A biztonság kérdésének mindent meg kell előznie az európai uniós politika összeállításakor, s ebben ma már egyre kevésbé van vita az EU-ban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európai Unió (EU) külügyminisztereinek péntek délután Pozsonyban kezdődött kétnapos informális találkozóján a magyar közmédiának nyilatkozva.

A magyar diplomácia vezetője rámutatott: azt, hogy a biztonság kérdésének mindent felül kell írnia, az a helyzet váltotta ki, hogy a bevándorlás nyomán rendkívülivé vált a terrorfenyegetettség, a bűnözési helyzet romlott, és nőtt a nők elleni erőszakos cselekmények száma is.

Szijjártó: A biztonságnak mindent meg kell előznie az európai politikákban

Mindez kiegészülve a keleti szomszédságunkban zajló háborúval azt eredményezte, hogy ma már nem túlzás azt mondani, hogy az európai biztonsági helyzet válságos, Európa biztonsági válsággal néz szembe

- szögezte le Szijjártó Péter, aláhúzva: mindezért a biztonságnak kell lennie az első számú szempontnak ami meghatározza az európai politikák összeállítását.

A magyar külügyminiszter szerint az európai biztonsági helyzet javításához öt elképzelés megvalósítására van szükség. Ezek közül az első egy közös európai hadsereg létrehozása. Kifejtette: azzal, hogy Nagy Britannia kilép az EU-ból, némileg meggyengül a transzatlanti szövetség európai pillére, s ennek a pillérnek a megerősítésére szolgálna az, hogy megkezdődjenek egy közös európai hadsereg létrehozásának előkészületei.

A második pont kapcsán Szijjártó Péter elmondta: mivel még mindig nem jött létre a külső határok védelmével kapcsolatos közös európai stratégia, Brüsszelnek "békén kell hagynia" azokat az országokat amelyek lépéseket tesznek sajt határaik megvédése céljából. "A bolgár kolléga bejelentette, hogy Bulgária tovább építi a bolgár-török határon, mi megépítjük az újabb kerítést a szerb határon" – idézte fel a találkozón elhangzott bejelentéseket Szijjártó Péter.

A magyar diplomácia vezetője az európai biztonsági helyzet javítását célzó elképzelés harmadik pontjának a Törökországi puccskísérlet és az azt követő elszámoltatás kapcsán a török vezetést ért kritika beszüntetését jelölte meg.

Aki a jelenlegi demokratikusan megválasztott török kormányt és elnököt támadja, az igazából az európai biztonságot támadja (...), mivel ha Törökország nem stabil és nem tudja féken tartani a bevándorlók hullámát, akkor az újra megjelenik Európa déli határán

- mutatott rá Szijjártó Péter.

Hozzátette: a negyedik lépésnek annak kell lennie, hogy támogatni kell azokat a közel-keleti és észak-afrikai országokat, amelyek még vagy részben stabilak és képesek arra, hogy megállítsák a tőlük induló vagy rajtuk keresztül érkező bevándorlókat. Az ötödik lépésként a külügyminiszter szerint folytatni kell az EU bővítését a Nyugat-Balkán irányába, mivel ebben a térségben "egyre aggasztóbb jelenségeket" lehet megfigyelni. "A Nyugat-Balkán stabilitásához vezető egyedüli út az európai integráció útja, ezért az EU bővítését fel kell gyorsítani" – szögezte le.

Az EU külügyminisztereinek pozsonyi találkozóján az EU globális biztonsági stratégiája és az uniós-török kapcsolatok mellett szó esett az ukrajnai helyzetről, az ennek rendezését célzó minszki megállapodás végrehajtásáról is szó esett. Ez utóbbival kapcsolatban Szijjártó Péter azt mondta: a minszki megállapodás tekintetében a közelmúltban nem történt előrelépés, ezért elkerülhetetlen lesz, hogy az EU szembenézzen saját korábbi lépéseivel és képmutatás nélkül elemeznie kell, hogy az Oroszországgal szembeni szankciós intézkedések beváltották-e a hozzájuk fűzött reményeket, illetve a szankciók milyen károkat okoztak az európai gazdaságoknak.

