A november végi 110 millió euróról (34 milliárd forint) nullára esett december végére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemzetközi tartalékain belül az úgynevezett monetáris aranytartalékok szintje – szúrta ki a portfolio.hu. Ilyenre az 1998 óta elérhető idősor szerint korábban soha nem volt még példa.

Matolcsyék valamit csináltak a magyar aranytartalékkal

A portfolio.hu értelmezése szerint ez az adat azt jelenti, hogy az MNB az összes aranytartalékát eladta. Ráadásul a piaci árfolyamok alapján ez nem volt túl jó időzítésű, mivel 10 havi mélyponton 1150 dollár körül járt az árfolyam.

Erre viszont a jegybank úgy reagált, hogy nem eladta, hanem egy swap-ügyletbe vonta be az aranytartalékot. E szerint „a korábbi betéti jellegű aranyra szóló követelés helyett az MNB arany-deviza swap ügylet keretében fekteti be az aranytartalékot, azaz derivatív jellegű aranyra szóló követelése jelenik meg.” Vagyis az arany megvan, csak nem fizikailag a trezorban, hanem egy virtuális tranzakció formájában.

Ettől függetlenül is, a pénteken közzétett (december végi) adatok szerint 767 millió euróval 24,384 milliárd euróra estek Magyarország nemzetközi tartalékai, ami szeptember vége óta a legalacsonyabb (és ez már akkor is hétéves mélypontot jelentett).

105 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
@CsipkeRózsa: Nem hiteles? Neked mi a hiteles? Az ami a szád íze szerint beszél?
Egyébként bármikor utánanézhetsz a gugliban, hogy bizony igazat beszélnek.
Eriksson
@moiszikf: Emlékszel még Csepi Lajosra, az Állami Vagyonügynökség (ÁVÜ) akkori vezérigazgatójára? Ma már senki nem beszél róla, pedig érdemes lenne.
aremy
@anka: esetleg vegyél aranyat hát ha még kapsz.
Eriksson
@Eladott Ország: "Úgy fogalmazott: a 90-es évek elején "nem voltak normálisak a viszonyok", a szocialista vállalatvezetők mindent megtettek azért, hogy megőrizhessék pozícióikat a magánosított cégekben, az élelmiszeripar jelentős része csődhelyzetben volt, az állam pedig a munkahelyek megtartása érdekében kötött kompromisszumokat vagy tanúsított megalkuvást."
Akkor a dolognak ez a része rendben is volna. Innentől lehet tovább gondolni a továbbiakat. Nem csak a szocialista vállalatvezetők és az ÁVÜ szemszögéből, hanem az iparágat kiszolgáló egyéb közreműködők szemszögéből.
Akik jól jártak a privatizációval, azok nagyon jól jártak, az ország viszont komoly bevételi lehetőségektől esett el. Egy sikerágazat lett eltemetve a privatizáció során.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.