Felére csökkent az utóbbi években a várólisták hossza, szemben a 2010 előtti esztendőkkel, amikor a listák egyre növekedtek – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-vel.

Az államtitkár felidézte, hogy "az örökölt tarthatatlan állapotok" rendezése céljából az Orbán-kabinet 2012 júliusában bevezette az egységes országos intézményi várólista-nyilvántartást. Jelenleg 35 ezer beteg található várólistán, míg másfél-két évvel korábban még 77 ezren szerepeltek ott – jelezte, hozzátéve: a leggyakoribb beavatkozások a térd-, illetve a csípőprotézis, a gerincstabilizáló, valamint a szürkehályog-operációk.

Kitért arra is, a rendszer indulásakor az volt a cél, hogy a várakozási időt az Európában megszokott mértékre szorítsák vissza. Több ütemben biztosítottak többletforrásokat: míg 2013-ban 786,5 millió forint állt rendelkezésre a költségvetésben a feltorlódott műtétek mielőbbi elvégzésének elősegítése céljából, 2014 végén 1 milliárd forintot juttattak egészségügyi intézményeknek. 2015-ben 5 milliárd forint ráfordításnak köszönhetően apadtak tovább a várólisták – mutatott rá Rétvári Bence.

Megjegyezte: a tavalyi beavatkozásnak köszönhetően csökkent az átlagos várakozási idő, és a kormány idén újabb 5 milliárd forintot biztosít a program folytatására.

Rétvári Bence szavai szerint a 2016. évi forrás 12-13 ezer többletműtét elvégzését teszi lehetővé, a többlet célja, hogy kisebb műtétek esetén a várakozási idő ne haladja meg a 2-3 hónapot, de a nagyobb ízületi műtétek is fél éven belül elvégezhetőek legyenek.

Az államtitkár hozzátette: a szakmai berkekben is elismert várólista-csökkentési program eredményességét jól mutatja, hogy összességében 2012 óta megfelezték a várólistákat. Tavaly óta az OEP honlapján elérhető azon kórházak listája, amelyek még szabad műtéti kapacitással rendelkeznek, ezzel is hozzájárulva a máshol túl hosszúra nyúlt sorok ledolgozásában.

A program keretében eddig több mint 15 ezer beteg vállalta, hogy nem a területileg illetékes kórházban végezteti el a műtétjét, így ők a vártnál korábban kerülhettek sorra. Ez esetben lehetőség nyílik az utazási költségek megtérítésének igénybevételére, indokolt esetben egy kísérő számára is, ezt a várólista-csökkentési programban részt vevő több mint 15 ezer beteg közel 10 százaléka igényelte eddig, és a program előrehaladásával az igénybevevők száma folyamatos emelkedést mutat – fejtette ki a parlamenti államtitkár.

Mint mondta, egy évtizedes probléma felszámolása felé haladnak. További cél, hogy még rövidebbek legyenek a várólisták, a magyar betegeknek a lehető legkevesebb időt kelljen várakozással tölteniük – fogalmazott Rétvári Bence.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Csak azért csökkent felére (?) mert a többi időközben meghalt.
Olyan hülye vagy, hogy még a szúnyog sem vesz tőled vért.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Borsodi
Nem hazudik,sokan meghaltak.Még egy év és nem is lesznek váró listán.Kevesebb lesz a szegény jobban dübörög a gazdaság.Egyre jobban élünk.Nem is kell kórház csak egészséges politikusok országa leszünk. akik stadionokba járnak vellneszezni. Cél minden fideszesnek saját stadionja legyen.
justhpeter
Egy keresztény, aki éjjel-nappal hazudik. Egy keresztény, aki seggnyalásból él. Ezt értem. De a keresztények azt állítják, Isten mindenhol jelen van. Ezt nem értem. Ha Isten mindenhol jelen van, akkor neki is hallania kellett, hogy miket hazudozik ez a derék keresztény ember. Nem kellene intézkednie ?
Tádé
@justhpeter: Telitalálat!
Tökéletesen IGAZAD van!
Desischado
@Rózsika Hatházi: Rózsika, ezt én is megerősítem! Nekem is öt hónap múlva adtak időpontok az endikronológiai rendelésre! Mocsok, hazug féreg, persze, nekik nem kell várni! A kisember meg nyugodtan dögöljön meg! Rohadékok!
Bercifiu
Ennek a hülye gyereknek nem mondták a szülei, hogy a hazugság bűn. Balognál évekig ülhetnek a bűneikért.
satan
Kihaltak, csak nem meg gyógyultak! Ezért nem gyűjt aláírást senki!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.