A tíz évvel ezelőtt nyilvánosságra került őszödi beszéd igazi hatása nem 2006 és 2010 között volt, legfontosabb következménye 2010 után volt látható – jelentette ki Gulyás Gergely (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke csütörtökön a témában rendezett budapesti kerekasztal-beszélgetésen.

Az ügy lényege és tanulsága az, hogy "alapvetően hazugságra politikát építeni nem lehet", még akkor sem, hogy ha egyébként átmeneti sikert el lehet érni, hiszen a cinikus zártkörű beismerés lényege az volt, hogy másfél év alatt végig hazudva, az országot becsapva meg lehet nyerni egy választást – mondta Gulyás Gergely a XXI. Század Intézet Böszmeségem története – 10 éves az őszödi beszéd címmel, a Terror Háza Múzeumban tartott kerekasztal-beszélgetésén.

Gulyás: Az őszödi beszéd igazi hatása 2010 után következett

A szocialisták valóban megnyerték akkor a választást, de az őszödi beszéd legfontosabb következménye 2010 után volt látható: kétharmados parlamenti többséggel jobbközép kormány alakult, és ezzel a felhatalmazással gyökeres változásokat tudott elindítani, a baloldal pedig a mai napig nem állt helyre abból a "bűnből, amit Gyurcsány Ferenc a saját népével és a politikai oldalával elkövetett" – mondta.

Gulyás Gergely szerint a beszéd hiba volt, de az eredendő bűn az volt, amit az MSZP az országgal tett.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója közölte: az őszödi beszédből kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc "ragadózóként, egyfajta zsákmányként tekintett a szocialista pártra, azt megszerezte, és azt akarta felhasználni személyes ambícióinak kiélésére".

Mindezért kirabolta az MSZP-t, elvett tőle mindent, ami az identitását adta, amitől a párt működőképes volt, aztán otthagyta és kiszakított belőle amit tudott – mondta.

Schmidt Mária kitért arra is, hogy az őszödi beszédnek és Gyurcsány Ferenc politikai tevékenységének hatására hosszú távon megváltozott a pártstruktúra Magyarországon.

Kijelentette: "Gyurcsány (...) azt példázza, hogy nem lehet a magyar nemzeti érdekeket valamiféle külső központok nagyon más indíttatású elképzeléseinek alárendelni".

Nem lehet, hogy egy magyar miniszterelnök a legitimációt "ne a magyar emberek felhatalmazásában keresse, hanem a külföldi erőközpontok dicséretében" – tette hozzá Schmidt Mária.

Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, az LMP volt társelnöke arról beszélt, hogy szerinte nem értékeljük helyesen a tíz évvel ezelőtti eseményeket, ha pusztán Gyurcsány Ferenc személyét "diabolizáljuk", és az ő személyére fűzzük fel ezt az eseménysort.

Gyurcsány felbukkanása szerinte egy válságtünet volt. Schiffer András úgy vélekedett: a magyar modell arról szólt, hogy ország minél inkább legyen vonzó a külföldi befektetők előtt, miközben az ezredfordulóra kiderült, hogy a modell tartalékai kimerültek.

Gyurcsány ebből nem vett észre semmit – jegyezte meg.

Mint mondta, egy elhúzódó válságnak volt a nagyon látványos tünete, ami 2006 őszén történt, és a beszéd "brutálisan" pontosan azt az illúziót törte szét, hogy "bármilyen értelme van annak a voksnak, amit négyévente behúzok a szavazófülkében".

Schiffer András szerint a 2006-os eseményekért elsősorban azok a felelősek, akik a beszéd nyilvánosságra kerülése után igyekeztek Gyurcsány Ferencet tisztára mosdatni.

Az első számú politikai felelős Lendvai Ildikó, aki akkor frakcióvezető volt – mondta.

Galló Béla politológus szerint az őszödi beszéd nagyon fontos politikatörténeti tény volt, de Gyurcsány Ferenc nem emiatt, hanem a kormányzása miatt bukott meg.

