A tanársággal, oktatással, iskolával kapcsolatban a gyermekpszichológus véleménye igenis lehet olyan, amire oda kell figyelni. Így teljesen érthető, hogy Deliága Éva bejegyzése a Facebook-ról más portálra is kikerült. Az ördög nem is a bejegyzésben, hanem a részletekben, vagy még inkább a sorok mögött lakozhat.

Feltöltő: GeoCravker
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
A gyermekpszichologus pedig elsosorban foglalkozzon a gyerekkel, es vegye eszre, hogy a gyerek nemcsak az iskolaban van, nem csak ott erhetik negativ hatasok, de otthon is, sot...
GeoCravker
@karma1: A jelen becslések a 20/80 arányt vélelmezik. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik tanár alkalmatlan, vagy almatlanná vált a pályára.
Ez bőven jobb arány annál, amit szubjektív érzésként mondanék, mert az nagyjából a minden ötödik alkalmas szintje lenne.
De nem szeretnék számháborúzni a két arány között.
Az teljesen világos, hogy a pedagógusok maguk nem tették fel a témát a menükártyára és ez független attól is, hogy a gyermekpszichológus mit mond, vagy én mit mondok róla.
Egyébként nyilvánvaló, hogy egy otthon túlgondozott vagy éppenhogy elhanyagolt gyermek érzékenyebb lesz a rendszerabúzusokra is. De ettől sem lesznek jobbak a tanárok.
karma1
@GeoCravker: Azt hiszem, hogyha 20 %-nyi pedagogust most kivonnank a forgalombol, azt a hazai - amugy is romokban levo - oktatas nagyon megsinylene.

Pedig en ezt a problemat sajat tapasztalatbol is ismerem, de en tudtam ellene tenni.
A kislanyom 2. alta,lanosba jart a kotelezo beiratkozas szerinti korzeti iskolaba, ahol nagyon lelkesen kezdte az elso osztalyt, majd a 2.-tol elkezdett utalni iskolaba jarni.
Persze leultem a lanyommal, es vegigmentunk azokon a lehetosegeken, hogy vajon miert is utalja a gyerek az iskolat.
A tartalmas beszelgetesunk utan kiderult, hogy van egy tanito neni - nem osztalyfonok, mert az alsoban nincs, de o adta le a legtobb elemi tantargyat - tettlegesen nem, de verbalisan vegzalja a gyerekeket: allandoan lehulyezi oket, tudatlannak, keszuletlennek nevezi oket.
Bar mindenben hittem a gyerekemnek, (nem volt sosem egy elvarazsolt gyerek, inkabb nagyon is realis), azert meg egy utolso probat tettem: bementem az iskolaba akkor, amikor a gyerekemnek ezzel a tanitonenivel volt oraja, es megalltam az osztalyterem elott. Nem kellett 5 percet sem varnom, a tanitoneni fennhangon nevezte a gyerekeket tobbszor is hulyeknek. (A holgy ekkor kb. 50-52 eves lehetett, tehat nem abban az evben kezdte a tanitast).
Ezutan hazamentem, es mikor a kislanyom megint szomoruan , dacosan jott haza, azt mondtam neki, hogyha legkozelebb a tanitoneni felhivja ot felelni, akkor kerdezze meg a tanitonenitol, "ha hulyenek tetszik engem tartani a tobbiekkel egyutt, akkor miert tetszik most barmit is kerdezni tolem?"
A hatas nem maradt el - a lanyom szerint a tanitoneni kicsit gutauteses szint kezdett olteni, majd kikerte az ellenorzojet, es beirta, hogy gyermekem tiszteletlenul viselkedett, jojjek be a suliba ekkor es ekkor.
karma1
@GeoCravker: Folyt.: Alig vartam termeszetesen az idopontot, bementem, es egy elegge tanulsagos beszelgetes zajlott le koztunk negyszemkozt: elmondtam, hogy magam hallottam a sajat fulemmel, hogyan degradalja le a gyerekeket, hogyan tori le az onbecsulesuket, egy eletre megnyomoritva a kreativitasukat.

Termeszetesen megadtam az idopontot is, a helyet is, es mondtam, hogy akkor szerettem volna kerni mar egy idopontot, mert a gyerekemen hirtelen zuhanast vettem eszre a tanulmanyi eredmenyeiben, es ekkor hallottam meg, hogy emelt hangon mit mond a gyerekeknek.

