Itt a válasz, miért nem perelte be a nő családja a helyet, miután lányuk súlyos agykárosodást szenvedett és lebénult, valamint arra is, miért nem fogjuk megtudni, melyik étterem volt az.

Pár napja járta be a magyar sajtót annak a fiatal brit tévés producernőnek az esete, aki egy 2014-es budapesti útján lett rosszul egy étteremben, ahol ugyan jelezte, hogy allergiás a mogyoróra, mégs súlyos anafilaxiás sokkot kapott. Az Index megtalálta a helyet, beszéltek az étterem vezetőjével, sőt egy törzsvendéggel is, aki jelen volt az eset történtekor. 

Az Index cikke elején részletesen levezeti, hogy bár a szerkesztőségben is komoly dilemmák előzték meg, miért döntöttek végül úgy, hogy nem írják le a hely nevét:

- mert az ügyben nem állapították meg a vendéglő felelősségét: bár folyt rendőrségi nyomozás, de miután a tettes kiléte nem volt megállapítható, a nyomozást 2014. július 4-én felfüggesztették;

- mert az éttermet a szerencsétlenül járt brit nő családja sem nevezte meg;

- mert a család nem perelte be az éttermet;

- mert egy három évvel ezelőtt történt eset miatt nem szeretnének tönkretenni egy azóta is működő, és a vendégek értékelései alapján kedvelt éttermet.

Nem a bulinegyed valamelyik új helyéről van szó

A cikk szerint a hely a pesti belvárosban található, de nem a mostanában nyílt fine dining helyek közé tartozik: már több mint tíz éve működik, inkább hagyományos, "magyaros" étlappal, időnként élőzenével. 

A Tripadvisoron közel 500 vélemény olvasható róluk, ezek több mint 80 százaléka nagyon jóra és kiválóra értékelte a vendéglőt. A külföldiek közül van, aki csak átlagosnak, jó ár-érték arányúnak írja le helyet, mások kifejezetten rajongva emlékeznek meg a feltálalt fogásokról, a kiszolgálásról és a hangulatról. Alig több mint 5 százalék a lehúzó értékelés, azaz akik 1-es vagy 2-es osztályzatot adtak, tehát ők vannak lényeges kisebbségben. Allergiával kapcsolatos panaszokról senki nem ír, pedig a lap a 2014-ig (amikor az eset történt) visszanézte a szöveges értékeléseket.

Szóban jelezte az allergiát

Megvan az étterem, ahol rosszul lett a mogyoróallergiás brit nő

Fotó és nyitókép: youtube

A tulaj visszaemlékezései szerint Amy May Shead valóban jelezte, hogy mogyoróallergiája van, de nem volt biztos abban, hogy a brit nő valóban felmutatott-e olyan magyar nyelven írt kártyát, amin a súlyos ételallergiájára vonatkozó figyelmeztetés volt olvasható. Ez állítólag egyre gyakoribb: a külföldi vendégek magyar nyelvű tájékoztató kártyákkal kommunikálnak az éttermekben a glutén-, a liszt- vagy éppen a mogyoróallergiájukról, amit a tulaj szerint konyhájukon minden esetben szigorúan komolyan is vesznek.

A család pár nappal ezelőtt szerepelt egy brit tévéműsorban, ahol a fiatal nő édesanyja elmondta: az étterem szakácsa biztosította lányukat, hogy a csirkés rizses étel, amit választott, nem tartalmaz számára allergén anyagot és nem készült mogyoróolajban. A lány azonban mindössze egyetlen falatot evett a szószos csirkéből, és rögtön anafilaxiás sokkot kapott.

Az injekcióra viszont nem emlékeznek

A lány elájult, majd közben szívrohamot kapott és leállt a vérkeringése, az egyik felszolgáló kezdte meg az újraélesztését, miközben a mentőkre vártak (akiket kétszer is kellett hívniuk). A tulajdonos elmondása szerint nagy részben ennek köszönhető, hogy a lány életben maradt. Az újraélesztést aztán a mentők folytatták, majd állapota stabilizálása után kórházba szállították a lányt.

A törzsvendég, aki szinte végig a fiatal nő mellett volt, meglepve olvasta most a híben, hogy a lánynál két allergia elleni injekció is volt, amit beadott magának. Ő ugyanis ilyenre nem emlékezett.

Másnap két nyomozó jelent meg a vendéglőben, és részletesen kikérdezték a személyzetet. A tulajdonos a magyar rendőröktől annak idején úgy értesült, a fiatal nő még vagy harminc másik anyagra is allergiás volt. 

Az is elég, ha mellette kínálnak mogyorót

Megvan az étterem, ahol rosszul lett a mogyoróallergiás brit nő

Az étterem tulajdonosa azt is elmondta, hogy a mogyoró jelenlétét még akkor is nagyon nehéz kizárni a konyhákon, ha minden előírást betartanak.

A súlyos ételallergiásoknál ráadásul akár egyetlen morzsányi mogyoró is okozhat sokkot, de néha az is elég ehhez, ha csak a közelükben kinyitnak egy földimogyorós zacskót. Shead és családja most is épp azért kampányolnak, hogy a repülőgépeken legyen tilos sós mogyorót felszolgálni, ez ugyanis veszélyes lehet az egy légtérben utazó allergiásokra.

Sokakat foglalkoztat az a kérdés, miért nem perelte be a család az éttermet. A brit tévéműsorban meg is kérdezték a szülőktől, miért nem nyújtottak be biztosítási kárigényt a budapesti étterem ellen. Amy May Shead édesanyja erre azt felelte: habár hosszú ideig foglalkoztak ezzel a kérdéssel ügyvédjeik, végül letettek erről, mert az étteremnek nem volt felelősségbiztosítása. Magyarországon ugyanis ez nem kötelező, csak választható lehetőség.

