Az OECD jelentése visszaigazolja a Magyarország által elért gazdasági eredményeket – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a nemzetközi szervezet Magyarországról készített országjelentéséről pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Varga Mihály kiemelte: az OECD jelentése elismerőleg szólt az utóbbi években elért gazdasági növekedésről, az államadósság csökkenéséről, arról, hogy csökkent az ország külső sérülékenysége, emelkedett a munkahelyek száma, ezzel párhuzamosan a foglalkoztatottság, és az ország folyó fizetési mérlege jelentős többletet mutat.

Angel Gurría, az OECD főtitkára az országjelentés bemutatása során kiemelte: Magyarországon az utóbbi években jelentős előrelépés történt a makrogazdasági egyensúlytalanságok korrekciójában, az államadósság GDP-hez viszonyított aránya jelentősen csökkent, a folyó fizetési mérleg pozitív tartományba fordult, azaz évek óta többletet mutat.

Kiemelte: a bankrendszerben a nem teljesítő hitelek aránya továbbra is magas, ez visszafogja a banki hitelezést.

Rámutatott: az OECD elismeri az elmúlt évek gazdaságpolitikai intézkedéseit, azonban Magyarország a termelékenységet tekintve versenyhátrányban van a régió többi országához képest. Ehhez folytatni kell az oktatási rendszer további átalakítását, és el kell érni, hogy a nők a mostaninál nagyobb mértékben jelenjenek meg a munkaerőpiacon.

Angel Gurría méltatta, hogy Magyarország 2012-t követően a bevezetett intézkedéseknek köszönhetően kilábalt a megelőző válságidőszakból. Ezen intézkedések között említette azt, hogy kivezette a bankrendszerből a devizahiteleket, amivel jelentősen csökkentek a háztartások pénzügyi kockázatai. Arról is elismerően szólt, hogy Magyarország jelentősen mérsékelte az ország államadósságát.

Jelezte: Magyarország számára az egyik kihívás, hogy alacsony a termelékenység, ami 2008-hoz képest 0,6 százalékkal csökkent, ezzel Magyarország jelentős hátrányban van a regionális versenytárs országokkal szemben. Ugyanez a mutató Lengyelországban 2-2,5 százalékkal nőtt az elmúlt években – jegyezte meg.

Magyarország lemaradásban van az egy főre eső jövedelmek tekintetében is, mivel napjainkban még csupán mintegy 60 százalékát érjük el az OECD-országok átlagának. Korábban ez a mutató mindössze 46 százalék volt, a javulás tehát komoly, de így is nagy a lemaradás.

Az OECD főtitkára kiemelte: Magyarországon meglehetősen alacsony a személyi jövedelemadó, de hozzáfűzte, hogy a munkát terelő járulékok továbbra is magasak.

Azt is gondnak ítélte, hogy az országban a nők alkalmazása alacsonyabb szintet ér el, mint a férfiaké, illetve azok a nők is, akik el akarnak helyezkedni a munkaerőpiacon, számos nehézségbe ütköznek. Rámutatott: az államnak több erőfeszítést kellene tennie azért, hogy ne csak az óvodai, hanem a bölcsődei férőhelyek, szolgáltatások is elérhetők legyenek azok számára, akik már egy év után munkába akarnának állni szülés után.

Varga Mihály elmondta: az OECD javaslatai egybeesnek a kormány szándékaival, céljai között szerepelnek a kiemelt területek, így például a szakoktatás fejlesztése. Rámutatott: a kormány elkötelezte magát a foglalkoztatás további bővítése mellett, és a jövőben az ország újraiparosítása, a magasabb hozzáadott értéket előállító ágazatok kerülnek a fejlesztések középpontjába.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemjoezigy
Ez is a gazdasági eredmény része varga úr?: propeller.hu/itthon/3215328-oecd-magyarok-meg-mindig-legszegenyebbek-kozott
Akkor miben van eredmény?
A kimutatásokban? Ja a propagandában, és a gazdagok gazdagításában.
És ennél sokkal rosszabb a helyzet, annak a szempontjából, aki rosszul él!
nyanya001
Rohadt nagy eredmény, ezer milliárdos megszorítás jön
hogy a bőr hűlne rátok !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.