A magyar rendszerben az öregségi nyugdíj összegének kiszámítása a laikusok számára szinte megoldhatatlan, de még a szakértőknek sem egyszerű feladat. A számításnál két változó elemet is figyelembe kell venni, az egyik az úgynevezett valorizációs szorzószám. Na ez az, amit most tettek közzé.

A valorizációs szorzószám azért fontos a nyugdíj kiszámításnál, mert ez hozza szintre a nyugdíjazást megelőző évek kereseteit a nyugdíjazáskori jövedelemmel. A másik változó az úgynevezett degressziós sávhatár (ez nem minden évben változik, például idén sem), amely felett már csak meghatározott mértékben, sávosan vehető figyelembe a kereset a nyugdíjhoz – írja az ado.hu szakportál.

Valorizáció

Az idén nyugdíjba menők ellátásának kiszámításánál az 1988. januárjától megszerzett jövedelmeket kell figyelembe venni. Könnyen belátható, hogy csaknem három évtizeddel ezelőtt mások voltak a bérviszonyok, nem lehet összevetni az akkori fizetést a 2015-össel. Ezt a különbséget egyenlíti ki a valorizáció szorzószám. A szorzószámokat márciusban teszik közzé (ez történt meg most is) kormányrendeletben. Az emelkedés mértékét jól példázza az 1980-ban szerzett jövedelmekre vonatkozó szorzószám, ami a tavalyi 43,026-ról 46,427-re nőtt.

Szolgálati idő

Aki maga próbál számolgatni, jó, ha tudja, hogy az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges 20 év szolgálati idő esetén a havi átlagkereset 53 %-a lesz az ellátás összege. 25-36 év szolgálati idő esetén évenként 1-1 százalékkal, 37-40 év szolgálati idő esetén évenként 1,5 százalékkal, 40 év feletti szolgálati idő esetén évenként 2-2 százalékkal növekszik a havi átlagkeresetből figyelembe vehető rész. 2017-ben az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege havi 28 500 Ft. Felső határ nincs.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

archive
Ha emlékezetem nem csal, akkor a nyugdijminimum (28500 Ft) 2008 óta nem változott.. Azóta nincs nálunk infláció .. megállt az élet..
Eladott Ország
@archive: Az élet nem állt meg csak az életszinvonal. Akik kitalálták a nyugdíjplafon eltörlését, azoknak nem érdekes a valorizációs szorzószám, de a szolgálati idő sem sokat zavar. Lesz mit aprítaniuk nyugdíjas körukban is. A többiek meg számolhatják, nincs benne köszönet. A kormány (2008 óta) a nyugdíjminimum kvázi befagyasztásával jelentős összegeket spórol a költségvetésnek. Az öregségi nyugdíjminimum 2017- ben is rengeteg egyéb ellátást befolyásol, többek között a gyes és a gyet összege is minden évben megegyezik az öregségi nyugdíj legkisebb összegével. A mézes bödön a nyugdíjból is csak a kiváltságosoknak, az arra érdemeseknek, jár kivéve a kétkezi munkát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.