A paksi atomerőmű alatt egy tektonikai törésvonal halad át.

Az Átlátszó közérdekű adatigényléssel megszerzett egy, az MVM Paks II. Zrt. megbízásából készült, 2016-os geológiai tanulmányt, ami szerint a Paksi Atomerőmű telephelyének közelében több helyen is 10 ezer évnél fiatalabb, felszínig hatoló elmozdulásokat okozó földrengések nyomait találták. Amikor ugyanis az atomerőművet építették, az 1970-es évek elején nem vizsgálták érdemben a helyszín tektonikai sajátosságait, a szovjetek jelölték ki, hol kell megépíteni.

Pedig a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nukleáris biztonsági ajánlásait tartalmazó 2011-es magyar kormányrendelet értelmében tilos olyan helyre atomerőművet építeni, ahol 10 km-en belül olyan törésszakasz található, aminél az utolsó 100 ezer évben felszíni elmozdulás volt – írja a lap.

A tervezett paksi bővítéshez újabb földtani kutatásokra volt szükség, amiket több mint 8 milliárd forintért végezték el, de a részletes eredményeket eddig nem hozták nyilvánosságra. Az Átlátszó azt írja, „szakmailag nagyon ingatag és államilag erősen menedzselt eredmény született a telephely alkalmasságáról”.

Nem felel meg a földrengésbiztonsági ajánlásnak a Paksi Atomerőmű telephelye

(Fotó: Wikimedia)

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Annyi pénz lesz, mint az atom

A kormánypárti politikusok számára a paksi beruházás melletti legfontosabb érv, hogy bolondra kereshetik magukat. A mai sajtótájékoztatón két “kisebb” konkrétumot mutatunk be, hogy a folyamat már el is kezdődött: a kormánynak kedves cég már szó szerint a kapun belül van, a trafikosztó szekszárdi polgármester pedig már megkereste az első százmillióját a bulin.

1) Az egyik szereplő a miniszterelnök vejével nagyon jó üzleti kapcsolatokat építő WHB kft-nek már SAJÁT KIRENDELTSÉGE van a paksi atomerőműben, kapun belül , amivel honlapján dicsekszik is. Az Opten szerint 2016 júliusában nyitották a kirendeltséget. Természtesen ez még nem korrupció, de jól jelzi, hogy a jó kapcsolatokkal rendelkező cégek már bebiztosították a helyüket a hatalmas betonteknő építésénél (a WHB már Bátaapátinál is építi a betont, nyilván ez lesz majd a referencia)
www.korrupcioinfo.hu/korrupcioinfo/annyi-penz-lesz-mint-az-atom/

a horda máris jól keresett rajta !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
troll6
@F_Viktor: Az is igaz, hogy egy ősmasszívum?! Egyébként érdekes, amit írsz!!! Földrajz szakos, illetve geológus vagy?
nemkati
@papa.49: Hát ez az! Ha az elektromos energiát csak kis mértékben szolgáltatja is Paks II, de legalább a világítást megoldjuk saját erőből. :)
kokopelli
Zwentendorf (atomerőmű) a "sógoroknál" sem fog üzembeállni,mert leszavazták!
Vadi új,de marad az ország legnagyobb ipari melléfogása! Ők nem szégyellik,hogy
melléfogtak! :=)
F_Viktor
@troll6: Irod:
"Az is igaz, hogy egy ősmasszívum?! "

Amire te gondolsz, az az alakozet, az Pakstol delre, Bataszektol halad Szeged iranyaba, ott lebetne csak letrehozni atomtemetot.
Az igaz, hogy aktivitast mar nem mutatnak a regi tengeri- illetve a Karpatok belso ivenek vulkanai, de a Tethys szegelyere delrol nagy nyomast gyakorol a kontinentalis tabla. Tehat nyugalomrol nem lehet beszelni.
Jozefina
A baj, hogy mindezt engedélyezi az EU. Annak ellenére, hogy egy katasztrófa az egész EU-t érintené. És akkor már nincs visszaút!!! Egy erős EU-s lobbi még talán megmenthetné akár a feltátelezett katasztrófától is az EU polgárait.
Érdekes, hogy pont Németországban előre tervezett módon szüntetik meg az atomerőműveket.
kukac50
Megújuló energia kell, nem atom reaktor ! Rákkeltő! építsék Felcsúton!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.