Átmenetinek mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az első negyedévi 0,9 százalékos gazdasági növekedést pénteken reggel az M1 aktuális csatornán. Még a piaci várakozás is 2 százalék körülire becsülte a növekedését, a gazdasági tárcánál pedig 1,7 százalékkal számoltak. Ebből lett végül 0,9.

A várakozásoktól elmaradó adat a miniszter szerint azzal magyarázható, hogy egyrészt az ipar, azon belül is a autóipar teljesítménye alacsonyabb volt a vártnál, másrészt pedig

az uniós források kifizetése is lelassult, a tervezett 500 milliárd forint helyett csak 150-160 milliárd forintot fizettek ki.

Lassabban írták ki a pályázatokat, így a kifizetések üteme is lassabb volt a tervezettnél.

A mostani szerényebb növekedést a miniszter azért tekinti átmenetinek, mert – például – az építőiparban növekszik, 60 százalékkal emelkedett a szerződésállomány, az új lakásokra kiadott építési engedélyek száma pedig megduplázódott; a munkavállalók száma is 145 ezerrel volt több mint az előző év hasonló időszakában.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a fogyasztás bővülése is hat majd az ország gazdasági növekedésére. A fogyasztásra pozitív hatással lehet például a bérfelzárkóztatás a rendvédelmi és az egészségügyi dolgozók, valamint a tanárok esetében, az elinduló életpálya-modellek a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál (NAV), valamint a kormánytisztviselők kezdődő életpálya-programja. Fontosnak tartotta, hogy a felzárkózási ütem ne törjön meg. Kifejtette: a piaci várakozások szerint a beruházások növekedése, az építőipar teljesítményének emelkedése lehetővé teszi, hogy a második fél évben a 2-3 százalék közötti GDP növekedési ütem megvalósulhasson. Örömtelinek nevezte, hogy így a munkahelyek számának bővülése a következő hónapokban is jellemző lehet.

Nagyon várjuk már a csúnya EU pénzét

Kérdésre válaszolva a miniszter a járműipar teljesítményének lassulásáról elmondta, hogy a német és japán tulajdonban lévő Magyarországon működő autógyárak az év első felében "egy szerényebb kibocsátási értékre álltak be". Hozzátette: 2015 első negyedévében kezdődött meg egy új típus termelése; ez a magas bázishatás csökkentette az idei első negyedéves magyar GDP-adatot. Arra számít, hogy a járműipar termelési mutatói is javulnak majd a következő negyedévekben, és a járműipar is megtalálja "azt a rendes növekedési ütemét", ami rá alapvetően jellemző.

Ez pedig, párosulva az uniós források felhasználásának bővülésével, az év második felében már lehetővé teszi, hogy a gazdaság úgy alakuljon, ahogyan a kormányzat tervezi – összegezte a nemzetgazdasági miniszter.

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Szóval ha csak csordogál az infúzió Brüsszelből, rögtön összerogy a homokvár !
Most akkor hogyan is működnek a "magyar reformok" és miben teljesít jobban az ország ?
Bökd tökön magad Varga, mielőtt golyóidat felteszik a manduláid helyére !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
pbalage
@Szókrakész: és azt mondtam már, hogy a magyarok azért járnak olyan ugrálós táncokat, mert már akkor itt voltak a földgolyón, amikor az még ki sem hűlt?
Szókrakész
@pbalage: Miért nem fújták meg?
Hamarabb hűlt volna.
eugen4402
@Szókrakész: Megfújták volna, de még nem találták fel a Fideszt ...
kukac50
Ami pénzeket elloptak,azt a termelésbe adták volna annak a 27 %-os áfája is többet hozott volna!
Szókrakész
@eugen4402: Még jó, hogy akkor még nem léteztek.
Akkor most min élnénk?
Kilopták volna alólunk azt is.
eugen4402
@Szókrakész: Ne is mondd. Jól néznénk ki: itt kóvályognánk egy szál gravitáció nélkül a mínusz 273 C fokos űrben, és még egy nyamvadt laptopunk se lenne, hogy egymás életét pokollá tehessük...:-)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.