A magyar és a szlovák kereset elutasítását javasolja a bíráknak szerdán közzétett állásfoglalásában az Európai Bíróság főtanácsnoka a menedékkérők kötelező áthelyezésére vonatkozó európai uniós mechanizmus ellen indított perben – írja a hvg.

A kvótapert 2015 végén indította el az Európai Tanács ellen Magyarország és Szlovákia. Az ügyben május közepén tartottak meghallgatást, az ítélethirdetés decemberben várható. A most közölt főtanácsnoki vélemény elfogadása nem kötelező, de a legtöbb esetben ez történik az EU bírói testületénél. A luxembourgi bírói testület egyszerű többséggel fog dönteni.

Orbán Viktor június végén, az EU-csúcson azt közölte: ha a luxemburgi bíróság hazánk ellen dönt, akkor sem tartja be a kormány a kötelező érvényű ítéletet.

Európai Bíróság: utasítsák el Magyarország keresetét a kvótaperben

Ezt később Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára is megerősítette, mondván, akárhogy is alakul az eljárás, nem nyithatjuk meg kapuinkat az illegális migránsok előtt".

A két ország egy olyan 2015-ös tanácsi – tehát az EU tagországai által elfogadott – határozat ellen indított keresetet, amely azt írja elő, hogy két év alatt 1200 ezer nemzetközi védelemre szoruló személyt helyezzenek át Görögországból és Olaszországból az EU többi tagállamába. Szlovákia és Magyarország (a cseh és a román kormányhoz hasonlóan) a határozat ellen szavazott, a bíróságtól pedig azt kérték, hogy semmisítse azt meg.

A két ország egyrészt eljárásbeli hibákkal indokolja ezt, és úgy látják, az áthelyezés rendszere nem is alkalmas a migrációs válság kezelésére, így pedig nem is szükséges.

A Bíróság előtti eljárás során Lengyelország Szlovákia és Magyarország mellett, míg Belgium, Németország, Görögország, Franciaország, Olaszország, Luxemburg, Svédország és a Bizottság a Tanács támogatása végett avatkozott be.

Yves Bot főtanácsnok egyfelől cáfolja a magyar és szlovák fél jogalkotási hibákat említő érvelését. Úgy látja ugyanis, hogy az EU alapszerződése

felhatalmazást biztosít olyan intézkedések elfogadására, amelyek az egyértelműen azonosított szükséghelyzetre való reagálás érdekében a menekültügyi tárgyú jogalkotási aktusoktól ideiglenesen és konkrét pontokban eltérnek.

A főtanácsnok azt is hangsúlyozza, hogy ez a rendelkezés lehetővé teszi a Tanács számára a migrációs válság kezeléséhez általa szükségesnek vélt valamennyi átmeneti intézkedés elfogadását.

Kiemeli ugyanakkor azt is, hogy nem hagyományos jogalkotásról van ebben az esetben szó, így elfogadására nem vonatkoznak a nemzeti parlamentek részvételével összefüggő követelmények (ezek a követelmények ugyanis csak a jogalkotási aktusokra alkalmazandók).

A főtanácsnok azt is kiemeli, hogy az érintett határozat időbeli hatálya (2015. szeptember 25-től 2017. szeptember 26-ig) pontosan behatárolt, így a határozat átmeneti jellege nem vitatható. Bot azt az érvet is elutasítja, miszerint a Tanácsnak újabb konzultációt kellett volna folytatnia az Európai Parlamenttel, és azt is elveti, hogy a Tanácsnak egyhangú döntést kellett volna hoznia.

Ami a határozat tartalmát illeti: a főtanácsnok álláspontja szerint a megtámadott határozat automatikusan hozzájárul ahhoz, hogy könnyítsenek a 2015 nyarán bekövetkezett migrációs válságot követően a görög és olasz menekültügyi rendszerekre nehezedő jelentős nyomáson, és ezért alkalmas az általa követett célkitűzés elérésére.

Van még egy érdekes okfejtés az indoklásban, ami hatással lehet egy másik, Magyarország ellen folyó ügyre is. Yves Bot szerint nem áll meg az a magyar és szlovák érvelés, miszerint a határozat nem hatékony eszköz. A főtanácsnok szerint azonban ezt részben arra alapozzák, hogy egyes tagországok – például épp ez a kettő – nem tartják be annak rendelkezéseit, ami ellentétes a szolidaritással és a terhek igazságos megosztásával kapcsolatos azon kötelezettséggel, amely a tagállamokra a menekültügyi politika területén vonatkozik.

Az Európai Bizottság éppen ezzel az indokkal indított június 13-án kötelezettségszegési eljárást Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen. Míg utóbbi leállt a menekültek befogadásával, előbbi két ország egyetlen migránst sem fogadott be a mechanizmus keretében.

A Bíróság főtanácsnokának véleménye nem köti a Bíróságot. Neki az a feladata, hogy „teljesen pártatlanul és függetlenül eljárva a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozó javaslatot terjesszen a Bíróság elé.” A Bíróság bírái most kezdik meg a tanácskozást, az ítéletet későbbi időpontban hozzák meg.

