Nem kisebb hibát, hanem jogsértést követett el az az óvónő, aki Kaskantyú településen úgy reagált egy fegyelmezetlen gyermek agresszivitására, hogy összekötözte az óvodás kezeit – szögezte le az ombudsman.

Székely László úgy fogalmazott, hogy soha nem lehet válasz a "megalázó, rossz bánásmód".

Székely László jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy az emberi méltósághoz való jog a köznevelés intézményeiben is minden gyermeket életkorra tekintet nélkül megillető alapjog, amelynek alapján tilos a gyermekek testi és lelki bántalmazása.

Jogsértést követett el az óvónő, aki összekötözte a kisgyerek kezét

Egy kiszolgáltatott helyzetben lévő kisgyermek mindig többletvédelmet igényel, és még az agresszív magatartás sem indokolhat megalázó bánásmódot – tette hozzá.

Az ombudsman rögzítette, hogy az óvodás két kezének összekötése megalázó bánásmódnak minősül, mivel alkalmas volt arra, hogy megszégyenítse őt a többi gyermek előtt. Az intézkedés összességében nem tekinthető kisebb nevelési hibának vagy mulasztásnak – állapította meg Székely László.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lópicigáspár
@Bringás: Inkább idióta jogszabályok! Bezzeg amikor kukoricára térdepeltettek, mert "jó" voltam, még otthon is kaptam...!
silber13
@Bringás: Áruld már el, honnan szeded azt a feltételezést, hogy egy óvodás leszúrja az óvónőt? biztosan a te sekélyes vágyaidat vetítetted ide. A már fixa ideádnak minősülő libsizésről már nem is beszélve. Nyugiban írhattál volna fideszes elmebajt, különös tekintettel rád nézve!:-))
silber13
@Bringás: Ja, és még annyit, hogy ezt nevezik Catoizmusnak, vagy Cato szindrómának.
Papuska1
Teljes mértékben elfogadom, hogy nem PC, amit elkövetett az óvónő. Biztos van jobb megoldása az ombudsman úrnak mit lehet csinálni egy kezelhetetlen gyerekkel, ha az óvónő 23 gyerekkel egyedül van és ebédeltetni kellene. Ha véleményt alkot írja le a megoldást is!
Bringás
@silber13: Menj be egy borsodi óvodába és rémülj meg!
sokanvagyunk
"Tömött 56-os villamos, két, egymással szemben levõ szék. Az egyiken egy jóarcú, kedves öreg néni kuporog, a másikon egy nõ a gyerekével az ölében.
A kissrác himbálja a lábát, és állandóan belerúg a néni térdébe. Az öregasszony egyre hátrébb húzódik, várja, hogy az anya mikor szól rá a kölyökre. De mivel ez nem történik meg, udvariasan megszólítja az anyát:
- Elnézést, hogy zavarom, de a kisfia folyamatosan rugdossa a lábamat, és ez már az én koromban nem tréfa, eltalál egy csontot, vagy egy eret, akkor az újságosig, meg a patikáig se tudok lemenni. Legyen szíves szóljon rá.
- Mit akar? - reccsen rá az anya -, én nem fogom egy ilyen vénasszony miatt korlátozni a gyerekemet testi szabadságában! Foglalkozzon a saját dolgával, ne az én gyerekemmel!
A villamoson mindenki megdöbbenéssel nézi végig a jelenetet, míg egy rocker kiveszi a szájából a rágót, az anyuka hajába gyönyörűen beledolgozza, majd lágyan így szól:
- Engem se korlátoztak gyerekkoromban!"

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.