Az Együtt – a Korszakváltók Pártja elnöke arra szólította fel a Fideszt, hogy támogassák javaslatukat, amelyik minden külföldön élő magyar számára azonos módon biztosítana szavazati jogot.

Szigetvári Viktor csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján egyenlőtlennek és alkotmányellenesnek nevezte, hogy például amíg egy 1956-os emigráns magyar levélben is szavazhat Londonból, addig egy ott dolgozó magyar fiatal csak személyesen a külképviseleten voksolhat. Az Alkotmánybíróságnak az ügyben hozott szerdai döntését kritizálva úgy fogalmazott: az Ab "kollaboráns többsége" legitimálta a "Fidesz csaló választási rendszerét".

Az Együtt szerint a különböző okokból külföldön élő magyar állampolgárok szavazási helyzete azonos, ezért mindenkit azonos szavazati jog illet meg és mindenki számára biztosítani kellene a jogot, hogy levélben szavazhasson – nyomatékosított.

Szigetvári Viktor leszögezte: módosító csomagjuk, amelyet politikusuk, a független képviselő Szelényi Zsuzsanna nyújtott be, minden a határon túli magyarokat érintő "csalást, problémát kivesz a választási rendszerből" és jogegyenlőséget teremt. Hangsúlyozta, hogy javaslatuk törölné a névjegyzékből azokat az elhunytakat, akik "tízezerszám" szerepelnének a választópolgárok között. Halottakkal teli névjegyzékkel fekete Afrikában sem szokás választást rendezni, nem hogy az Európai unión belül – fogalmazott a pártelnök.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mangu
Elment az eszük? Külföldön élő magyar szavazzon ott, ahol él, ha lehetőséget kap. Az itthoni dolgainkat elintézzük mi, vagy így, vagy úgy, de külföldről kibic ne szóljon bele.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.