számára. A bankok és a posta „a forgalomban lévő forintbankjegyeket és forintérméket – egy alkalommal legfeljebb 50 darabot – kötelesek más címletű forintbankjegyre, illetve – legfeljebb 100 darabig – forintérmére átváltani”. 

„A Posta az elvárásokhoz képest messze meghaladóan nyújtja címletváltás szolgáltatását" – fogalmazott Lázár.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KERKA
Egy jótanács mindenkinek, soha sehova ne menj be pénzt váltani, mert megaláznak és jól megvágnak.
Mindíg vegyél valami apróságot, amire amúgyis szükséged van. Postán borítékot, boltban egy kiflit.
Kénytelenek kiszolgálni és visszaadni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
KERKA
Egy jótanács mindenkinek, soha sehova ne menj be pénzt váltani, mert megaláznak és jól megvágnak.
Mindíg vegyél valami apróságot, amire amúgyis szükséged van. Postán borítékot, boltban egy kiflit.
Kénytelenek kiszolgálni és visszaadni.
cs.n.
@KERKA: Ja, ez az. :) Úgyis vesz valamit az ember a pénzből, akkor meg minek külön felváltatni?
KERKA
@cs.n.: Előfordulhat hogy kell az aprópénz, ( hozzák a szódát, háznál vettem a tojást, vagy 1 tyukot vasárnapra, és a szomszéd sem tud visszaadni:))
cs.n.
@KERKA: Igen, néha nem árt. Bár én már elég rég láttam húszezrest is, szerintem azzal csak a posta szívatja a nyugdíjasokat, vagy nem tudom. Nekem már évek óta nem adott egyik ATM sem, ahol vettem ki pénzt. De ha kapnék egyet, és fel akarnám váltani, bemennék a teszkóba, vennék egy 15 forintos zsömlét az önkiszolgáló kasszánál, az legalább nem hüledezne, hogy húszezressel fizetek érte. :)
lópicigáspár
„A Posta az elvárásokhoz képest messze meghaladóan nyújtja címletváltás szolgáltatását"
Hinnnye amindenit! Rendszeresen rendelek Kínából apróbb dolgokat, rendszerint regisztrált küldeményként! A feladó országból rendszerint egy-másfél hét alatt elér a csomag Bp-re a repülőtérre, onnan általában 2-4 hét mire megkapom, ha megkapom, mert olyan jól teljesítenek!!! Mondjuk ötmillás vezér fizetéssel én is tudnék "jól" teljesíteni!!
justhpeter
Van valaki, aki ettől a postától még elvár valamit ? Az nagyon tudatlan valaki lehet, nézzen szét vidéken, ahol csökkenti a postás munkaidejét, plusz munkát adnak neki, stb. Egyszóval a posta is ugyanaz a trágya szervezet mint a többi állami cég, amelyik azt gondolja, hogy mi vagyunk értük.
Desischado
@justhpeter: Pontosan. Az alkalmazottak rengeteget dolgoznak, ráadásul még terrorban is tarják őket, hogy kössék a biztosításokat, aki nem tudja hozni az elvárt mennyiséget, azt akár kirúgással is fenyegetik. Stresszben dolgoznak, nagyon sokáig, és kevés pénzért. A vezér meg több mint öt milkót visz haza! Férgek!
Tekla
@cs.n.: Például az időseknek, nehezen mozgóknak , valaki szomszéd vásárol be ,hetente többször, kenyeret. Mi van ,ha olyan környéken kénytelen segítséget kérni, ahol ki kell adagolni az összeget, hogy utólag ne kérjék kölcsön a visszajárót. :(
Tekla
@justhpeter: Ja nálatok még van posta, de irigyellek . Nálunk ,a "kényelmünk érdekében" csak mozgó posta van. Végig megy a falun , hangjelez és rohanj ki hozzá . Állj fel a wc-ről most azonnal, hagyd abba a rántás keverést, ne cserélj benti cipőt, ne szórakozz az ernyővel, kabát húzásról szó nem lehet , mert ennyit nem tud várni, majd holnap újra dudál a ház előtt, a kényelmed érdekébe .
karma1
Kellemesen gusztustalan ISMET a kormany: hiszen ezert kellett kibocsajtani az uj huszezrest: a kormany szerint ugyanis tul sok nagycimletu bankjegy pihenget a dunnacihaban, a lekvaros uvegek kozott meg a melyhutoben, hogy a kert sarkat mar ne is emlitsem. Igy aztan azt talaltak ki, hogy uj 20 ezres bankjegyet nyomtatnak, anak egy rovid hataridot, ami alatt be kell valtani a penzt, kulonben a regi banko erteket veszitim, viszont ugy inteztek, hogy csak bankban lehessen bevaltani, persze, szemelyi igazolas szerint, amikoris kiderul, hogy ki mennyi penzt valt be, nagy valoszinuseggel mindegy lesz, hogy 5 bankban, vagy csak egyben valtja be az illeto, mert az adatok online-on lehivhatok lesznek, es osszeadodnak.