Az uniós külügyminiszterek kétnapos találkozójának szombati napján meghívott partnerként részt vesznek több uniós tagságra pályázó ország – Montenegró, Szerbia, Macedónia, Albánia és Törökország – küldöttségei is. A kibővített összetételű szombati tárgyalásnak a terrorizmus elleni harc lesz a központi témája, ennek keretében szó lesz a radikalizáció és a szélsőségesség terjedésének megelőzését irányzó közös lépésekről is. Az uniós diplomaták a találkozó második napján a keleti partnerség országainak – Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Ukrajna, Moldávia – külügyminisztereivel is találkoznak.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ludmilla
ez a kis senkiházi pubi kioktatja Európát:megmondja a tutit...Szállj le a magas lóról,te idióta,mert levet magáról..!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
roch
Nem lehetne, hogy nem mosolyogsz ezerrel a kamerába, te hazug, lopó, csaló sikkasztó, vérgyökér geci?

Nem lehetne, hogy egy kicsit feljebb húzd a szemüveged, mert Q-ra irritáló az abnormálisan magas homlokod?

Te egy nulla vagy, - és ezt írd és mond!
A lyukas, három hét óta mosatlan zoknimat nem bíznám rád, te gyökér, kis pöcs!
roch
Nem arányos az fejed és ez baj.
Amióta te sokat kézilabdázol, azóta magyar kézilabda leszállóágban van.
Mindig megjelenik előttük a kicsit sem arányos fejed, de még inkább a teljesen aránytalan ördögnek eladott lelked.

Szerinted, ha eltűnnél hirtelen mindenhonnan jobb lenne a világ, Magyarország?
Sokak szerint, igen!
Tűnj el hirtelen!!!

Hogy a faszom se kíváncsi rád, az egy dolog, de a kutya sem kíváncsi rád, te büdös gyökér - és itt kezdődik a baj.
Ludmilla
ez a kis senkiházi pubi kioktatja Európát:megmondja a tutit...Szállj le a magas lóról,te idióta,mert levet magáról..!
eugen4402
Ezért zseniális ez a kommunikáció, mert teljesen nyilvánvaló dolgokat kell állítani, és jöhet akármilyen ellenzék, nem mondhat ellent, mert ki akar rosszat...
Pl. naponta bejelentem, hogy: "Napjainkban az a legfontosabb feladatunk, hogy soha, egyetlen percig se feledkezzünk el a lélegzésről!!!" Ki az a hülye, aki kiáll a szószékre, és az ellenkezőjét állítja? Ilyen egyszerű primitív módszerek a leghatásosabbak, ha jól adják elő azokat...
F_Viktor
@eugen4402: Igaz, csak az is a birka mentalitást jellemzi, hogy nem merül fel bennük pár kérdés:
1) Az a magyar kormánytag bírálja az EU-t, aki napi harcot vív a magyar nemzet szuverenitásáért. Vagyis senki nem bírálhatja a magyar(ok?) döntéseit, politikáját, ellenkező esetben - ha létezne magyar hadsereg - még hadat is üzennénk a fél világnak.
2) Az a magyar kormánytag vív ádáz küzdelmet a migráncsokkal szemben, ahová egyetlen politikai menekült sem vágyik, nem akar le/betelepülni (gazdasági menekült pedig pláne nem).
Béla333
Nahát! Hiába no! Ő a futsal miniszterünk!
Könnybe lábad az ember szeme a gyönyörűségtől...
papa.49
A ,,vigyorgó óvodás,, mondja meg a tutit Európának, hát persze az Uniós külügyminiszterek meg fetrengenek a röhögéstől))))))))))))))
egyvandor
A futsalos suttyónak a 2006-os puccs (ha sikerült volna) az természetes lett volna a hiszen "sem törvény sem alkotmány ..." by Gorbán. A török zendülés meg megtorlandó.
A nertásaknak mindig sajátos volt a világnézetük.
egyvandor
@roch: Kéjelegve mosolyognak. Élvezik amikor a suttyóságuk másokban megbotránkozást kelt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.