A nagy számban átutazni akaró migránsok és menedékkérők kezelésénél találta a legnagyobb emberi jogi problémát Magyarország vonatkozásában az Egyesült Államok külügyminisztériuma az emberi jogok világszintű helyzetét vizsgáló, 2015-re vonatkozó éves jelentése szerint.

A tárca immár negyvenedik éve készíti el az emberi jogokkal foglalkozó világjelentését.

Tombol az idegengyűlölet

Magyarországnak bő ötven oldalt szenteltek hét fejezetben a jelentés készítői, felsorolva a szerintük említésre érdemes történéseket. A legjelentősebb problémaként megjegyezték, hogy a migránsáradat kezeléséhez idegengyűlöletről tanúskodó retorika és a humanitárius segítség hiánya kapcsolódott.

Lerombolták a jogállamot

A jelentés felrója azt is, hogy a 2014-ben, kétharmados parlamenti többséggel újraválasztott Fidesz-KDNP koalíció a jogi keretek és az állami struktúra 2010-ben megkezdett változtatásait, nagyrészt a társadalmi konzultáció vagy az ellenzéki pártok bevonása nélkül folytatta 2015-ben. Idéz meg nem nevezett nemzetközi szervezeteket és emberi jogokkal foglalkozó, nem kormányzati szerveket (NGO-kat), amelyek kritikával éltek, mert szerintük szisztematikusan rombolták a jogállamot, a fékek és ellensúlyok rendszerét, a demokratikus intézményeket, az átláthatóságot. A készítők az emberi jogi gondok között említették, hogy

a kormány nyomást gyakorol és megfélemlíti a civil társadalmat, a társadalomban felbukkanó független hangadókat.

A jelentés emberi jogi problémaként említi a börtönök túlzsúfoltságát, a foglyokon elkövetett fizikai erőszakot, az előzetes letartóztatás hosszú idejét, a migránsok és menedéket kérők fogva tartását, a kormányzati korrupciót, a szűkülő szerkesztőségi függetlenséggel járó médiakoncentrációt. Rögzíti, hogy Magyarországon 2015-ben előfordult családon belüli erőszak, nők és gyermekek sérelmére elkövetett erőszak, nők szexuális zaklatása, mentális betegségekkel küszködőkkel szembeni embertelen bánásmód, homoszexuálisok, leszbikusok és transzneműek szóbeli zaklatása.

A sajtóra is rátelepedtek

A szólás- és sajtószabadság helyzetéről szólva az amerikai külügyminisztérium jelentése azt írja, hogy Magyarországon büntetendő a gyűlöletbeszéd, és példát is hoz egy esetre, amely tavaly novemberben történt: a pesti központi kerületi bíróság egyéves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy férfit, mert inzultálta a budapesti utcán gyermekével sétáló izraeli konzult.

A média szabadságáról szóló információiban idézi a Freedom House 2014-es viszonyokról szóló jelentését is, miszerint Magyarországon a sajtószabadság enyhén romlott, de még "részben szabad" a magyar sajtó.

Illegálisan átlépni a határt nem bűcselekmény

A külügyminisztériumi összeállításában külön alfejezet foglalkozik a migránsok és menedékkérők helyzetének magyarországi kezelésével. Idézi az ENSZ emberi jogokkal foglalkozó főbiztosát, aki szerint a szeptemberben és októberben életbe lépett új törvények nem férnek össze a Magyarországra is kötelező emberi jogi kötelezettségekkel. "Menedéket kérni nem bűncselekmény, mint ahogyan illegálisan átlépni a határt sem az" – így az idézet. A jelentés ugyanakkor elismeri, hogy Magyarország nem küldte vissza a háborús övezetekből érkezőket a konfliktusok színhelyére, de Szerbiába viszont visszaküldte őket.

Az emberi jogi jelentés alfejezetet szentel a korrupciónak és a kormányzati átláthatóság vélelmezett hiányának is. Konkrét példaként a BudaCash, a Hungária és a Quaestor ügyét említi.

Divat lett antiszemitának lenni

Az antiszemitizmus megnyilvánulásainak taglalásakor a washingtoni külügyminisztérium a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) adataira támaszkodva közli, hogy Magyarországon tavaly 26 regisztrált antiszemita incidens volt, ám fizikai erőszak nem történt.

