Átmenetinek mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az első negyedévi 0,9 százalékos gazdasági növekedést pénteken reggel az M1 aktuális csatornán. Még a piaci várakozás is 2 százalék körülire becsülte a növekedését, a gazdasági tárcánál pedig 1,7 százalékkal számoltak. Ebből lett végül 0,9.

A várakozásoktól elmaradó adat a miniszter szerint azzal magyarázható, hogy egyrészt az ipar, azon belül is a autóipar teljesítménye alacsonyabb volt a vártnál, másrészt pedig

az uniós források kifizetése is lelassult, a tervezett 500 milliárd forint helyett csak 150-160 milliárd forintot fizettek ki.

Lassabban írták ki a pályázatokat, így a kifizetések üteme is lassabb volt a tervezettnél.

A mostani szerényebb növekedést a miniszter azért tekinti átmenetinek, mert – például – az építőiparban növekszik, 60 százalékkal emelkedett a szerződésállomány, az új lakásokra kiadott építési engedélyek száma pedig megduplázódott; a munkavállalók száma is 145 ezerrel volt több mint az előző év hasonló időszakában.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a fogyasztás bővülése is hat majd az ország gazdasági növekedésére. A fogyasztásra pozitív hatással lehet például a bérfelzárkóztatás a rendvédelmi és az egészségügyi dolgozók, valamint a tanárok esetében, az elinduló életpálya-modellek a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál (NAV), valamint a kormánytisztviselők kezdődő életpálya-programja. Fontosnak tartotta, hogy a felzárkózási ütem ne törjön meg. Kifejtette: a piaci várakozások szerint a beruházások növekedése, az építőipar teljesítményének emelkedése lehetővé teszi, hogy a második fél évben a 2-3 százalék közötti GDP növekedési ütem megvalósulhasson. Örömtelinek nevezte, hogy így a munkahelyek számának bővülése a következő hónapokban is jellemző lehet.

Nagyon várjuk már a csúnya EU pénzét

Kérdésre válaszolva a miniszter a járműipar teljesítményének lassulásáról elmondta, hogy a német és japán tulajdonban lévő Magyarországon működő autógyárak az év első felében "egy szerényebb kibocsátási értékre álltak be". Hozzátette: 2015 első negyedévében kezdődött meg egy új típus termelése; ez a magas bázishatás csökkentette az idei első negyedéves magyar GDP-adatot. Arra számít, hogy a járműipar termelési mutatói is javulnak majd a következő negyedévekben, és a járműipar is megtalálja "azt a rendes növekedési ütemét", ami rá alapvetően jellemző.

Ez pedig, párosulva az uniós források felhasználásának bővülésével, az év második felében már lehetővé teszi, hogy a gazdaság úgy alakuljon, ahogyan a kormányzat tervezi – összegezte a nemzetgazdasági miniszter.

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Szóval ha csak csordogál az infúzió Brüsszelből, rögtön összerogy a homokvár !
Most akkor hogyan is működnek a "magyar reformok" és miben teljesít jobban az ország ?
Bökd tökön magad Varga, mielőtt golyóidat felteszik a manduláid helyére !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
dr. prédikátor
Azért csökkent a GDP mert a Gyurcsány meg a Bajnai nem szereti a lekváros gombócot!!!Varga 4 te is egy agyament fütyisz geci vagy!!!
pbalage
az a gáz, hogy a varga tulajdonképpen nem egy hülyegyerek, tudja ő a miérteket, csak muszáj valamit mondani.
Toby
Szóval ha csak csordogál az infúzió Brüsszelből, rögtön összerogy a homokvár !
Most akkor hogyan is működnek a "magyar reformok" és miben teljesít jobban az ország ?
Bökd tökön magad Varga, mielőtt golyóidat felteszik a manduláid helyére !
glorianna
Értjük. A magyar GDP azért nem nő / csökken, mert a három német és az egy japán autógyár nem úgy muzsikál, ahogy a magyar kormány remélte, valamint "az uniós források kifizetése is lelassult, a tervezett 500 milliárd forint helyett csak 150-160 milliárd forintot fizettek ki."
No, ilyenkor jöhet a békemenet a "Nem leszünk gyarmat" molinóval, és minden turbómagyar vegye elő a nemzetiszín féltéglát, amivel melldöngethet.
nyanya001
Esti mese hülyéknek !
Bringásoknak !
lampa laz
Az élen egyébként a szlovák gazdaság áll 1,7 százalékos dübörgéssel, majd a román jön 1,6-tal. A képzeletbeli dobogó harmadik helyén Litvánia és Spanyolország osztozik 0,8-0,8 százalékos gyarapodással.

