valójában nem igazán beszélhetünk a közoktatásban tehetséggondozásról. Nem egyes iskolákban, egyes fanatikus tanárok vonzáskörzetében, hanem általában. Ez azonban azt jelenti, hogy a tehetséges gyermekek jelentős részének jó esélye van az „elkallódásra”. Ettől egyébként még akár boldogabb életük is lehet, mint az oligarcha csemetéinek. Azokhoz képest, akik esetleg semmivel nem tehetségesebbek mondjuk Rétvárinál, de a család extra órák sorát képes megfinanszírozni, és a gyermekkor szétzúzása árán akár egy diplomás senkit faragni a csemetéből. Aki parlamenti gombnyomogatónak persze még jó lehet ettől, de csak a nemzedékeken áthúzódó kontraszelekció felélesztésének tüneteként jár majd gimnáziumba, illetve később egyetemre. Ugyanakkor, ha a jelen politikai elit valamiben érdekelt, akkor ebben feltétlenül érdekelt. Ha ugyanis a valós képességek mentén lenne lehetőség a magasabb iskolai végzettséghez vezető út megnyitásában, akkor esetleg kiderülhet: egy szegény sorból beiskolázott...

Feltöltő: GeoCravker
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
ez a versenyló kifejezés használat igen csak félrevezető! Azt a buta kényszerképzetet kelti, mintha a derék szerző azokra gondolna, akik sorra nyerik a tanulmányi versenyeket!
Bizony a létezőben ez volt szinte az egyetlen lehetősége az értelmiségi és E-katos gyerekeknek az érvényesülésre, a derék - főleg vidéki - káder-kölkökkel szemben. Ha ez nincs csak Orbán-féle műveletlen paraszt-suttyók diplomázhattak volna! =))
GeoCravker
@RonaGyuri: Speciel 1978-ban érettségiztem. Szakközépiskolában. Volt FED meg egyéb az igaz, de senki nem gátolta az egyetemi felvételit. Az osztály kétharmada el is végzett valamilyen főiskolát, egyetemet. Ma ez esélytelen lenne.
Viszont a káder-kölkök kiemelésére tényleg Orbán és haverjai a példa. Az ő képességeivel a papa hátszele nélkül teknyővályó lett volna legfeljebb.
RonaGyuri
@GeoCravker: lehet, mert azok már a végnapok voltak, 10-15évvel előbb nagyon más volt a helyzet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.