A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, szeptember 24 és 28 között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a kvótanépszavazás megítélését és a pártok támogatottságát.

Az egy héttel ezelőtti kutatásunkhoz képest nyolc százalékponttal csökkent a kvótanépszavazáson való részvételi hajlandóság, így most a megkérdezettek 46 százaléka ígéri biztosra a részvételét. A biztos szavazók körében a kvótát támogatók aránya öt százalék, míg az érvénytelenül szavazóké három. A kampány hatására növekedett a szavazói aktivitás, és az egy hónappal ezelőtti kutatáshoz képest a Fidesz, az MSZP, a Jobbik, a DK tábora is 1-1 százalékpontot növekedve 26, 12, 11 és 4 százalékos, míg az Együtt, és a Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága ezúttal elérte az 1-1 százalékot.

Az elmúlt hónapokban, és az egy héttel ezelőtti kutatásunkhoz képest is csökkent most vasárnapi népszavazáson részvételüket biztosra ígérők aránya. Míg az egy héttel ezelőtt a megkérdezettek 54 százaléka ígérte biztosra a részvételét, erre a hétre ez nyolc százalékpontot csökkenve, 46 százalék. Fontos jeleznünk, hogy a részvétel a legnehezebben mérhető szándék, és általában többen jelzik részvételüket annál, mint akik végül el is mennek. Így jelenleg, a népszavazás érvényessége erősen kérdéses.

Kvótanépszavazás: csökkent a részvételi hajlandóság

Az összes párt támogatói körében csökkent az aktivitás. Legkevésbé a Fidesz szavazók körében mérhető a csökkenés, most háromnegyedük (76 százalék) ígéri biztosra a részvételét; az MSZP szavazók körében 27 százalék, a Jobbik szavazók esetében 49 százalék ez az arány.

Az összes megkérdezett körében mindössze hat százaléknyian terveznek a kvóták mellett szavazni, és az összes megkérdezett kétharmada (64 százalék) a kvóták ellen szavazna. Az elmúlt egy hónapban kvótapártiból érvénytelen szavazóvá lettek többsége az utolsó pillanatba már nem változtatott álláspontján, arányuk kilenc százalékos.

Azonban a szavazáshoz közeledve relevánsabb adat amit biztos szavazók körében mérünk. Itt már csak a megkérdezettek 5 százaléka kvótapárti, és 3 százalékra csökken az érvénytelenül szavazni szándékozók aránya. A részvételüket biztosra ígérő, de szavazási irányában még bizonytalan 18 százaléknyi szavazó – ha egyáltalán elmegy – várhatóan nem fogja érdemben felborítani az arányokat, így szavazók várhatóan 90 százalék feletti arányban fogják elutasítani a kvótát.

A kampány hatására növekedett a szavazói aktivitás, és az egy hónappal ezelőtti kutatáshoz képest érdemben csökkent a bizonytalanok aránya.

A Fidesz szavazóinak száma az elmúlt négy hónap kampánya alatt folyamatosan, így az utóbbi egy hónapban újabb egy százalékpontot növekedett – ezzel párt támogatottsága 26 százalék. A párt támogatóinak aktivitása ebben a hónapban is emelkedett, rájuk van leginkább hatással a népszavazási kampány.

Az MSZP támogatottsága a múlt hónapi apró visszaesés után egy százalékpontot növekedve újra 12 százalék. A pártnak szavazói továbbra is meglehetősen aktívak, így az MSZP hibahatáron, de továbbra is megelőzi a Jobbikkot.

A Jobbik támogatóinak száma az elmúlt két hónapban mért mélypontjáról egy százalékpontot elmozdulva, 11 százalék. A párt támogató továbbra is a legkevésbé aktívak, csupán 56 százalékuk menne el szavazni, és meglehetősen magas a párthoz lazán kötődők aránya.

A többi párt megítélése is némileg változott. Az LMP a múlt hónapokhoz hasonlóan továbbra is 3 százalékon áll. A DK támogatóinak száma egy százalékpontot növekedve 4 százalék. Az Együtt támogatottsága ebben a hónapban elérte az 1 százalékot, és most először ez sikerült a Kétfarkú Kutya Pártnak is. A PM és a MLP támogatóinak az aránya ebben a hónapban sem érte el az egy százalékot.

A kvótanépszavazási kampány tehát a célegyenesébe fordulva valamennyire felrázta a szavazókat, ám érdemi változásokat nem ért el. A legtöbbet a Fidesz nyerte: a májusban mért 22 százalékos mélypontjához képest most 3-350.000 szavazóval több, 26 százalékos a támogatottsága. A baloldai ellenzék pártjai is növekedni tudtak a kampány során, az MSZP a DK és az Együtt összesen 3 százalékpontot – azonban egyik párt sem tudta kizárólagosan bezsebelni a növekményt. Amióta rendszeresen vizsgáljuk a pártok támogatottságát a Kétfarkú Kutya Pártnak most először sikerült mérhető bázist felmutatni. Mindezek következtében a bizonytalanok aránya e hónapban érdemben, 5 százalékponttal csökkent, 41 százalék.