Hogy is van akkor az a bizonyos Magyarország jobban teljesít? Tudom én, plakátnyomtatásban...meg minden másban amiből haza lehet talicskázni a milliárdokat.
cs.n.
Még 2-3 százalék is lószar lenne, a "csúnya EU" egy feneketlen kútba is dobálhatná a zsét ennyi erővel.
nemkati
@pbalage: Tudod, hogy hívják azt, aki tudja az igazságot, de szándékosan mást mond? Na úgy hívják.
világlátó
@glorianna: Gratula ! Ettől egyszerűbb, közérthetőbb magyarázattal még nem találkoztam.
Nem kiegészítés, csak néhány saját gondolat ehhez.A magyar ipar tulajdonképpen nem a miénk. Csaknem minden új értéket előállító ipari vállalat külföldi. Ahogy itt olvasható A magyar dolgozók CSAK ott dolgozhatnak, mint néhány mozdulatot igénylő összeszerelő munkások.
A hazai ipar helyzetét most éppen jól mutatja a Metro 3. kiváltására szükséges autóbusz beszerzési tender. A hazai busz nem kell, mert 1 azaz egy centiméterrel kisebb mint az előírás.
Ez szánalmas, nevetséges és felháborító.Mit szól ehhez a Parragh László?
namihami
Hogy is van abban a régi alapviccben? Tudjátok, a rabbi meg a libák.
""Kár, pedig még annyi jó ötletem lett volna."" Ezt így kellett volna magyarázni Miskakancsó.
patyuka
Semmi értelme a regnálók kamuflázsain hozzájuk intézett kérdésekkel, nekik szegezett adekvát cáfolatokkal, tárgyszerűségre törekvő vitával bajmolódni, mert ebbéli elkerülő, -sumákoló eszköztárjuknak és gátlástalanságuknak egyaránt se vége, se hossza, viszont az igazságnak/valóságnak a ráfordított igyekezet és idő ellenére nyoma se lesz benne. Csak nyomják rendületlenül, mint süket a csengőt - a kérdésre, ellenérvekre, cáfolatokra... ügyet sem vetve - az éppen érvényes direktívának megfelelő hazug, üresen pufogó lózungokat. Ha meg egy adott szituációban a laposhanta végképp befuccsolna, hát megjátsszák az önérzetükben megsértettet, és annak örvén lefarcolnak, mint tette azt legutóbb N. Sz. is az ATV-ben; vagy azért nem is válaszolnak, mert az nem tárgya az aktuális fórumnak/tájékoztatónak, avagy egyszerűen nem reagálnak, sőt..., mert "törvénytelen" helyen faggatóznak a szemtelen akadékoskodók...
Igazából az az aggasztó, hogy erre a nemtelen, a szolgalelkűségre és a korlátoltságra bazírozó politikára még mindig van - még hozzá többségi! - vevő.
Nos, kézenfekvő tehát: nincs más útja, módja, esélye a változ(tat)ásnak, mint az, hogy ezt a vélt vagy valós, de tudatilag mindenképpen manipulált többséget kisebbséggé muszáj redukálni! Ehhez pedig fel kell számolni a magát eredendően is demokratikusként deklaráló ellenzék megosztottságát, a széthúzást, az esztelen konkurenciaharcot, mert azok, akik már akkor is marakodnak, amikor még csak nem is látni azt a bizonyos koncot, épeszűeknek nem jelentenek/ígérnek hiteles alternatívát!
És aztán közösen, a közvélekedést egy irányba húzva, terelve, talán '18-ig van némi remény felnyitni a politikai farkasvakságban szenvedők szemét az igazságra, hogy nálunk legyen a többség...
nyanya001
Százmilliárdokba kerül Orbán hobbija.