A miniszterelnökként eltöltött ideje a"politikusi féltehetségét" bizonyítja. Tehetsége volt megragadni a hatalmat, de alkalmatlan volt a pártja és az ország vezetésére – mondta.

Hozzátette: szerinte a társadalom döntő többsége az egész Gyurcsány-korszakra mint sikertelenségre emlékszik, és ennek releváns része volt az őszödi beszéd.

Megadja Gábor eszmetörténész arról beszélt, hogy szerinte az őszödi beszédnek semmi köze a beismeréshez, mint ahogy azt Gyurcsány Ferenc értékeli, hiszen az zárt körben hangzott el, pont az érintettekkel nem közölte az igazságot.

Az őszödi beszéd 2006. szeptember 17-i került nyilvánosságra, és ez országszerte tüntetéseket, utcai zavargásokat váltott ki. A 2006. május 26-án zárt körben elhangzott, helyenként durva szavakkal kísért beszédében Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy a kormány "végighazudta" az előző másfél két évet, négy évig nem csinált semmit, és ezért messze túllépték az ország gazdasági lehetőségeit.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Dudadani (gyulyás) majd pont te fogod megmagyarázni a történteket, menjél oszt. fújjál egy altatódalt a ,,onokának,, ahhoz talán értesz, a politika neked olyan mint a kerticsap a vakondnak MAGAS!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
magyarbakancs
"Gulyás: Az őszödi beszéd igazi hatása 2010 után következett"
Igaza van gulyás úrnak.
Naponta ismételgethetik Lopunk reggel, meg este,meg délben.
Öszödi beszédnek köszönhetik mérhetett len pofátlan anyagi gyarapodását a Fidesz képviselőknek és a hold udvarának.
Szent István bazilikában minden nap el rebeghetnének egy hála adó misét.
Aki Én
"alapvetően hazugságra politikát építeni nem lehet"
Látjuk, hogy lehet. Annyit megtanultak a fiúk, hogy kimondani viszont nem kell, mert bár qrva látványos és egyértelmű, a szekta magától úgysem látja.
troppauerhumer
Az őszödi beszéd legfőbb lényege, hogy biankó csekket állított ki a Fidesz számára, amelyet habzó szájú tömegek alá is írtak. Nekik kellene tanulniuk abból, hogy a cél nélküli felhatalmazás nem vezet jóra. A programnélküliség, a "folytatjuk" ide vezetett. (Egyetértünk hát, hogy a valódi hatása 2010 után érezhető.) Ezt pedig a szocik gyűlölete tüzelte. Aztán a liberálisoké, az EU-é, és most éppen a migránsoké. Sokan gyűlölnek az országban, az a baj. Még nagyobb baj, hogy a kormány erre épít.csak be kell helyettesíteni a neveket, mert véletlenül egy 6 évvel ezelőtti beszédet mondanak! :) ma a fidess nevekkel aktuális, a többi simán megállja a helyét.
És ez nem vicc:mandiner.blog.hu/2012/11/28/a_reszeg_revesz_martiriusz_igaz_tortenete_ilyen_orszag_pedig_nincs_cccxlvi
Jozefina
Ez a négy szerencsétlen vajon merné alávetni magát egy elmevizsgálatnak? Nem tartom valószínűnek!!!
JAJMÁR
Az őszödi beszéd óta irdatlan mennyiségű és a hülyébbnél hülyébb beszédek hangzottak már el, mindenféle illiberalizmusról meg hasonlókról, hogy lehet az, hogy mégis, az az egy, az őszödi akkorát szólt, hogy még mindig azzal foglalkozik a kormányoldal is?
Hát nem sikerül überelni?
Javaslom a kormányoldalnak is az őszinteség formulát, ez lehet a kulcs. Alkalmazható nagy nyilvánosság előtt, de ha csak szűk körben, már az is előrelépés a jelen helyzetben :)
Esetleg erről is lehetne kerekasztal beszélgetést rendezni.

Esetleg kérdezzék meg a
JAJMÁR
@JAJMÁR: az embereket. Népszavazást róla!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.