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyarbakancs
Aki étel allergiás, és erről tudomása van, az sajátmagáért felel.
Ez olyan ki a méhcsípésre allergiás gondolom, mindent elkövet, hogy ne kerüljön kontaktusba a méhvel.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@karma1: Ezeket a kérdéseket tedd fel a védelmezett sásákáidnak akik elkövették 9/11-et!!!És párhuzamot vonni egy repülőgép eltérítés.és egy saját magaddal szembeni gondatlanság között elég nagy butaság...arról nem beszélve hogy az általad leírt rendelkezések az utasok biztonságát szolgálják...míg ez a mogyoró tiltás a fényévenként egyszer utazóét,akinek mellesleg nem kötelező repülőn utazni!!!Következő lépés meg az lesz mi,hogy tiltsuk be a mogyoró termesztést,mert pár ember allergiás rá,és esetleg arra fúj a szél!!!Tudod,ha nem tudok úszni,nem megyek a mélyvízbe,nem leeresztetem az összes medencét!!!Az empátiáról meg annyit...azzal szemben aki megérdemli!!!
karma1
@magyarbakancs: Tudod jol, hogy valoban ezt is gondolom...:o))))
Minden allergias beteget, vagy ritka betegsegben szenvedot a szakorvosa ellatja olyan egyenre szabott tanacsokkal, amit hogyha megszeg, akkor akar az eletebe is kerulhet.
Ez a lany nagyon felelotlen volt...
Itt volt egy ismeros holgy, akinek volt valamilyen betegsege (pontosan nem tudom, mi, de nem is erdekes), es az orvos nagyon szigoru szteroidkurara itelte, amitol meggyogyult, de a doktor mondta neki, hogy meg 7 honapig abban az utemben kell szednie a gyogyszert, ahogy o azt eloirja, kulonben a szteroid-megvonasba belehalhat.
Hat a csajszi valoban meggyogyult egy egyeves kura utan, mar alig lehetett tapasztalni nala, hogy valaha is beteg volt, mar a szteroid puffaszto hatasa is elmult rola, es szedni kezdte a 7 honapos kura gyogyszereit, (amik meg mindig szteroidok voltak, csak mas mennyisegu hatoanyaggal), es a holgy a masodik honap vegen azt mondta, hogy elege van a szteroidokbol, gyogyszerekbol, mindenbol, mert - szerinte - ,meggyogyult - 3 nap mulva meghalt.
Ha az orvos utasitasait figyelmen kivul hagyjuk, ne csodalkozzunk az eredmenyen. Van egy olyan erzesem, hogy ez a holgy nagyon jol tudta, mire kene vigyaznia, mit nem szabadna egyaltalan csinalnia, - viszont szemmel lathatoan megszegte a tilalmakat.
Nagy valoszinuseggel eppen ezert nem is perel a csalad, mert azt egyaltalan nem hiszem, hogy a csajt meghatotta volna, hogy ez az etterem 6 eve kivaloan mukodik. (Ha en Amerikabol jonnek egy ilyen helyre, es egyertelmuen az etterem hibajabol tortent volna ez velem, akkor ugy bezaratnam az ettermet, hogy a budos eletben nem tudna kinyitni. Igaz viszont, hogy ehhez kellene olyan hianyossagot talalnom az etteremben, amitol ez megtortenhetett.)
karma1
@Pálinkás Pál: Szovegertes alapfokon: te azert vagy felhaborodva, mert egypar ilyen allergias ember miatt az OSSZES jaraton be akarjak vezetni a komoly szigoritasokat. En parhuzamba allitottam, hogy egy merenylet utan az addigi biztonsagi eloirasok szazszor szigorubbak lettek, es azota MINDEN repulovel utazo utas szivja a futyit. Na, ez sokkal komolyabb dolog, mint az, hogy te ne ehess meg kb. 7 szem mogyorot egy repulogepen.
Probalj meg elvonulni egy csendes sarokba, es ezeket a parhuzamokat 1/ felfogni 2/ merlegelni 3/ tanulsagot levonni. Ezt analizisnek is hivjak, de tekintheted problemamegoldasnak is.
A 9/11 -et ne hozd mar parhuzamba a mostani menekulthullammal, mert a kettonek nincs koze hozza,.
Amerikaban TUDTAK arrol, hogy az eset be fog kovetkezni - aznap zsidok nem is mehettek dolgozni az epuletbe - akik ott meghaltak es zsidok voltak, azok ugyfelkent mentek az epuletekbe. Nem veletlenul kaptak az amcsik ezt a figyelmeztetest; mindenbe beleutottek katonailag az orrukat, 9/11 kivedheto lett volna, - a politikusok nem engedtek meg a vedelmet.
Pálinkás Pál
@karma1: Nos...akkor mégegyszer...változatlanul kérdezem...hogy vonhatsz egy tömeggyilkos terrortámadás miatt bevezetett szigorítást párhuzamba...egy allergia problémával...amiről ráadásul tud az érintett, és jórészt a saját nemtörődömsége az oka,ha megtörténik a baj...a 9/11 és a mostani sáskahullám...nos milyen fajtájú emberek követték el azt..és a tavalyi európai vérengzéseket???milyen vallásuak voltak az elkövetők??? mit ír a "bibliájuk" erről a tettekről??? ezeket szépen rakd össze,és máris melátod miért utálja a normális ember ezeket!!!
havasigyopár
A Nő jelezte, hogy allergiás a mogyoróra! A konyhások nem hittek neki,ezért gondolták, próbáljuk ki. Jó bemogyorózták az ételt és már az első falat hatásos volt, tényleg rosszul lett. És megússzák ennyivel? A hölgyet egy életre elintézték, megnyomorították.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.