Miközben az egészségügy és az oktatás is akut pénzhiánnyal küzd, az Orbán-kormány több mint 200 milliárd forintot költ stadionokra. Kiderült, nem csak a baráti csapatok jártak jól a megalomániával, hanem a baráti vállalkozók is.

Orbán Viktor annak ellenére árasztja el az országot stadionokkal, hogy a Századvég - vs.hu által kiperelt - egyik 2013-as felméréséből kiderült, a válaszadók 56 százaléka nem, vagy egyáltalán nem értett egyet az építkezésekkel. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, a kormányfő kevés ígéretét tartotta be olyan precízen, mint azt, hogy a futballba „folyamatosan teszünk bele, sosem veszünk ki”. Az Átlátszó gyűjtéséből kitűnik, hogy 2020-ig 32 helyszínen legalább 215,18 milliárd forint közpénzt fognak elkölteni a futballcsapatok stadionjaira, a beruházások összértéke 218,38 milliárdot tesz ki. Vagyis a tervezett futballstadionok 98,5 százalékig közpénzből fognak megvalósulni.
nepszava.hu/cikk/1093947

Egy elmebetegre bízták a rajongói az országot !
eszegfu
A cikkben szereplő 2 ok azért még nem pontos a GDP visszaesésének magyarázatára!
Ugyanis nincs uj megrendelés, beruházni "vágyó", ez kb. 6 %-kal esett vissza, az épitőipar pedig majdnem 26 %-kal!! Na már most: ha lassul az EU-s pályázati kiirás + a befolyó pénzek, akkor bizony nincs beruházás, nincs épitkezés, hiába is remélik, hogy majd a II. negyedévben egyáltalán megmozdul valamit is a GDP, ha az épitőipar nem indul be!
eugen4402
"Az autógyárak egy szerényebb kibocsátási értékre álltak be." ...Nocsak.
1999-ben egy másik iparágban ezt úgy fogalmazták meg, hogy "Sajnálattal értesítjük, hogy cégünk világpiaci lehetőségei az utóbbi időszakban jelentősen beszűkültek, ezért az Ön munkaviszonyát f. hó 30.-i hatállyal megszüntetjük."
Ugye Varga úr még nem kapott ilyen "elbocsátó szép üzenetet"?
magyarbakancs
Magyar gazdaságban nincs verseny helyzet nincs konkurencia.
Ezért nem kell tökéletesen dolgozni.
Ezért nincs minőség.
Nincs, minőség nem kell az árud.
Nem az összeszerelő gyárak készítményeire gondolok.
Arra, amit mi saját kút fejinkből pattan ki és mi finanszírozzuk és gyártjuk.
Ilyen termék nincs.
Tehát nincs MAGYAR GAZDASÁG.
nyanya001
@eszegfu: És jön az anarchia !
Mert Magyarország jól teljesít !
eszegfu
@nyanya001: Sőt "anarchia" van a "hivők" fejében is, ha mindezt nem látják!!!
eugen4402
@Horizont: De bizony, Nusika nem blöfföl, mert reggel óta ezt duruzsolja a rádió...
Szókrakész
Miért kéne állandóan növekedni.
Csak mert a nyugati liberális, bankár, tőkés, trösztös, ...még gazdagabb akar lenni?
62 ember kezében több vagyon van, mint 3,5 milliárd embernek.
1,6-szor annyit veszünk el a Föld bolygótól, fejlődés, fogyasztás, "GDP növesztőként", mint amit adni tudna normálisan.
Ideje lenne behúzni a vészféket.
A gyerek is csak egy ideig növekedik, nő, aztán megáll a fejlődésben és felnőtté válásra helyezi át az összes biológiai funkciót.
Szellemi, erkölcsi, minden téren.
Az embereknek is vissza kéne fogni magukat és "növekedés" helyett a helyes, megfelelő, környezetbarát, ...létfentartásra berendezkedni.

