Jogsértőnek találja az idei szakmai érettségi az oktatásügyi ombudsman. Az alapvető jogok biztosa múlt héten a szakgimnáziumi rendszer bevezetését és a diákok nyelvvizsgához kötött felvételijét ítélte jogsértőnek – olvasható az Index cikkében.

A szakmai érettségivel az a baj az érettségiző diákok, szülők és tanárok szerint, hogy pár hónappal a nagy megmérettetés előtt változtak megint a szabályai:

- csak 2016 végén derült ki egyáltalán, hogy milyen tantárgyakat és feladattípusokat, és azokat milyen szinten kérik számon;

- rengeteg szakmai óra elmaradt az állandó átszervezések és tanárhiány miatt;

- a tanulási nehézségekkel élők nem élhetnek a részükre járó felmentésekkel;

- megemelték az idegen nyelvi érettségi követelményszintjét, de azokhoz gyakorlókönyveket, feladatsorokat nem adtak.

Az utóbbi probléma 30 ezer gyereket érint, ám az értük aggódó szülőket, tanárokat, és magukat a diákokat sem hallgatta meg senki az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Hiába írtak levelet Balog Zoltán miniszternek, ő nem válaszolt rá, Palkovics László oktatási államtitkár meg azzal takarózott, hogy a követelményeket 2011 óta lehetett tudni – pedig nem.

Fogadta viszont a diákokat az oktatásügyi ombudsman, Aáry-Tamás Lajos, aki elismerte a panasz jogosságát, a jogsértés tényét.

Hasonlóan nyilatkozott még a múlt héten Székely László, alapjogokért felelős ombudsman, aki szerint a szakgimnáziumi rendszer bevezetése és a továbbtanulás nyelvvizsgához való kötése sérti a diákok alapjogait.

A diákok most azt szeretnék elérni, hogy az ötödik érettségi tantárgy szabadon választható legyen, és halasszák későbbre a nyelvi érettségi átalakítását. Aáry-Tamás viszont csak annyit tehet, hogy megállapítja a jogsértést, és indítványozza az ügy mielőbbi megoldását államtitkári és minisztériumi szinten. A megoldáshoz viszont törvénymódosítás lenne szükséges, amihez össze kellene hívni a parlamentet – olvasható az Index cikkében.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Designer
Megint megy a hiszti! 4 év nem elég a felkészülésre?! Sok a kifogás!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nagy Mária
Látjátok? Ez a probléma az oktatásban, előbb mozdul a kéz, aláír eszement törvényeket, aztán mozdul az agy, hogy jaj, de hülyeséget csináltunk.
quadrocopter
Ó, kedves ombdsmanus, ha csak itt lenne, ebben a tárgyban törvénysértés, ma már a törvénysértésről is törvény van!
petike
@Nagy Mária: Nem, az "agy" még nem mozdul. Egyelőre csak a tanárok, a diákok, és a szülők tudják, hogy káosz az egész ( a gyerekem idén fog érettségizni)
Nagy Mária
@petike: Nagyon szorítok. Nekem is sok volt tanítványom fog most érettségizni. Félnek szoronganak a drágáim, sajnos joggal.
Designer
@glorianna: Tudod ki nyafog legtöbbet?! Aki nem éppen 5-ös, hanem 1/2! Azok eddig sem olvasták el a követelményrendszert, amíg gimnáziumnak, szakközépiskolának, szakképző iskolának hívták az intézményt!
Én tanítok középiskolában is, sajnos látom a hozzáállást!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.