Ennek a lepesnek az lett a kovetkezmenye, hogy ez a holgy soha tobbet nem nevezte a gyerekeket rosszaknak, hulyeknek, retardaltaknak, - bar en nem helyeztem semmilyen retorziot sem kilatasba, ha nem valtozik meg. Nem akartam az igazgatohoz menni, bemoszerolni, mert akkor meg jobban a gyerekek ellen fordult volna.

Ket ev mulva abbahagyta a tanitast, egeszsegi okokra hivatkozva,. A gyerekem visszakapta az eletkedvet, es en is jo kapcsolatot tartottam fenn a tanarnovel, mert sokszor egyutt setaltattuk a kutyainkat a parkban ez utan az eset utan.
Sztem rengeteg fugg a szuloktol, es ha a tanar pechjere egy nehez kornyeken tanar, ahol a szulok nem igy, hanem durvabban akarjak a gyerekeik jogait megvedeni, akkor bizony johet a kirugas, pedig maskepp is el lehetne intezni a dolgot.

Unokabatyam a SOTE-n tanitott hosszu eveken at, es bizony ott is feltetel volt, hogy a tanulok pszichikailag is megfeleljenek az orvosi palya stresszes kovetelmenyeinek. Tole hallottm a tortenetet, amikor a kezdo medikak es medikusok bementek a proszekturara (meg a tanulmanyaik legelejen), akkor az egyik medikus a cigarettajat egy holttest fuleben oltotta el belepes utan.
Ezt a fiut azonnali hatallyal kirugtak az egyetemrol, azzal a megjegyzessel, hogy soha semmilyen korulmenyek kozott az egeszsegugyben ne kaphasson semmilyen allast sem.
Nagyon remelem, hogy ezen a palyan nem is kapott, : nem szeretnek egy ilyennel talalkozni...
GeoCravker
@karma1: Az írásban emlegetett fügyürészésért intőt adó néninek még volt pár dobása. Mindent szó nélkül aláírtam. Egyszer megfkérdezte a fiut, hogy apád mit szólt a beírásokhoz. A csemete (8-9 éves volt) közölte, hogy nevetett (valóban). Erre behívtak. A tanítónéni közölte,m hogy nem szép dolog, hogy nem teszek semmit. Egyszer, hétfőn beírtam én is, hogy a gyermek vasárnap csúnyán evett az asztalnál. Behívtak, hogy ez miféle marhaság. Mondtam, hogy amennyiben az iskola nevelési problémáit tőlem várják megoldani, akkor a családit viszont oldják meg ők. Ellenkező esetben mindent alá fogok írni, és ha ezért vekzálják a gyermeket, akkor feljelentem az iskolát a gyámhatóságnál.
Soha többet nem írtak be semmit (tudtummal ennél a tanerőnél nagyságrenddel csökkent a kiosztott intők száma.
DE!!!
Az a helyzet, hogy a szülők jó részében van egyfajta vak tekintélytisztelet. Ez nem negatív, vagy pozitív dolog. Jórészt így vagyunk összerakva. Méga hordából jövet. a tanárok ezzel (s nem csak ők) visszaélnek. A szülő tehet persze a galádságok ellen, de én nem tőlük várnám el, hanem a rendszertől, hogy az alkalmatlanokat kiszűrje.
karma1
@GeoCravker: Ebben tokeletesen egyetertunk (raadasul Neked is volt egy klasszul megoldott helyzeted), de ezt mar majd csak az uj rendszertol varhatjuk el, mert most azzal a tanar-anyaggal kell dolgozni, akik vannak, akik maradtak.
Talan az uj rendszer menetkozben is ki tudja szurni ezeket a "nehez embereket" (tanarakat), es tud rajuk olyan hatassal lenni, hogy az mindenki szamara, -de foleg a gyerekeknek- kielegito legyen.
Az oktatasugyet szerintem a legelemibb alapokrol kell ujraepiteni, mert a KLIK minden addig mukodo rendszert szetvert, es szerintem a tankeruleti felugyelok (akik inkabb csak adminisztrativ szempontbol felugyeltek az alajuk tartozo iskolakat) el kell hogy tunjenek a KLIK-kel egyutt orokre, nem szabad 60 pici KLIK-et csinalni, mert ha eddig a KLIK maga volt a rakos daganat az oktatas testen, akkor ezzel sikerulne attetes rakos daganatokat, - sok kicsit, 60-at - csinalnia dilettans kormanyunknak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.