A jelentés említést tesz a gyöngyösi zsidó temető megszentségtelenítéséről, a pásztói polgármester, Sisák Imre antiszemita kijelentéseiről, és arról is, hogy Sisákot, aki a Nógrád megyei kormányhivatal vezetője volt, ezek után a miniszterelnöki hivatal utasítására le is váltották. Részletesen taglalja a jelentés a Székesfehérvárra tervezett Hóman Bálint-szobor ügyét, valamint a Sorsok Háza múzeumi projekt körüli vitákat is.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
@Kovács Béla: Egész Európában, pont csak "mi magyarok"...
A Világ, közte USA, pont a magyarokat tudja leminősíteni. A @va életbe, hogy nem akarják felfogni, hogy a "mimagyarok" illiberális államot akarnak. Bezzeg, ha a kormányt és Orbánt dicsőítik, akkor Kovács Béla és tagtársainak nincs bűnlajstroma! Nem kell ehhez az USA-ig menni elég, ha nyitott szemmel jársz!28 országból a 26.-ak vagyunk gazdasági teljesítményben!
Életminőségben 28-ból 27.-ek. Csak Bulgária van mögöttünk...
Európa tönkre tétele???Csak főbb vonalakban: az elmúlt 5-7 évben húzott el Lengyelország és Szlovákia...Románia most előz... Európa és USA csak "mimagyarokat" taszít a gödörbe?!!!
Nem unod még ezt a migránsozást? Az elmúlt 24 évben ami alatt szépen lassan tönkrementünk sehol nem voltak...de Te csak nyugodtan élj a mának...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toby
Nem érdekes, Obama kezet fogott a karikalábúval, mot meg jül pofántöröltette ! Ez így helyes !
Ám nem változik semmi, amíg a kötél nem teszi a dolgát.
papa.49
@Toby: Szerintem csak a viaszszobrával fogott kezet a csutifélkegyelmű, és utána a teremőrök ellenőrizték, hogy meg van-e a szobor minden ujja)))))))))
A másik a menekültek kezelése, nos a magyarok akik a határon dolgoztak se voltak, vannak jobb helyzetben mint a menekültek!!!
Ez a parazita kormány, csak mindenből a pénzt szivattyúzza, más egyéb nem is érdekli!!!
A ,,szembehányás,, úgy fog lejönni ahogy szokott ,,bántsák a magyart,, !!!
vadnarancs
Mi is élesen bíráljuk Magyarországot, aztán mi lesz? SEMMI! Senki nem tesz semmit sem ellene!
Kovács Béla
Egy bírálat megítélésekor meg kell nézni azt, hogy ki a bíráló és milyen jogon.
Hogy ki a bíráló, tudjuk, de hogy milyen jogon? Annak hitelességéhez néhány fogalom:

Egyesség Sztálinnal
Hirosíma-Nagaszaki
Korea
Magyarország fellázítása és cserbenhagyása
Indokína
Irán demonizálása
Afganisztán
Az USA-Mexikói határ történései
Líbia tönkretétele
Irak tönkretétele
Guantanamo
Arab tavasz
Ukrán tavasz
Az orosz elleni embargó Európára kényszerítése
Az USA-Európa "szabadrablási" egyezmény ránkerőltetése
Irak és Szíria-civil millióinak földönfutóvá tétele
és a földönfutók migrációjával Európa tönkretétele.