Ugy szemet tehat megint a kuszaszemu es a kormanya, ahogy lehet, mert egyebkent NEM eri meg a mikroszkopikus kamatert bankban tartani a penzt...
karma1
@Tekla: Istenem, hova sullyedt a valaha nagyon jo postai szolgalat? Es egyaltalan: mitol gondoljak, hogy egy mozgo posta olcsobb, mint egy kirendeltsegbeli, fiokuzlettel?
Egyebkent ajanlom a fenti hsz-emet is Neked is...
1magyar
Rohadt egyszerű! Nem kell ott pénzt váltani! Ennyi.
karma1
@KERKA: @cs.n.: @lópicigáspár: @justhpeter: @Desischado: Mindegyikotoknek ajanlom a mai )6.49-es hsz-emet, mert EZERT vonnak le durva penzeket: ezzel a levonassal akarjak a penzvaltokat a bankokhoz terelni. Megmondom: megint a szegeny ember fog szivni, mert ok nem engedhetik meg maguknak ezt a rettento magas levonast, tehat ok mindig a bankban, regisztraltan fogjak bevaltani a penzuket, az o penzmozgasukat az allam vegig fogja tudni kovetni.
@KERKA Baratnom, megint Nalad van a pont: VISSZAADNI mindig muszaj PONTOSAN, mert a kasszanak es az aruleltarnak egyeznie kell...:o))))
nezelodo
@karma1: 06:52. Azokra a mozgó postákra gondolsz, amelyek helyett, ha megnyeri Orbán a választást újranyitja a postahivatalokat, úgy mint a bezárt vasúti szárnyvonalakat?
Hari
@KERKA: a bankautomatából én általában úgy veszek fel pénzt, hogy az összeg 9-re végződjön. Így kapok kisebb cimleteket. Ha előre tudom, hogy kerek összeget fogok fizetni, akkor nincs gond. Egyébként célszerűen olyan helyen vásárolok, ahol kártyával lehet fizetni. Ez tudom, hogy vidéken nagyobb gond, de ott azért még a Marika, Jucika stb. többnyire nem olyan harapós.Egyébként vegyél egy zsömlét is kiváló tanács, ez gyakorlatilag mindig működik.
Lepényleső
Skandallum, a 61%-kos elvonásokat követően? A maffia nem volna olcsóbb nekünk,vagy ez az?
KERKA
@Hari: 14.26 Szuperjó tanács, megfogadom! Hogy én erre még nem jöttem rá, ez furcsa:))
KERKA
@karma1: 06.49. Köszi a tanácsot, én a lekváros üvegektől átváltottam a régi tankönyvek magán bankszámlámra.:)) Rajtam kívül ki az a marha, aki a megsárgult fizika/kémia könyvben keresné a pénzt???
karma1
@KERKA: Baratnem, nagyon vigyazz, mert mostanaban nagyon sokan hasonlitgatjak a regi tankonyvek tartalmat az ujakeval... :o))) Nehogy pont Nalad is felleljenek valamilyen parhuzamot...:o)))
KERKA
@karma1: Majdcsak rájönnek, hogy a régi tankönyvekből még tanulni is lehet, ráadásul nincs bennük szarvas hiba:))
kamazuka
Tehát amennyiben jól értelmezem a dolgot,úgy a péénzváltás,egy adózótt tétel kezelésével kapcsolatos momentum.
A kezelési költség a pénzváltáskor,egy szolgáltatás.Amennyiben az,és miért ne lenne az,gondolom kérhetünk e szolgáltatásért számlát.
Nehogy már jól érezze magát a nagytestvér.a 250Ft összes járulékos adminisztratív költsége messze meghaladja magát a kérdéses tételt!
Magyarország jól teljesít.
Hamarosan fizetés.
Ezt ki kell próbálnom.
Hogy élvezetes legyen a dolog,kollégáimmal megyünk egy központi postahivatalba. kb 150-en vagyunk.
Kipróbáljuk hogy bírják az alkalmazottak.

