Elindította a netes értékesítési rendszerét a BKK, ahol egy regisztráció után e-bérleteket lehet váltani. Az e-bérlethez nem árt egy netes kapcsolattal bíró mobiltelefon, de azt az igazolványt is magánál kell tartania az embernek, amivel regisztrált a honlapon.

Elindította az online értékesítési felületét a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), ezen a rendszeren keresztül lehet mostantól e-bérletet váltani.

Legyen nálunk az az okmány, amivel beregisztráltunk

A felületen először regisztrálni kell egy személyazonosításra alkalmas hazai vagy nemzetközi okmánnyal (eSzemélyi, vezetői engedély, útlevél, személyazonosító igazolvány, diákigazolvány), majd ki lehet választani, hogy mettől legyen érvényes a bérlet, és milyen fajta legyen, és egyből ki is lehet fizetni bankkártyával.

A BKK közleménye szerint ha e-bérletet választ az ember, az utazás során nála kell lennie annak az okmánynak, amivel regisztrált, és élő netes kapcsolata is kell, hogy legyen az okostelefonján.

"A megvásárolt utazási jogosultság vizuális megjelenítéséhez egy internetkapcsolattal rendelkező okostelefon segítségével egy webes felületre kell belépni, melyet naponta egyszer az ügyfélnek frissítenie kell. 

A webes felület csak a vizuális megjelenítést szolgálja, ezért fontos, hogy utazáskor az okostelefon mellett a szolgáltatás megvásárlásakor rögzített személyazonosításra alkalmas okmány is az ügyfélnél legyen, mivel ellenőrzéskor az utazási jogosultságot az okmány igazolja.

A rendszer használatához szükséges internetes felület bármilyen típusú operációs rendszerrel rendelkező okostelefonnal elérhető" – olvasható a közleményben.

Az ellenőrök a beregisztrált okmányt és a netes felületen megjelenő QR-kódot fogják leellenőrizni, utóbbit egy kézi ellenőrző készülékkel. Az ellenőrzés online felületen fut, vagyis azonnal kiderül, ha valaki rosszban sántikált.

Metrón, elsőajtós rendszerű buszon és hajón a mobilon kell bemutatni a bérletet

A BKK közleménye szerint azokon az autóbuszjáratokon, ahol elsőajtós felszállási rend van érvényben, illetve a metróbejáratoknál és a hajójáratokon "a mobiltelefonon megjelenő termék felmutatása jogosít az utazás megkezdésére, mely jelzi, hogy az adott termék érvényes-e.

Ezért fontos, hogy az online megvásárolt termékekkel utazó ügyfelek mobiltelefonjai naponta legalább egyszer – az első utazás megkezdése előtt – internetkapcsolattal rendelkezzenek, hiszen a webes felület frissítésével töltődik le az adott napra szóló utazási jogosultság, illetve a csalások megelőzésére szolgáló biztonsági elemek".

Szeptemberig tart a bevezetési időszak

A közlemény szerint a BKK szeptemberig futtatja a próbaidőszakot, és az összegyűlt tapasztalatok, valamint a felhasználók visszajelzése alapján fog javítani a rendszeren.

(Címlapi kép: BKK)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.