Csak a multik, a felső ...ezer és a fent említett 62 ember gondolja úgy, hogy növekedni kell, mert akkor több pénzük lesz.
Az okozott kár, élhetetlen Föld pedig hidegen hagyja őket.-
Azt gondolják, hogy a pénzükkel védve vannak mindentől.

Ideje lenne mindenkinek a növekedő, mindent és még többet és többet akaró gyerek helyett testben és lélekben, agyban is érett felnőttként gondolkodni.
karma1
@nusika: Jaj nema'... Nem lehecc ilyen...Me'r nyomod fol az emberbe az ideget???...
Szókrakész
Nyárra fullra itt a Planet X, vagy Nibiru.
Akkor már olyan mindegy lesz, hogy növekedünk, vagy zsugorodunk.
eszegfu
@nusika: Igazán "klassz" a cikk... most is tanultam valamit! Egan Ede terv alapján beleöntünk ebbe össz. 32 milliárd Ft-ot + Eximbank hitelt biztositunk, nyilván jó kamattal: a turizmusuk fejlesztésére, mezőgazd. termelés növelésére és a kis-, középvállalkozások erősitésére... mert nálunk ez már O.K., ugye O.V.?! És ki is az az Egan Ede?! Ő szorgalmazta az állami hitel intézetek, valamint az állami pálinkamérést -- többek között. Szerinte a kisparaszt, ha megszorult -- anyagilag -- "zsidó uzsoráshoz fordult". Az itt élő emberek között a "pálinkafogyasztás nem luxus, hanem szokás" ... igy felháboritó az a helyzet, hogy a "zsidó kocsmárosok" vizezik a pálinkát, de hogy erős legyen "különféle méreganyagokkal dusitják"... mindezeket bővebben "A méltatlanul elfelejtett Egan Ede"-ről a Kuruncinfon olvastam...
human
Akkor most utálni kell a gonosz nyugati tőkét vagy szeretni? Az autógyárakra gondolok egészen pontosan, mert rajtuk múlik a GDP.
szaboria1
Varga is tudja az elemzők már év végére 2,7 % inflációt jósolnak ami igaz is lehet.
karma1
@Szókrakész: Ja'j, jaaaa'j,... Mondtam mar, hogy nem tett jot Neked ez a kis kikapcsolodas... Csillagom, ha a Merkur nem b@szott be az emberisegnek, akkor pont ez a ketto fog jovore?
karma1
@human: Feltetlenul utalni kell oket, mert nem akarnak szeretetremeltoak lenni...:o))) Nana',... Ez mar eldontott teny... (Tudod, azok a mocskos multik)
adrenalink
@glorianna: május13.18:07-re Na, de ha majd beindul a hazai busz gyártás, az lesz a GDP magyar Red Bull-ja:-))
Szókrakész
@karma1: Ez a kettő egy.
Csakhogy tudd.
A sumérok hívták Nibirunak.
Sitchin könyveiben szépen leírja az egészet.
The Earth Cronicles sorozat.
patyuka
@Horizont: Kösz', de sajnos nem nagy kunszt; a gazság/igazság adja magát, mi meg legfeljebb morgolódhatunk, ha a "hivatásos" politikából - jobbról-balról - nekünk is csak ennyire fut(hat)ja.
karma1
@Szókrakész: Ezt tudtam eddig is... De azert koszi. En nem ezen vagyok kiakadva, hanem azon, hogy megint vilagvege-joslas van a habokra... Nincs es nem is lesz vilagvege, a poklot mi magunk csinaljuk magunknak a rossz donteseinkkel...
Szókrakész
@karma1: Én azért veszek egy pár karton dobozos sört, hogy legyen mit inni, ha bekövetkezik.
karma1
@Szókrakész: Jo, megdumcsiztal, most en is teljesen bef@stam a felelemtol, es hogy ne vesszen semmi se karba, jovo hetre mar nem veszek ebedjegyet, igy jo?
Szókrakész
@karma1: Nyárra ne tervezz!!
Jövő héten még ehetsz.
De nyárra viszont már ne fizess be tengerparti üdülésre.
Mert a sok cunami.

