A vártnál kevesebb szabályszegést, jogellenes cselekményt regisztrált a múlt kedd óta élesben működő Véda. A közúti intelligens kamerarendszernek az eddigi tapasztalatok szerint van visszatartó ereje – közölték a kamerahálózat gyakorlati működését bemutató keddi sajtótájékoztatón Vásárosnaményban.

Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője a közlekedésbiztonsági automatizált feldolgozó információs rendszer (kafir) vásárosnaményi központjában a részletek említése nélkül elmondta, már a tesztidőszak alatt tapasztalható volt a járművek haladási sebességének csökkenése az eszközök környékén, a rendszer egy héttel ezelőtti élesítése után pedig folytatódott ez a folyamat.

A kamerahálózat kialakításakor 365 fix telepítésű komplex közlekedési ellenőrzési pontot helyezett ki a rendőrség az ország 134 balesetveszélyesnek ítélt útszakaszára. A rendszer emellett 160 mobil sebességmérőt foglal magában. A fixen telepített és a mobil kamerák április 5-én kezdték meg üzemszerű működésüket az ország egész területén.

A komplex közúti kamerarendszer, valamint az ahhoz kapcsolódó rendszerek többféle szabálysértést képesek dokumentálni: a kamerák észlelik a sebességtúllépést, a tilos jelzéseken áthaladást, képesek ellenőrizni a többi között a záróvonal átlépését, a biztonsági öv használatát, az autópálya leállósávjára, a buszsávra, a behajtási tilalomra és a kötelező haladási irányra vonatkozó szabályok betartását – ismertette Óberling József.

A rendszerhez kapcsolt más adatbázisok segítségével pedig ellenőrizhető például az adott jármű műszaki érvényessége, a kötelező felelősségbiztosítás megléte, valamint elérhető az esetleges körözésére vonatkozó információ is – tette hozzá.

A jogsértések feldolgozását és az erről szóló értesítések kiküldését a rendőrség vásárosnaményi és szombathelyi adatfeldolgozó központja végzi. A rendszer működéséről szólva Óberling József elmondta, a helyszínen, a kamerák által rögzített úgynevezett metaadatokat az adatátviteli hálózat segítségével a feldolgozó központokba továbbítják, ahol az ügyintézés során gyakorlatilag emberi kéz érintése nélkül készül el a jogsértésről szóló határozat.

A központokban dolgozók a rendszerek működését felügyelik, ellenőrzik az ügyeket vagy azok bizonyos adatait, de például a határozat borítékolása és a tértivevény-nyomtatás teljesen automatikusan történik – ismertette a főosztályvezető.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
pbalage
mekkora gyökérség volt egyik-másik felvétel... pl. 1:05-nél közel s távol még egy ufó se száll el, felfestve egy múlt századi ratyi záróvonal, aztán hoppá.
Tök észszerűtlen büntetés.
De sok másikba is bele tudnék kötni erkölcsileg.
egyvandor
@verőce21: Eddigi hozzászólásaidból gondolhatta volna az ember hogy a kosárban vagy, de ezek szerint csak hívő vagy. (Miben reménykedsz? Hogy neked is csurran cseppen a ner-ből :DDD )
Én viszont úgy gondolom, hogy vastag autók tulajdonosai is használnak irányjelzőt.
verőce21
@egyvandor: Igen, néha álcáznom kell magam. (Hátha csak pár hónap van a rendszerből.)
satan
@verőce21: nem a kamera előtt, hanem itt nagyot fordultál a fidesz óta. :) De biztos nem valami régi Opellal jársz.
papa.49
Ha már annyi mindent lát ellenőriz a kamera rendszer, miért nem teszik rá a teherautók matrica figyelését is???Miért jó az hogy pl. Szolnok, és Debrecen között 3-4 autóból kukkolnak, hogy van a pacáknak matricája, ember, autó, üzemanyag az áramfejlesztőnek, ez mind pénz, a kamera rendszer meg ott van???
Borsodi
Olyan jól keresünk főleg itt Borsodban,hogy nem jelent problémát akár több százezer forintot kifizetni büntetést.A lényeg a rendszer hozza a pénzt.Itt dübörög a közmunka .Köszönjük !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.