A vizes vébé indulásának hetében a BKK bevezeti a digitális bérletet, ennek használatához okostelefon és netkapcsolat szükséges.

A július 10-én induló héten a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) bevezeti az új online jegyértékesítési rendszerét – értesült az Index.

Jövő hét közepén megindulhat az elektronikus napi- és hetijegyek, bérletek árusítása, ehhez a neten kell majd regisztrálni, és az okostelefonon lehet bemutatni a jegyet/bérletet.

Az Index értesülését Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója is megerősítette, de hozzátette, az értékesítés várhatóan július 13-14. körül indulhat meg, most a rendszer utolsó tesztelése folyik.

Stilizált mozgó jármű, QR-kód, adatok az okostelefonokon

A cikk szerint a netes felületen kell a személyigazolványt, vagy diákigazolványt regisztrálni (vagy, jogosítvány, útlevél), "az értékesítő felület háttérrendszerében pedig ahhoz rendelődik hozzá a megvásárolt jegy vagy bérlet. A megvásárolt jegyeket, bérleteket az utasok később a telefonjukon tudják megjeleníteni az erre szolgáló internetes felületre csatlakozva. Az ellenőrzéskor ezt kell felmutatni" – áll a cikkben. 

Az Index szerint az utasok okostelefonján két képernyőképen jelennek meg a jegyek és bérletek: az alap képen az utas igazolványához rendelt jegy, vagy bérlet látható annak érvényességi idejével. Ha érvényes a jegy/bérlet, akkor zöld hátteret kap, ha már érvénytelen, akkor pirosat, és külön szöveg is figyelmeztet az érvényesség elvesztésére. "Ezek alatt látható az utasnak az igazolványán szereplő neve, valamint igazolványának típusa és száma. A képernyőkép alján egy mozgó, színes jármű látható, továbbá az éppen aktuális időpont."

A másik képernyőképen további adatok szerepelnek majd: az adott jegyhez kapcsolódó összes adat, QR-kód, az utas regisztrált okmányán szereplő neve és az okmány típusa, száma; a jegy/bérlet rövidítése, sorszáma, érvényességi ideje és vásárlási dátuma; továbbá a kép alján egy mozgó jármű szimbóluma, valamint a pontos idő lesz látható.

"Az ellenőröknek az első képernyőképet kell nézniük: zöld-e a háttér, mozog-e a grafikus jármű, a saját igazolványhoz tartozik-e a bérlet."

Hamisítás ellen jobban védhet

Dabóczi Lálmán az Index azon kérdésére, hogy mennyivel hamisításbiztosabb ez, mint a papíralapú jegyek/bérletek, azt felelte, mindent lehet hamisítani, de az online értékesítési rendszer jobban ellenáll a hamisítási kísérletnek, mint a papíralapú.

Az Index szerint a hamisítás elleni fellépés egyik része, hogy a digitális jegyeknél/bérleteknél szükség lesz élő netkapcsolatra is, de a színes animációk és a pontos idő is azért szerepel a képernyőképeken, hogy azzal ki lehessen szűrni, nem csak egy screenshotot mutat föl az utas.

Ugyanakkor az első időkben még ugyanúgy fogják ellenőrizni az utasok digitális jegyeit/bérleteit az ellenőrök, mint a papíralapúakat: vizuálisan. Az Index cikke szerint talán a bevezetés második fázisában szerez be a társaság kézi QR-kódolvasókat, és lehet, hogy a metrón és a fix első ajtós felszállásra fogott buszvonalakon is lesznek ilyen automata leolvasók telepítve. 

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
" A megvásárolt jegyeket, bérleteket az utasok később a telefonjukon tudják megjeleníteni az erre szolgáló internetes felületre csatlakozva. Az ellenőrzéskor ezt kell felmutatni"

Akkor most okostelefon is kell a villamosozáshoz? Adja a BKV a jegy mellé?...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.