Nem tágít a szmog az országból, az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő reggeli előrejelzése szerint Budapesten a légszennyezettség továbbra is igen kedvezőtlenül alakul, a szálló por (PM10) koncentrációjának napi átlaga általában a riasztási határérték felett marad.

Szmogriadó: korlátozták a forgalmat Budapesten

Szmog Budapesten – Fotó: MTI/Mohai Balázs

A szmog miatt a fővárosban hétfő reggeltől a szmogriadó riasztási fokozatát léptették érvénybe, ez a közlekedésben is korlátozásokkal jár. Ha a forgalmiban a környezetvédelmi besorolásnál 0, 1, 2, 3, 4 szerepel (vagy éppen semmilyen osztályozás nincs ott), akkor a gépjárművel nem szabad közlekedni. Aki ezt figyelmen kívül hagyja, 150 ezer forintra is megbüntetheti a rendőr.

A szmogriadó területi hatálya nem terjed ki az M0 jelű elkerülő út Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint – Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében – a következő útszakaszokra: Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Szépjuhászné útja-Budakeszi út-Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Nagyrét utca-Máriaremetei út-Hidegkúti út-Budapest közigazgatási határa.

A BKK tartalékjárművek beállításával készül a megnövekedett utasforgalomra, a társaság kéri a gépjárművezetőket, hogy inkább a közösségi közlekedést válasszák.

Miskolcon ugyancsak riasztási fokozatba lépett a szmogriadó, az ottani önkormányzat is arra kéri a gépjármű-tulajdonosokat, hogy inkább tömegközlekedéssel közlekedjenek az elkövetkező napokban. Az önkormányzat arra is kéri a lakosságot, hogy szemetet, kerti hulladékot ne égessen, ha pedig lehetséges, a szilárd (szén és fa), valamint az olajtüzelésű kályhák helyett gázt használjanak.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet térképe szerint a következő településeken veszélyes a levegő minősége: Nyíregyháza, Debrecen, Oszlár, Miskolc, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Salgótarján, Eger, Vác, Esztergom, Dorog, Győr, Budapest, Tököl, Szolnok, Szeged, Sopron.

Egészségtelen a levegő minősége a következő településeken: Szentgotthárd, Mosonmagyaróvár, Várpalota, Pécs.

Szombathelyen, Ajkán, Székesfehérváron, Tatabányán, Dunaújvárosban és Százhalombattán kifogásolt a levegő minősége az Országos Környezet-egészségügyi Intézet térképe szerint.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Átálltunk a Rezsi Szilárdos gázról a szilárd tüzelésre, energetikai és fűtés korszerűsítésre a lenyúlt UNIÓS támogatás nélkül nem futja. "Hát a nyomorultakon ki segít, akik a velük született klausztrofóbiájuk miatt egyszerűen nem bírják elviselni, hogy tető legyen a fejük felett, vagy akik saját mocskukban fagynak meg a kihűlt lakásukban. Nem, ők soha nem éhesek, és kifejezetten szeretik a hideget. Ők azért nem fűtenek, mert nem fáznak. Nem azért szedegetnek gallyakat az uraság erdejében a boldog új esztendő első napjaiban, mert egy hete nem tudtak begyújtani a vigasztalan kunyhójukban, hanem mert ezzel akarják idegesíteni a mezőőrt, a rendőröket és mert ragaszkodnak hozzá, hogy a lopás megszégyenítő bélyegét rájuk lehessen sütni. Egész települések és a nyomor szakadékába elsüllyedni készülő régiók lakói – akik mégis hobbiból fűtésre adják a fejüket – azért tömik tele a kályhájukat néhány szerencsétlen kalória kinyerése miatt ruhával, PET­ palackkal, vizes fával, lakkozott parkettával ,mázolt ajtóval, ablakkal vagy döglött állatokkal, mert örömüket lelik abban, hogy saját magukat és környezetüket halálra mérgezzék. Pontosan tudom, milyen, amikor az ember már nem tudja, milyen módon készítse el a krumplit, hogy az valami más ételnek tűnjön és tudom, milyen azt mondani a gyereknek, aki egy szelet csokira vágyik, hogy nem telik rá. Tudom milyen összerándulni a csengő hangjára, félni a postástól. Tudom, milyen, amikor az anya nem szereti a banánt, a májkrémet, a margarint, csak az üres kenyeret és már csak a szmogriadó hiányzik."
simmering73
Ki volt az a hülye, aki ilyen környezetvédelmi besorolást csinált. Hogy lehet egy kalap alá venni pl egy 30 éves Ladát egy 2000-ben gyártott katalizátoros Swifttel?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.