A Századvég Alapítvány legújabb, a közoktatással foglalkozó felmérése szerint a megkérdezettek 78 százaléka a kormány és a pedagógusok közötti konfliktus megoldását a tárgyalásokban látja.

Az alapítvány által végzett felmérés eredménye szerint a magukat jobboldalinak vallók 92 százaléka áll a tárgyalásos rendezés mellett, míg a középen állók esetében ez az arány 78 százalék. Hozzátették, hogy kizárólag a magukat baloldalinak valló választók körében vannak többségben azok, akik nem tárgyalnának a kormánnyal, hanem tovább demonstrálnának. Azonban a kérdés a baloldalon is rendkívül megosztó, amit jól mutat, hogy az MSZP szavazóinak 51 százaléka, az LMP választóinak 61 százaléka a tárgyalás mellett áll. Elsősorban a DK és az Együtt választóinak körében van többségben a demonstrációpárti oldal (51, illetve 73 százalék).

"Úgy is mondhatjuk tehát, hogy a radikális megoldások támogatói meghatározóan a DK és Együtt szavazói köréből kerülnek ki" – írták, hozzátéve, hogy a bizonytalan szavazók 80 százaléka pedig a tárgyalásos rendezés híve.

Közölték azt is, hogy a magyar társadalom mérsékelten kritikus az közoktatási rendszer teljesítményével kapcsolatban: kiválóra vagy jóra 23 százalék, közepesre 41 százalék, elégségesre és elégtelenre pedig 34 százalék értékelte.

A pedagógusok demonstrációival kapcsolatban kiderült, hogy a lakosság 60 százaléka elutasítja a tiltakozásnak azt a formáját, amikor a szülők nem vitték gyermekeiket iskolába, míg 36 százalék azok aránya, akik egyetértenek ezzel az eszközzel.

A reprezentatív felmérés március 16-18-án készült. Arról nem kaptunk tájékoztatást, hogy a Századvég hány főt kérdezett meg.

A Medián szerint a tanárokkal van az ország

Egy héttel korábban a HVG megbízásából a Medián is megkérdezte a népet a tanárok mozgolódásáról. Ebből az derült ki, hogy az emberek több mint háromnegyede egyetért a tiltakozó pedagógusok céljaival, és majdnem kétharmaduk még a tanársztrájkot is elfogadható eszköznek tartja.

A válaszadók 62 százaléka (a kormánypártiak 51 százaléka) pedig még azt is elfogadná, hogy a tanárok sztrájkba lépjenek, ha a kormánnyal nem sikerül megállapodniuk.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Semmi akadálya, hogy a kormánnyal egyetértő tanárok tárgyaljanak a Kerekasztallal. Addig a kormánnyal egyet nem értő pedagógusok majd sztrájkolnak és az ország reagálásából lemérjük, hogy kit támogatnak a választók. A vesztesek meg fizetik a számlát.
Kutyuska
A Századvég adataiból minimum gyököt kell vonni.
justhpeter
Semmi akadálya, hogy a kormánnyal egyetértő tanárok tárgyaljanak a Kerekasztallal. Addig a kormánnyal egyet nem értő pedagógusok majd sztrájkolnak és az ország reagálásából lemérjük, hogy kit támogatnak a választók. A vesztesek meg fizetik a számlát.
human
Nem tudom mennyi pénzért vállalja egy ember, hogy közröhely tárgyává tegyék. Talán megkérdezek egy századvégest.
Toby
Szóval még mindig nem érkezett meg a Nagy Potya Lé a gyülekezethez ?
Slade
Sokba vannak már ezek a századvéges fideSS kampányok. Kezd nagyon unalmassá válni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.