131 hozzászólásarrow_drop_down_circle

peterkelemen
Orbán azt mondja nem tartja be a törvényeket, akkor mi magyarok minek tartanánk be az ő törvényeit? Nekik kell menni és el kell taposni, mint egy férget.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@1magyar: te ugattál le,hogy a magyar az fehér paprika,a holland a sárga stb..stb!
Már az EU-ba lépés előtt is volt magyar paprika! Azután amikor bejátszottam a címkét
csönd lett,és eltüntél!Honnan veszed,hogy én alkohollal élek!Van itt tucatnyi olyan alko-
holmentes,amit a nem német el sem tud képzelni! Már otthon sem voltam sörös,mert
a Kőbányi hánytató az nem volt sör.A barom érvetek,mindig az,hogy rányomjátok min-
denkire a szellemi hiányosságotokat! Semmit nem tudni,de abban biztosnak lenni!
A különbség az,hogy én az év felét M.o-n töltöm a másik felét N.o-ban!Amíg neked fin-
god sincs a kinti életről,addig én ismerem a magyar életet ismerősök,barátok,volt katona-
társak és kollégák,valamint a régi kommilitonen által!Nem utolsósorban a rokonaimtól is!
Egyszóval tényleg kevés vagy,de ne csüggedj,mert az EU-n kívül is lesz élet! Valaki mond-
ta már ! Asszem a csuti fejedelem!...vagy vajda ?! :--)
juttka
@1magyar: Ezt nem vitatom, sosem állítottam, hogy én vagyok a világon a legokosabb, ezzel nem sértettél meg, hiába is akartad. Viszont azért, mert vki muszlim, v. roma, v. akármilyen származású, nem gyűlölök senkit, nem fog rajtam G.O.V.-ék uszítása. Akire viszont hatott az agymosás, semmivel sem különb, mint azok a muzulmánok, akik gyűlölik a keresztényeket.
kokopelli
1magyar!
Az a rendje a dolognak,hogyha választ vár valaki egy kérdésrere,akkor az időt
is mellébiggyeszti a megszólított neve mellé,hogy az tudja,hogy mire vonatkozik
a kérdés!Csak akkor tud válaszolni! Ez még máig nem jött le neked?
6:40-kor :KI elől és mit kellett volna sajnálnom,és kinek a javára?..stb..stb!
Nehéz dolgok ezek tudom,de meg kellene érteni a párbeszédet ebben a szaggatott
formájában is! Meg a helyesírás is nehéz mi, az előhaladott korral paralell?
Én 37 év alatt még nem felejtettem el teljesen a dolgot,de inkább utánanézek! :--(
kokopelli
@juttka: Én már rég nem vagyok tini,de arra még emlékszem,hogy az öregemér ( csak az
"erős" férfiak általában rokonok) egy-két üveg "Csövidinka" után elkezdek politizálni
hat elemivel a púpon! Fogalmuk nem volt,de a régi szép időkről beszéltek!Cigányoz-
tak,zsidóztak,ruszkiztak,náciztak,parasztoztak,komcsiztak,ami után kihozták,hogy a
magyar az egyetlen nép ami egyáltalán NÉP! igaz,hogy voltak az asztalnál swáb,
szlovák,szerb szesztestvérek,de az más volt! Mi süldő kölkök halálra röhögtük magun-
kat.
Ott volt tömény gyűlölet,de ők sem tudták miért! Politizáltak hát az öregek! :--) :--)
lusta
A bejegyzésekből is látható, hogy a gyűlölet az bizony termékeny talajra hullott. Nézzük akkor egy kissé másképpen. A hivatalos oldalt szakértsük meg. Magyarország erős, Magyaroszágot irigyli mindenki, A gazdaság száguld, nincs egy éhező gyerek sem stb..Ez az ország 10.000.000 lakos országa, 3.200 kisebb-nagyobb településsel.Tejjel-mézzel és stadionokkal és senkit nem szállító, de meghosszabodó kisvasúttal. Hadseregünk erős, a gyermekeink hazafias katonai nevelést kapnak. Ugyanakkor az Unióból, ezt büszkén emlegeti a sorosbérenc föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk, hatalmas mennyiségű pénz áramlik be a szolidaritás nevében, hogy még jobban felzárkózzunk a nyugati szintre. Mindezek ellenére ugyanez a sorosbérenc föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk nem képes és persze a gyűlölködők sem, 1294 menekült kérelmét, valóban menekültek, vagy sem és utána a valódi menekülteket ellátni, amit egyébként az uniós kasszából fizetnek és a sorosbérenc föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk egy vasat sem ad ki az ellátásukra.
1955-ben az osztrákoktól kivonultak a szovjetek. 56-ban mondhatták volna, hogy coki.
Ennyit ezekről a mélymagyarokról.
verőce21
@quadrocopter: (04:56) Már ismét csak a hazugságodat tolod elénk Bugris! Olyat linkelj, amiben Orbán azt írta alá, hogy konkrétan hány menekültet fogad be Magyarország és milyen ütemezésben? Mert ez egy olyan előzetes, általános maszlag, amelyben egyik ország sem akarta meggátolni a többit abban, ha esetleg valamelyik mégis be akar fogadni "menekülteket".
Ez nem bizonyíték a betolakodók darabszám szerinti befogadására, hanem egy menetrendi 04:56-os hazugság tőled! Olyat mutass, ahol számadatok is vannak arról, mennyit fogadunk be mi magyarok, és aláírta valamilyen magyar delegáció!
Te is segíthetsz neki ebben @kokopelli: és még vegyetek magatok mellé vagy 98 további lipsi hülyét, hogy egyedül énfölöttem diadalmaskodni tudjatok! Nektek pedig ahhoz mégegyszer meg kellene születnetek :)
Hajrá, két szerencsétlen agyalágyult!
@juttka: (11:54) Te is besegíthetsz nekik, a 82 országból érkező "szír" menekültek db.szám szerinti befogadására tett nyilatkozattal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.