Vádat emeltek egy 68 éves budapesti férfi ellen, aki felgyújtotta saját, XXII. kerületi házát tavaly áprilisban. Különös nagy kárt okozó közveszélyokozás bűntette és lőszerrel visszaélés bűntette miatt állítják bíróság elé.

A vádiratban az áll, hogy a férfi és felesége között megromlott a viszony, annyira, hogy az asszony pert indított a tulajdonjog megállapítása miatt egykori párjával szemben. A bíróság neki adott igazat és megállapította: a szóban forgó ház – egy ikerház fele – a feleséget illeti meg a tulajdoni hányad ötven százaléka.

A férfi ezt nem akarta elfogadni és úgy döntött, inkább megsemmisíti a házat, minthogy az a feleségéé legyen. Nem bízta a véletlenre: a pincébe gázpalackokat tett, majd minden emeleten gyúlékony anyagot locsolt a padlóra, amit beterített ruhákkal, papírokkal és egyéb éghető anyagokkal. A helyiségekben ezután benzint locsolt szét, több helyen PET-palackokat helyezett el, a pincében pedig több mint 300, engedély nélkül tartott céllövő töltényt szórt szét.

Ilyen előkészületek után tavaly április 24-én a hajnali órákban a földszinti nappaliban az egyik benzinnel átitatott tárgyat gyufával meggyújtotta. A tűzben több gázpalack felrobbant, az egyik lökéshullám a vádlottat az udvarra repítette. A férfi könnyű sérüléseket szenvedett.

A tűz ezután gyorsan továbbterjedt a többi helyiségre, majd az emeleti, és tetőtéri részre is, onnan pedig a ikerház másik lakásának tetőtéri helyiségeire. Ez utóbbi lakásban egy háromfős család lakott, ők a gázpalackok robbanásának zajára felébredtek, majd miután észlelték a tüzet, sikerült időben kimenekülniük a házból. A pincében elhelyezett lőszerek végül nem robbantak fel, de a kár így is csaknem 85 millió forint.

A Fővárosi Főügyészségtől kényszergyógykezelés elrendelését indítványozták vele szemben – írja a 24.hu.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.