De jussak eszedbe, ha kicsit rázósabb lesz a helyzet és a föld felétek.
Én előre szóltam.
karma1
@Szókrakész: UFF! Ezt elfelejtetted hozzairni!...:o))) Jo, nekem most a tel jon, illetve mar itt is van... A tenger eleg kozelrol nyaldos bennunket, de azert engem a cunami nem nagyon fog erinteni... Esoviz-tankjaink vannak, van osszesen 45 ezer liter vizunk. Hegyteton lakunk, es amugy a vilagon az egyik legfoldrengesesebb teruleten. Az okosok azt mondjak, hogy minden 4. percben van errefele renges. En itt mar ateltem 2003-ban egy 8.1 foldrengest, a chistchurchi 6.9-es se volt semmi, amikor nem sokkal ezutan a renges utan oda kellett utaznom valamiert, atlag 20-30 percenkent volt 3.5 feletti utorenges - ami a mai napig folytatodik, persze sokkal ritkabban.

Tudod, engem eleg nehez megijeszteni.
pbalage
@Szókrakész: nem hinném, hogy karma nagyon be lenne tojva ilyesmiktől.
Ha kicsit megrepedne a föld teteje, simán összekapálja.
Esetleg ültet a repedésbe mondjuk krumplit.
Szókrakész
@karma1: Pont ezért írtam, ha kicsit rázósabb lesz a föld.

"a renges utan oda kellett utaznom valamiert, atlag 20-30 percenkent volt 3.5 feletti utorenges - ami a mai napig folytatodik, persze sokkal ritkabban."

Azért van, mert épp akkor dobbantottam egyet.
Szókrakész
@pbalage: Sült krumpli lenne abból.
Inkább étkezdét kéne nyitnia ott.
Sütés-főzéshez ingyen kapná a mega-giga "zsúlokat".
Szókrakész
Már hány hónapja, éve koptatom a billentyűt ezt a kamu GDP és a magyar gazdaság viszonyát vesézgetve.
De süket fülek.
karma1
@pbalage: Te, a repedesbe eddig is krumplit ultettem...:o))) Mar elvezzuk a termest,.. Nagyon fincsi,...:o)))
szaboria1
@Horizont: Nem biztos mert a fidesz úgy magyarázta az csak jövő év I negyede után lehet a változás. Mikorra meg van az előző év kimutatása a KSH szerint.
pbalage
@Szókrakész: és azt mondtam már, hogy a magyarok azért járnak olyan ugrálós táncokat, mert már akkor itt voltak a földgolyón, amikor az még ki sem hűlt?
Szókrakész
@pbalage: Miért nem fújták meg?
Hamarabb hűlt volna.
eugen4402
@Szókrakész: Megfújták volna, de még nem találták fel a Fideszt ...
kukac50
Ami pénzeket elloptak,azt a termelésbe adták volna annak a 27 %-os áfája is többet hozott volna!
Szókrakész
@eugen4402: Még jó, hogy akkor még nem léteztek.
Akkor most min élnénk?
Kilopták volna alólunk azt is.
eugen4402
@Szókrakész: Ne is mondd. Jól néznénk ki: itt kóvályognánk egy szál gravitáció nélkül a mínusz 273 C fokos űrben, és még egy nyamvadt laptopunk se lenne, hogy egymás életét pokollá tehessük...:-)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.