Bakker ekkora hüéyeséget.

És még Bakácsot szivatják!
perfekt
@kamazuka: Ne a dolgozókat csesztesd-mit tehetnek ők arról,hogy a sok,baromira jól kereső igazgatók fizetését rajtunk hajtják be.!
kamazuka
@perfekt: Egy ilyen háborúban,amúgy egyébként bármilyen háborúban a kilőtt golyó nem mérlegel,hogy ki a kűrtös,ki a zászlóvivő,ki felcser,ki a lovas,ki az ágyúkezelője.
perfekt
@kamazuka: A háborúkban,célzott lövéseket adnak le rendszerint, nem vaktában-vagy véletlenszerűen,és többnyire a cél személy a kárvallottja.A célok elérésére itt-és most- nem gondolom-hogy ez a követendő eljárás.Szerintem.
kamazuka
@perfekt: Közhely szerű,de az eltévedt lővedék okozta seb mindíg nagyobb lyukat üt a lelkekben-!
Amúgy nem értem a Nénike miért nem kérdezte meg,
-kedveském,mi a legolcsóbb termék a postán?
Vesz egyet,és az tuti olcsób,mint a váltás összege.
levarosbukta
@kamazuka: De csak és kizárólag ezerforintost váltsatok és kérjetek róla számlát.
perfekt
@kamazuka: Az az igazság, hogy a lyukszakértésem, nem a háborús sebek vizsgálódásaira szakosodott,de hiszek neked ez ügyben.Mint, oly sok más ténykedései ennek a kormánynak,ez sem emberközpontú sőt kimondottan gazság.Valamelyik nap-seb benzint vettem, gyógyszertárban.Nézem a számlát rajta ez áll:Benzin ára:-----
üveg ára-----
kiszerelési díj----
Tételesen beütve az árak--kérdésemre hová szerelték ki az anyagot? azt felelé ,beleöntöttük az elegyet ,az üvegbe.Na mit mondjak ,ha tudtam volna Észak-Korea összes atom-bombáját felrobbantottam volna.De csinos volt a hölgy,s én évődtem vele-hogy nem mindegy az-hogy kiszereljük e az anyagot vagy be.A válasz--benzin ügyben -tök mindegy-nem?És milyen igaza van! Nem gondolod?Érdekes buci gyurik kimentek a fejemből.
kamazuka
@perfekt: Átérzem keserűséged!
Mikor fényezi magát a tudomány,hogy a Pc-nek nevezett csoda másodpercenként ennyi meg ennyi műveletre képes.
Érted, másodpercenként!
Akkor a bepötyögtetett tétel miért von maga után kezelési költséget a bankban?
Az ATM-ről nem is szólva!
Nem értem!
perfekt
@kamazuka: Jeles gondolatok. Leírtam-itt fentebb-az Igazgatók fizetését, nem a méhecskék hordják össze.De, mára lezártam a klavit-irány az aktív pihenés:) jó éjt.
huKKK
"A jegybank
a címletváltási szolgáltatást kötelezővé tette
a posta és a bankok számára."

Ezt hogy értsem?
Eszerint a mondat szerint ki a hunyó?
A posta, a bankok, vagy a jegybank?
Nem értem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.