Attól az államtól amely a fenti gazemberségeket elkövette és 1944 óta folyamatosan háborúzik, minden bírálat dicséret!
zöldszem
@Kovács Béla: Egész Európában, pont csak "mi magyarok"...
A Világ, közte USA, pont a magyarokat tudja leminősíteni. A @va életbe, hogy nem akarják felfogni, hogy a "mimagyarok" illiberális államot akarnak. Bezzeg, ha a kormányt és Orbánt dicsőítik, akkor Kovács Béla és tagtársainak nincs bűnlajstroma! Nem kell ehhez az USA-ig menni elég, ha nyitott szemmel jársz!28 országból a 26.-ak vagyunk gazdasági teljesítményben!
Életminőségben 28-ból 27.-ek. Csak Bulgária van mögöttünk...
Európa tönkre tétele???Csak főbb vonalakban: az elmúlt 5-7 évben húzott el Lengyelország és Szlovákia...Románia most előz... Európa és USA csak "mimagyarokat" taszít a gödörbe?!!!
Nem unod még ezt a migránsozást? Az elmúlt 24 évben ami alatt szépen lassan tönkrementünk sehol nem voltak...de Te csak nyugodtan élj a mának...
perfekt
Az ide nekem az oroszlánt is,éveimben-csodáltam-és vágytam a szabadság földjére lépni! Amerikába!Sikerült.Nem untatnék senkit élményeimmel.Manapság már azon csodálkozom,hogy,az USA adminisztrációja-mi a francért pofázik,bele hazánk-belügyeibe?Milyen jogon?Egyetértek Kovács felsorolásával,megemlítvén még az Indiánok,kiirtását, a négerekkel való kegyetlenkedéseikkel egyetemben még mostanság is..De legjobban meglepett a MAZSIHISZ jelentéseinek tartalma,Szinte hihetetlen számomra-viselkedésük.Mindent megkapnak országunkban--még attól is többet , a magyarországi zsidó lakosok,és mégis fennen hirdetik a nemlétező mértékű antiszemitizmust! Méltatlan a jelentés--és jogtalan bármilyen külső hatalom reakciója,főleg olyan ügyekben amihez közük nincs!
Hellcat
Üdvözlök mindenki a feudális illiberalista rendszevisszaváltásban!
eugen4402
Jó kérdés, milyen jogon bírál minket az USA. Az a gyanúm, hogy - mivel kétszáz év óta a legokosabb magyarok mind odaköltöztek -, a mostani 320 millió amerikai állampolgár mindegyikének ereiben csurog egy-két csöppnyi "magyar vér". Mi magyarok meg hát mindig szívesen köszörüljük a nyelvünket a szomszédokon, az ismerőseinken, a rokonságon, a munkatársainkon, mindenkin a világon, mert a világ megtanulhatná már végre, hogy mi magyarok szentek vagyunk és sérthetetlenek.(!) :-)
vadnarancs
@Kovács Béla: Még ha minden szavad igaz is lenne, akkor sem kellene elfelejtened, hogy az USA világhatalom, mi meg egy porszem vagyunk világban. Sem gazdaságilag, sem katonailag nem tudjuk felvenni a versenyt nemhogy a világhatalmakkal, hanem velünk hasonló adottságokkal rendelkező országokkal SEM! Tehát mi csak mélyen kussoljunk, ne csináljuk a cirkuszt! Pirospöttyös seggű vezírünk is maradjon kussban, neki több vaj van más a füle mögött, mint Nicolae Ceaușescunak!
lópicigáspár
@Kovács Béla: Az utolsó mondatod olyan amilyen, de a többit nagyon nehéz volna megcáfolni.
@vadnarancs: És milyen áron világhatalom? Hitelből!
Az viszont tény, hogy ez a kormány egy ötvenest dobott rajtunk vissza, de az USA inkább ne dumáljon!!
zöldszem
@vadnarancs: Tudod mi a szomorú, az hogy lehet rólunk ilyen vélemény! Nem kellene porszemnek lennünk! Ganz-Mávag Ikarus, messze földön híres mezőgazdaság...(nem sorolom)
Rossz "gazdáink" voltak vannak!
25 év után ott sem tart az életszínvonal, mint a Kádár rendszer derekán.
Lehet ezt ragozni, lehet egymásra mutogatni, de a lényeg, hogy valami baszott nagy szar van a palacsintába. Nem kell ehhez se baloldalinak, se liberálisnak lenni. Elég nyitott szemmel élni.
Az elmúlt 25 évben ha csak fele annyira tudtak volna élni a hatalmukkal, a külső segítséggel, mint Kádár, akinek Moszkvából dirigáltak akkor már leköröztük volna Ausztriát! És nem azt mondaná ma kuszaszem, hogy 30 év múlva utolérjük.A szabadságunkkal, az Eu-s pénzekkel nem tudtak élni politikusaink! Vagy is csak ők tudtak/nak élni! Az ország érdekeit nem tartották/ják szem előtt!
Nem a szocializmust sírja vissza az emberek többsége, hanem a munkahelyeket, az egészségügyi ellátást, lakást, ingyenes oktatást akár az egyetemig, stabil megélhetést.
vadnarancs
@zöldszem: Én ezzel tisztában vagyok. Csak a sok szemellenzős gyűlölködő barom nem, akinek érdeke, hogy a fidesz hatalmon maradjon. Tanulatlanok, buták, irigyek, normál körülmények között segédmunkások lennének, most vezetők, vagy jó pozícióban vannak, hiszen csontig nyalnak... Amíg ez alapján osztanak pozíciót, úgy osztják az észt is!
justhpeter
@zöldszem: 14:53: Azt gondolom ebben van az igazság és ebben a 25 év Politikai "elitje" sáros, mert amíg mi mentünk folyamatosan lefelé, addig ez az "elit" gazdagodott.
Designer
@perfekt: Igen, a Jobbikos polgármestereket megfigyeli a MOSZAD!
perfekt
@Designer: Tényleg?Hogy kit figyelnek te tudod-de az tuti-hogy itt is működnek!
Ticsi
Pont az Usa az, aki szerint az illegális határátlépés nem bűncselekmény? Ja igaz is, az Usaba nem lehet illegálisan Mexikó felől belépni, mert fejbe lőnek mielőtt odaérnél. Köszönjük a jelentés elkészítőinek a nagyon mélyreható, gondos munkájukat de söprögessenek a sajàt házuk táján! Van mit bőven.
Toby
Már megint "báncsák a magyarokat " holott csak egy mocskos, korrupt, szarházi rezsimet minősítenek be, elég úri módon !
silber13
@Kovács Béla: Istenem, hogy twóe milyen lökött vagy! De ne félj, nekedis jut Grazbanegy szuterén szoba!
wagabund
appofámleszakad...az usa, és az emberi jogok? ...jééézusom...ehhez igen vastag bőr kell a nyilatkozó arcára...

még nem tudom , felsírjak vagy felröhögjek...

...méghogy emberi jogi problémák...pfff...a mexikói határon tűzparancs van...az élni akaró migráncsokra...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.