Gödöllő eddig sem tervezte, és a jövőben sem tervezi menekültek befogadását – erről fogadott el határozatot a város képviselő-testülete hétfőn.

A rendkívüli ülésen egyetlen napirendi pontja Vécsey László (Fidesz) országgyűlési képviselő tájékoztatója volt a szeptember 20-i lakossági fórumán elhangzottakkal kapcsolatban. A fórumon a képviselő – arra reagálva, hogy a település kétszer már elutasította a kötelező betelepítési kvóta elleni határozatot, valamint hogy a polgármester pozitív példaként hozott fel egy menedékkérőket befogadó osztrák települést – azt mondta, hogy emiatt Gödöllő fokozott veszélyben van, és – számításai szerint – akár 1500 migráns Gödöllőre való betelepítése is lehetséges.

A hétfői testületi ülést szavazások zárták: a képviselők nem fogadta el Vécsey Lászlónak a kötelező betelepítési kvóta ellen szóló határozati javaslatát.

A testület ezt követően szavazott Gémesi György polgármester (Gödöllői Lokálpatrióta Klub, GLK) határozati javaslatáról, melyet elfogadott. Eszerint a képviselő-testület határozottan visszautasítja Vécsey László azon kijelentését, hogy a város 1500 migráns betelepítését kívánja megvalósítani. Ezt rágalomnak, minden alapot nélkülöző hazugságnak minősíti – tartalmazza a határozat.

A dokumentum szerint a testület tudja, hogy menekültek befogadásáról csak az Országgyűlés és a kormány hozhat döntést. A települési önkormányzatnak nincs jogi felhatalmazása arra, hogy a kormány jóváhagyása nélkül menekülteket telepítsen be. A határozatban kijelentik, hogy eddig sem terveztek, és a jövőben sem tervezik menekültek befogadását.

A határozat arra szólítja fel Vécsey Lászlót, hogy "hagyjon fel rágalmazó, a közösség elleni izgatásra alkalmas tevékenységével, mellyel méltatlanná válik választott tisztségének betöltésére".

A szavazást megelőzően mind Vécsey László, mind Gémesi György kifejtette álláspontját a lakossági fórumon elhangzottakkal kapcsolatban.

Vécsey László – a polgármester egyik Facebook-bejegyzése alapján – arra hívta fel a figyelmet, hogy a városvezető pozitív példaként említette a testvérváros Bad Ischl-t, ahová menekülteket telepítettek be.

Gémesi György válaszképp rámutatott, hogy azt a hozzáállást tartotta pozitívnak, melyet az osztrák település mutatott, mert bár nem örültek kormányuk és a Brüsszel közötti megállapodásnak, nem keltettek uszító hangulatot, és jó megoldásra törekedtek az integrálás kapcsán.

Vécsey László az ülésen hangsúlyozta azt is, hogy a város már harmadszorra utasította el a kötelező betelepítési kvóta elleni határozatot. Emlékeztetett arra, hogy a kényszerbetelepítés veszélyezteti az ország szuverenitását, kultúráját, a mindennapok biztonságát.

Hozzátette: Gödöllőnek, mint a térség egyik fontos gazdasági, kulturális központjának példamutató szerepe van. Vécsey László úgy vélekedett, hogy Gödöllő nem akar támogatást adni a magyar kormánynak a Brüsszelben várható nagyon nehéz tárgyalásokhoz. Hozzátette: abban az esetben, ha nem sikerül megakadályozni a brüsszeli kényszerbetelepítési szándékokat, akkor a kormánynak tárgyalásokat kell kezdeményeznie a településekkel.

Gémesi György polgármester a határozat elutasításával kapcsolatban arra mutatott rá, hogy döntésükkel azzal a magatartással és stílussal kapcsolatban foglalnak állást, amely feszültséget és békétlenséget kelt. A város vezetése elhatárolódik a túlfűtött pártpolitikai kampánytól, és továbbra is békességet és nyugalmat kíván biztosítani 34 ezres lakosságának – jelentette ki.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
A takonyfütyiszes már konkrétan riogat, hazudik, miért is képviselő még???
Zeta
Ettől tisztességesebben , polgármester, önkormányzati testület, nem dönthetett volna!
De ,mit szól ehhez Bayer " úr", de akár a vezérkar?
Hogy fog erről beszámolni a Királyi tv?
papa.49
@Zeta: A bajertakony leugatja őket, a vezérkar kiveszi a kezükből amit lehet, a ,,királyi tévé,, meg KUSSOL róla!!!
nemethfamily3.
Csodálkoztam volna, hogy ilyen barmok! A Balyer egyenlőre nagyobb hazafi min te kedves papa te vagyol, tudod, hogy a helyed hol is vagyol? Hínye debüdi trágyaszagú vagy!!!
hemami
Újpesten ez évek óta gyakorlat, függetlenül minden mástól, és szavazástól. Mi most a saját figyelmetlenségünk miatt maradtunk le róla. Ettől még nem muszáj a Fideszre szavazni. A mostani népszavazás pedig pártoktól független kérdés. Aki a Fideszt akarja bojkottálni, inkább az országgyűlési választáson tegye. Én sem vagyok Fidesz fan. Bár sajnos jelenleg egyetlen olyan párt sincs, amelyikre nyugodt lelkiismerettel adnám a szavazatomat. Mind leszerepelt már.
hemami
Most látom, hogy hogy nem a megfelelő cikk alá írtam a véleményt, de ettől függetlenül fenntartom azt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.