Nyílt levelet tett közzé Orbán Viktornak a Facebookon Mádl Ferenc volt köztársasági elnök tanácsadója. Király Miklós szerint a kormányfő "csakazértis" az ellenkezőjét teszi, mint amire a felsőoktatás és a tudomány képviselői kérik őt – írja a hvg.hu.

Vasárnap reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor arról beszélt,

nem érti, hogy a magyar akadémikusok, tudósok, hazai egyetemeken tanító professzorok miért nem azért lépnek fel, hogy az ő egyetemeik is megkapják azokat a jogokat, amelyeket a CEU élvez, hanem amellett állnak ki, hogy "Soros György megtarthassa a privilégiumait".

Király Miklós ebben próbált levelében segíteni a miniszterelnöknek.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karának tanára, korábbi dékánja elsősorban azt hangsúlyozta, hogy professzortársaival nem Soros György privilégiumaiért álltak ki, hanem a Central European University (CEU) égisze alatt folytatott oktatás, kutatás értékeinek megőrzése, s az ott tanító oktatók és hallgatók érdekei mellett.

Király szerint ugyanis a felsőoktatási törvény módosítása drámai mértékben megváltoztatja a CEU működésének feltételeit, s annak előterjesztője és az Országgyűlés sem vette figyelembe azokat az alkotmányossági aggályokat, amelyeket vezető alkotmányjogászok igen világosan megfogalmaztak. Sőt, látva az ellenvéleményeket és az erősödő tiltakozást, inkább úgy döntöttek, hogy a javaslatot kivételes eljárásban, gyorsított módon tárgyalják, és egyúttal még tovább szigorítottak a törvény rendelkezésein.

Teljesen világosan kifejezésre juttatva, hogy Önöket már egyáltalán nem érdekli a felsőoktatás és a tudomány képviselőinek véleménye, hanem, "csakazértis" éppen az ellenkezőjét teszik, mint amire kérik Önöket. Miniszterelnök Úr! Hol van itt a 2014-es választási győzelmet ünneplő beszédében emlegetett "alázat"?

Az ELTE tanára szerint a törvény elfogadása után

"lényegében az egész hazai egyetemi szféra érzi veszélyeztetve magát, az általános vélekedés ugyanis az, hogy nincsen többé korlát, nincsen semmilyen határ, nincsenek fékek és józan szakmai megfontolások, egyeztetések, hagyományok vagy szerzett jogok. Az oktatás minősége sem számít. Lényegében nem maradt olyan pont a döntéshozatalban és jogalkotásban, ahol a legfelső politikai akarat józan mérlegelésére hívhatnánk fel. Elveszett a jogbiztonság és az előreláthatóság. Hát ezért tiltakozunk."

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Egy beszűkült tudatú embernek ezt elmagyarázni nem kis vállalkozás.
quadrocopter
Szarházi, büdös gyökér, konok, piti bosszúálló a Geci! A rák fészkelje be magát a szómájába!
Lepényleső
Egy tanár ne tudja,hogy magyarázni csak annak lehet,aki bírja az oktató nyelvet?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.