A történelem írásbelikkel folytatódtak ma az érettségi vizsgák a középiskolákban. Középszinten 1243 helyszínen 68 699 diák, emelt szinten 112 helyszínen 5655 diák adott számot tudásáról. A töriérettségi első feladatlapján Horthy-idézetet és határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatot is kaptak a vizsgázók. A Budapesten érettségizők dolgát reggel a 3-as metró leállása nehezítette. Többen futva érkeztek az iskolákba. Volt olyan diák, akit robogóval vitt be a tanára az iskolába, mások taxit fogtak.

A középszintű írásbeli 180 percig tart – közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel. Az írásbelin a vizsgázóknak egy központi feladatsort kellett megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, második része szöveges (kifejtendő) feladatokból áll.

Az első vélemények szerint könnyű volt a történelemérettségi

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja.

Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat közel fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik – írja az MTI.

A történelem emelt szintű írásbelije 240 percig tart. A vizsga két feladatsorból áll, hasonlóan a középszintűhöz.

A diákok először az I. feladatlapot oldják meg, majd a dolgozatokat 100 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a II. feladatlapot.

Történelemből is van idegen nyelven érettségi: középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven 1704 vizsgázó; emelt szinten angol, francia, horvát, német, szerb és szlovák nyelven 110 vizsgázó tett érettségi vizsgát – tájékoztatta az Oktatási Hivatal az MTI-t.

Az első vélemények szerint könnyű volt a mai vizsga

Az Eduline.hu-val a következőket közölték a diákok:

Akinek egy kis érzéke van a törihez nevetve írta meg. Szerintem nagyon könnyű volt és hálaistennek a szövegkifejtős rész is nagyon jó volt.

Eddig a legkönnyebb volt.

9:57-kor adtam be, második világháború kirobbanása, lengyel támadás, illetve muhi csata témaköröket választottam, egész kellemes volt ez így.

Reggel leállt a 3-as metró

Reggel hét óra után nem sokkal járműhiba miatt megállt a forgalom a 3-as metró Deák Ferenc tér-Árpád híd közti szakaszán. Az Eduline.hu olvasója reggel több csinos ruhába öltözött, de kétségbeesett és kisírt szemű nebulóval is összefutott.

Volt olyan diák, akit robogóval vitt be a tanára az iskolába 

Az eduline.hu egy másik cikke szerint a Deák téri Evangélikus Gimnáziumban az egyik diákért robogóval ment el a tanára, egy másik tanulónak a tanárok telefonon javasolták, hogy fogjon egy taxit és azzal jöjjön be. Az Eötvös József Gimnázium azt közölte a portállal, hogy egy diákjuk, aki emelt szinten teszi le az érettségit, 8 óráig nem ért be az iskolába.

A töriérettségi első részében Horthy-idézet, határon túli magyarok és a magyarországi cigányság is téma – értesült az Eduline. A cikk szerint kaptak a vizsgázók kérdést a középkori városokkal és Hunyadi Mátyás uralkodásával kapcsolatban is. Az egyik feladat a kora újkori európai kereskedelmi útvonalakkal kapcsolatos.

Az esszékérdéseket itt lehet megnézni. 

Forrás: MTI, Eduline.hu

Címlapi fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
A PISA-teszt siralmas eredménye után csökkentették az ez évi érettségin az elvárt tudás színvonalát...Ez már biztos, hisz minden írásbeli sokkal könnyebb volt, mint az elmúlt években...Cél a béka se...e alá jutás?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.