Fél évszázaddal ezelőtt fagyasztották le az az első embert azzal a céllal, hogy így őrizzék meg testét addig, amíg lehetővé nem válik majd a halálos betegségek gyógyítása. Azóta meglepően sok – persze többségében nagyon gazdag – ember fagyasztatta le magát az örök élet reményében, de a tudomány alig jutott közelebb ahhoz, hogy egyáltalán meg tudja tippelni, lesz-e valaha lehetőség feltámasztani-e holttesteket – írja az mno.hu.

Eddig még senkit sem sikerült felébreszteni (vagy a fagyasztócégek által használt szakszóval: reanimálni) a lefagyasztott emberek közül. Ennek ellenére legalább háromszáz fagyasztott test várja, hogy egyszer majd a tudósok kezdeni tudnak valamit vele. Vagy a fejekkel, ugyanis sokak – talán financiális okokból – nem is egész testüket, csak agyukat konzerváltatták, abban bízva, hogy egyszer majd a központi idegrendszerüket alkotó idegsejtek kapcsolatait feltérképezve újra tudják alkotni személyiségüket és tudatukat egy másik testben, vagy akár a számítógép memóriájában. A világon három magáncég működik, amelyek emberi testek fagyasztva tárolásával foglalkozik: az Alcor és a Cryonics Institute az USA-ban, KrioRus pedig Moszkvában.

Ma már nem is fagyasztásnak, hanem vitrifikációnak nevezik az eljárást.

Először jeges vízbe helyezik a testet, majd a vér víztartalmát olyan vegyi anyagokra cserélik, amelyek megóvják azt az éles jégkristályok okozta szövetsérülésektől. Az ily módon előkészített kliens ezután kerül a folyékony nitrogénbe.

Ez a profinak tűnő metódus is hozzájárul ahhoz, hogy a kétségbeesés végső fokán álló halálos beteg és családja hinni kezdjen abban, hogy valamikor, valamilyen formában újra életre kelhet. E remény pedig némelyeknek megér nagyjából 80 ezer dollárt, ahogy az MIT Technology Review neurológus szerzője írja. Ugyanakkor, folytatja,

„a reanimáció vagy [a tudat számítógépes] szimulációja a technológia mai fejlettsége mellett nem több csalfa reménynél, és a fagyasztó cégek által tárolt fagyott, halott szövetből kiindulva pedig biztosan lehetetlen. Akik e reményből húznak hasznot, azok joggal érdemlik a haragunkat és megvetésünket”.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Olyan mint a lottó...a hülyék önkéntes adója !!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
" persze többségében nagyon gazdag "
ezek mind gazdagok...és hülyék is...még szerencse, hogy nem lehet visszaolvasztani...
Eladott Ország
A fagyasztottaknak már úgy is mindegy. A fagyasztóknak meg dől a lé.
Eladott Ország
@eugen4402: "Ötzi, a jégember" is csak a múzeum kirakatába lett jó.
eugen4402
@Eladott Ország: Nem egy kimondott életpálya-modell, készséggel elismerem.
Viszont gondolni sem merek arra, hogy újabb 5300 év múlva ki fog minket ismerni...?!?
Eladott Ország
@Lepényleső: A mi volánosunk, nem csak a visszajárót pénzt nem adja, de még jegyet sem ad, hogy dupla legyen a haszna.
huKKK
Egész testét, vagy csak a fejét parancsolja?
A hamvaimat lesz szíves.
Bízom a Tudományban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.