Két éve még kinevette volna, aki a CEU-ellenes kormányzati támadásokkal jön, ma már azon gondolkodik, jövőre hol fejezi be az egyetemet – a CEU egyik diákja beszélt a hvg.hu-nak a kialakult helyzetről. Közben Oroszországban már be is zártak egy elitegyetemet.

„A nyugat-európai diákok mindig mondogatják, hogy á, ezt úgysem lehet megcsinálni. Mire a kelet-európaiak, posztszovjet tagállamok diákjai csak bólogatnak, hogy dehogynem, még ilyenebbet is lehet”

- a CEU diákja, László Janka Luca, a Segítsünk Együtt szervezet aktivistája festi le, hogy szokott reagálni a diákság a különböző kormányzati fenyegetésekre, a hatalom felől érkező baljós hírekre. Az a diákság, amely most eléggé világvége hangulatba került a CEU-gyilkos törvényjavaslat benyújtásának hírére. Lászlónak a CEU kifejezetten egy sziget, ahol a magyar közélet politikai drámái elhalványulnak, egy új szellemi közeg nyílik meg. Van viszonyítási alapja, hiszen korábban a Corvinuson tanult. Ahhoz képest is más a szint, és ezt a számok is visszajelzik. A CEU a 42. helyen áll az egyetemeket rangsoroló nemzetközi University Rankingen, egyetlen magyarországi felsőoktatási intézményként szerepel a listán.

Most már azért havonta hallani arról, hogy hogyan babrálnak ki a CEU-val, hogy tevődik át a sorosozás egyre nyíltabban a civil szervezetekről az egyetemre. De amíg ott 20-25 ember sorsa a tét, itt ezres nagyságrendről van szó: külföldi diákok százai élnek Budapesten. 

Alakul az ügy nemzetközi visszhangja, nem tudni, mit szólnak az egyetemet pénzelő amerikai donorszervezetek, ugyanis messze nem csak Soros-pénzekből működik a CEU. Kérdés, mit mond az EU, adott esetben Strasbourgig, az Emberi Jogok Európai Bíróságára is el lehet vinni az ügyet, de az évekig tart.

„Durva, hogy ott tartunk, ahol Oroszország”, mondja a diák. És nehéz ezzel vitatkozni: pár napos a hír, hogy Szentpéterváron be akarják zárni az Európai Egyetemet, pontosabban egy választott bíróság vonta vissza az intézmény engedélyét. Az egyetem az egyik legjobb orosz felsőoktatási intézménye, és fellebbez a döntés ellen, amely sorsa majd csak annak elbírálása után lesz tiszta.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.