Szelfit készített a bicskei rendőrkapitányságnál a 444.hu munkatársa péntek reggel azzal a drónnal, amelyet Felcsúton foglaltak le a rendőrök a lap munkatársaitól – a friss fotóval közölte a lap, hogy visszakapták a hatóságtól a március 11-én elvett eszközt.

Forrás: hvg.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Mangu
@Toby: Csak az a baj, hogy Pintér nem mondott le, ami egy ilyen balfaszság esetén alapvető lenne.
eszegfu
Az is érdekes, hogy évek óta nincs szabálya a drón repülésnek!! Emlékeim szerint a Hirközlési Igazgatóságtól, csak frekvencia engedélyt kell kérni, meg aztán 1-2 dolgot már meghatároztak (pl. repülési magasságot). De akkor mit kérnek számon a rendőrök, ha erre nincs hatályos szabály?! Szerintem ők is bajban vannak ezzel!!
Toby
@eszegfu: Álláspontom sze3rint azért nem foglalkoztak eddig behatóbban a drónkérdéssel, mert azok a drónok, amelyek beleesnének egy konkrétabb, szigorúbb szabályozásba, nem az áltaános ismert ( ismerhető ) tizenpárezer HUF-os drónok, hanem a 100.000 HUF fölöttiek, de főleg a millióba kerülők, melyek nagtyobb trömeggrel és repképességekkel rendelkeznek, de áruk miatt nem annyira elterjedtek.
A Tizenpárezer HUF.os drónok ,max. tuningolt magassága 100-150 méter, távolságra pedig 30-80 méterre képesek, ekkor azonban már szinte nem is látszik, annak ellenére, hogy ledes irányfények vannak rajtuk. Ez az un. "játék-kategória" s az idetartoó drónk csekély tömegűek ( 90-120 grammosak) repidejük 5- max 15 perc, amennyiben a hozzátartpozó kamerát is bekapcsolják, akkor drasztikusan csökken a repidő, mert a kamera és a drón, ugyanarról a LI-po akkuról működik. Az is elterjedt megoldás, hogy az un. "sportkamerák" ( csekély tömeg, hosszú felvételi idő ) kerülnek rögzítésre a drónon, ezek saját akkuval üzemelnek, tehát nem befolyásolják az alap-repidő tatamát.
Egy komolyabb, vállalkozások, vagy a vízügy, illetve a mezőgazdaság által használt drón 300.000 HUF fölött kezdődik, s órás repidővel és több Km-es magassággal bír.
Bocs a bölcselkedésért, de benne élek, a legtöbb infóm saját tapasztalat, illetve a netről összeszedett.
eszegfu
@Toby: Mondjuk én nem vagyok ennek a témának sem a szakértője és őszintén: szivesen fogadok minden információt, amilyeneket Te is irtál, mert fogalmam sincs, a gyakorlati részéről pedig még ugy sem... de azért már 1995. évi törvény meghatározta, hogy a drónok a pilóta nélküli szerkezetekhez tartoznak. Azóta nem tudják meghatározni, melyek a "játék" kategóriába és melyek a komolyabb kategóriába tartozók?! Te, mint "laikus" akár áruk, de akár az akku teljesitménye alapján tudod melyik a játék és melyik nem. Akkor szerinted ez nem várható el, hogy kategóriákba sorolva valamilyen szabályozást készitsenek az erre illetékes hatóságok?! Uj vadászati törvény van bezzeg -- mert ebben egyes emberek érintettek -- de, mint ez ... mintha nem is lenne érdekes. Azt is olvastam, hogy még megbecsülni sem tudják az engedély nélküli drónok számát.Sajnos továbbra is az a véleményem, hogy nehéz helyzetben vannak a rendőrök is, akiknek egy nem létező törvényt kellene betartatniuk, a felhasználó pedig ugyancsak szenvedhet, esetleg ő betartaná, de nem tudja, hogy mit.
Toby
@eszegfu: Amennyiben komoly szabályozást óhajtottak volna klszíteni, már megtehették volna, hisz jó pár éve kezdtek elterjedni ezek a kis ketyerék, az is tudható volt, hogy általában melyik, mire képes, sőt több péve simert az a tény is, hogy a rothadó liberális nyugat, már szolgálatba is állított a mentőszolgálatoknál drónokat, melyek komoly, GPS-vezérelt szerkentyűk, ahova a gépkocsi, vagy a hekikopter nem képes/tud leszállni, oda méteres pontossággal röptethető a drón az életmentő eszközökkel együtt ! Csak indítani kell és a meghatrozott koordináták alapján odarepül a sérült, vagy beteg mellé !
Más társadalmi haszna is van - a hadi alkalmazást ne vegyük nide, azok teljesen más célból és több millió dolláróbl valósulnak meg,nos, ezek civil és jóval kisebb másolatai a kereskedelemben kaphatók, kis méretű villanymotorok ( kefés, illetve un. "brushless" - kefe nélküli - motorok reptetik ) amelyelk 20.000 - 50.000 RPM-t pörögnek, a kefés motorok élettartama ezért alacsonyabb, mint a bruhslessé. Tehát nem csak hadi hashn álatrav alkalmasak, vízügyi, agrár, katasztrófavédelmi, belbiztonsági, vagyonvédelmi és mnden olyan területen alkalmazhatóak, melyek csak jóval drágább, helikopteres műveketekkel lenne elérhető.
Persze, a "gyenge idegzetű" gengszterek nem a pozitív oldalát látják, hanem fleg azt, hogy kevés hely van, amely a kamerák előtt rejtve maradhat.
Tehát évek óta tudható volt, hogy terjed a drónozás, mint az influenza, azonban az egyéni gazdagodás fárasztó, idegesítő, izgalmas ténykedése elvonta az időt egy nomális, szórakozást és társadalmi hasznot is hajtó szabályozás megalkotásától !
Ami a "pikóta nélküli" jelzőt illeti, az igaz, dee a köztudatban nem ehzek a kicsi ketyerék kelenek meg e két szó hallatán, hanem a nagyobb, hadi alkalmazásúak. Az itthon is kapható, különböző méretű és árú drónok, nem igazán képesek súlyos sérülést, vagy anyagi kárt okozni, csekély tömegük és visznylag lágy műanyag felépítésük végett !
Kezdő drónos koromban - mert a...
Toby
Jó sokat melléütöttem, de talán azért érthető.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.