Nem a munkaerő szabad áramlásának megnehezítésével, hanem regionális fejlesztések megvalósításával lehetne elősegíteni a fiatalok szülőföldjükre való visszatérését – jelentette ki Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa pénteken, egy, a Gombaszögi Nyári Táborban tartott beszélgetésen.

Navracsics Tibor a felvidéki magyar fiatalok egyik nagy múltra visszatekintő nyári rendezvényén a Menni vagy maradni? Fiatalnak lenni Európában című panelen vett részt. Az uniós biztos a mintegy másfél órás fórumon egyebek mellett az Európai Bizottság szerepéről, megítéléséről, az európai ifjúságpolitikáról, a fiatalok Európában, illetve szülőföldjükön való boldogulásáról is beszélt.

Ezzel összefüggésben az Erasmus program eddigi és jövőbeni szerepét emelte ki, rámutatva: az Erasmus, amelyet a legerősebb közösségépítő programnak nevezett, nagyban hozzájárulhat az európai identitás terjesztéséhez és a fiatalok munkapiacon való érvényesülését megkönnyítő tapasztalatszerzéshez is. A program sikerét mutatja szerinte az is, hogy egy felmérés résztvevői az uniós integráció vívmányai közül – a béke, a szabad munkaerő-áramlás és az euró után – a negyedik legjelentősebbnek ítélték az Erasmust. Rámutatott: a közösségépítés és tapasztalatszerzés mellett a magyar fiatalok számára az Erasmus a nyelvtanulásnak is sikeres eszköze, valamint lehetőség arra is, hogy Nyugat-Európában magukévá tegyék az ottani világszemléletet. "A magyar társadalomnak erre a kulturális importra nagy szüksége van" – jegyezte meg.

Navracsics Tibor a külföldön tanuló vagy ott munkát vállaló fiatalok hazájukba való visszatérése és szülőföldjükön való érvényesülésük kapcsán úgy vélekedett: a visszatérést leginkább olyan regionális fejlesztésekkel lehetne elősegíteni, amelyek munkalehetőségek által is vonzóvá teszik szülőföldjüket a fiataloknak. Hozzáfűzte: nem tartja megoldásnak a munkaerő szabad áramlásának megnehezítését, "ahogy azt most a britek teszik."

"Inkább otthonmaradásukat és visszatérésüket kell elősegíteni, nekem inkább a visszatérítés kifejezés tetszik" – vélekedett.

Az Európai Bizottság működéséről és az integráció folyamatáról szólva a biztos a tagországok együttműködési készségét hangsúlyozta, ami szerinte egyes kérdésekben, például a migránsválságban hiányzik.

Egy, a magyar, illetve a V4-es érdekérvényesítés brüsszeli sikerességét firtató nézői kérdésre válaszolva azt mondta, az az érzése, hogy a visegrádi négyek közül Brüsszelben Lengyelország "látszik a legjobban", Szlovákia erején felül teljesít láthatóságban, a cseheket alig látni, Magyarországnak pedig "sok elvesztegetett év után javulnak a pozíciói".

Az októberi magyarországi kvótanépszavazásról azt mondta, hogy belügyről lévén szó az Európai Bizottságnak ezzel kapcsolatban nincs hivatalos álláspontja, de személyes véleményének hangot adva fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a referendum nem EU-ellenes népszavazás lesz.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemjoezigy
Amit mondott az a propaganda. A való világ egészen más!
Az, hogy ezt mondta: "A fiatalok a legnagyobb áldozatai az Európai Unióban..." az csak azért van, mert a fiatalok előtt, a fiatalokhoz beszélt.
Ugyanezt a szöveget szajkózzák behelyettesítve az érintetteket máshol és máskor!
De csak a köreikben levők élvezik a kedvezményeket!
Meg kell nézni az orbán ígéreteit és azt, hogy mi valósult meg belőlük!
Mint feljebb írtam!
Ez az oszd meg és uralkodj elv használata!
Aljas mocskos NÉP ellenes banda!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eugen4402
Ma demagóg kedvem támadt, tehát az a véleményem, hogy azt a magyar politikust fogom államférfinek tekinteni, aki fele ennyi pénzből kétszer jobban tudja kormányozni az országot...
papa.49
@eugen4402: Marhára igazad van, csak kérdés megszületett-e már az az ember???
eugen4402
@papa.49: Nem hiszem, bár jelentkezőkkel már Dunát lehetne rekeszteni...:-(((
papa.49
@eugen4402: Összesen kettő ember volt aki nem vette fel a fizetését, mikor a hatalomban volt, az egyik megmondta NEM KÍVÁN RÉSZT VENNI az itthoni politikai életben (a Bajnai), a másikat meg a fütyisz ügyesen elkapálta jó mélyre (a Gyurcsányt) a többi mind tartotta a markát a suskáért, sőt úgyis mondhatnám a suska volt a fontos!!!
eugen4402
@papa.49: Ezek bizony tények, én is csak azért általánosítottam, mert most DIVAT minden politikust egy kalap alá venni. Pedig, ha egy csöppet próbálna a magyarzember differenciálni, akkor az ország fele nem a közömbösök táborát gyarapítaná...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.