Módszertan

A kérdőíves vizsgálatot 2016. szeptember 24-28 között a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével, a Publicus Omnibusz részeként. A mintavételből eredő torzulások a KSH Népszámlálás 2011 adatain alapuló súlyozással korrigáltak. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosság hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptunk volna. Ez a mintahiba azonban nagyobb akkor, ha egy megoszlást nem a kérdezettek összességére, hanem annak kisebb alcsoportjára adunk meg.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Remelem sikertelen lesz. Ez azt jelentene hogy a szavazok tobbsege inkabb europainak tartja magat mintsem birkanak.
Béla333
El kell utasítani az uszító, hazug, manipulatív Fideszes üvöltözést!
Nem kell elmenni és kész!
solidedge
Holnap félve megyek ki az utcára. Attól tartok hogy elkábítanak és arra ébredek, közlik hogy nemmel szavaztam.
Tekla
@Yoda69: @solidedge: @dr. prédikátor: Az ide áramlók nagyobbik része nem menekült, hanem egy jobb élet reményébe jön, agresszívan .
Nem tisztelve a befogadókat. Betörve az országban , hamis adatokat bediktálva, nem akarnak nyilvántartásba kerülni,nem akarnak beilleszkedni,
sem kultúrájuk, sem vallásuk, sem étkezési szokásuk, sem erkölcseik nem hasonló a mienkkel. Talán jobb volna nem Europától várnák el a menedéket,
ott vannak a szomszéd igen csak gazdag országok, hasonló kultúrával. Dubaj , Izrael, mért nem ők fogadják be őket ?
A másik nagy kérdés, hogy mit gondolnak, hogy majd mi megyünk ki megharcolni és ujjá építeni az otthonaikat. Nők és gyerekek maradnak hátra , akik felveszik a küzdelmet és harcolnak a hazájukért, életerős férfiak meg úgy viselkednek mint a katona szökevények.
Probléma még tovább fog fokozódni, ha nem ők térnek haza , hanem a családjaikat kérik majd Európába, család egyesítésre.
Ráadásul amilyen kontroll nélkül szaporodnak, hatalmas veszélyt jelentenek az őslakosságra . Lásd Amerika. Ismeretlen betegségeket hozhatnak.
Nem kell nekünk nagy világ megmentőt játszani. Ha szerencsétlen segítségre szorulót keresünk, van nekünk is bőven, nem kell importálni.
Felháborító, hogy többet költünk egy menekültre , mint nálunk egy idősre, vagy gyerekre, esetleg a betegeket ne is mondjam. Ők nem válogatnak a kórházba , hogy milyen ételt esznek meg !!
Ne legyünk már ennyire naivak. Igen is veszélyesek az
Európai emberre , meg még sok millióan jönnének. Ennyit képtelenség be integrálni és itt nyaraltatni teljes ellátással.
Pusziltatom a hajléktalanjainkat, az éhező gyerekeinket az oktatási intézményekben és azokat az öregeket akik az idén fognak éhenfagyni a lakásaikban. :( Én Nemmel fogok szavazni .
Desischado
@Horizont: Leírtad a véleményemet. A plakáton lévőnek meg minden sora igaz.
MARADJ OTTHON! NE SEGÍTS ORBÁNNAK!!!
eszegfu
@Tekla: Ez a "felelet" 5-öst érdemel, szépen felmondtad! De azt is mondhatnám "ne legyünk már ennyien naivak", hogy ezt a "mantrát" elhiggyük!!
Tekla
Ennyi olvasni nem tudó, buta migra simogató, meg érdemeljük, hogy elvágják a nyakunkat a muzulmánok . 4 millió haza áruló , mert az analfabéta csak nem ennyi ?
Tekla
@Horizont: Szerintem a népszavazás arról szolt ami a papírra írva volt, nem arról amit x y gondolt mögé .
eszegfu
@Tekla: Lehet, hogy Te tudsz olvasni, de az a gyanum: minden második sort olvasol...ebből "rakod össze" a véleményedet. "...Az ország függetlenségének, telületi épségének, vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából külföldi kormánnyal...kapcvsolatot vesz fel, vagy tart fenn..." na ez a hazaárulás! Az idézetből melyik szót nem érted?!
Tekla
@Horizont: @eszegfu: Mellébeszéltek. A szavazást nem úgy kell értelmezgetni, ki hogy értelmezi, meg kinek ki mit mondott ki, hogy mit érten oda. K.rva egyszerű kérdés volt írva a papírra. 5 millió magyar-szerrü állampolgár nem volt képes értelmesen elolvasni. Ez az oktatás csődje.
eszegfu
@Tekla: Először is nem beszélek mellé, csak reagáltam a Te "4 millió haza áruló" megjegyzésedre, mert ugy vettem észre könnyen ráfogjátok a másikra holott nem tudjátok a jelentését sem. Másodszor: szerinted egy kérdést ugy kell feltenni, hogy lehetőség legyen mindenkinek másképpen értelmezni?! Nem utolsó sorban -- és ezt már többször irtam --: ha 2014. óta legitim ez a kormány, ugy dönt ahogy jónak látja a 2/3-os többségével. Akkor most miért is kell egy uj "meghatalmazás", hiszen a régit senki sem vonta vissza, érvényes!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.