Egyre több pénzt költünk az elszakadt magyarsággal való kapcsolattartásra, de pont a helyi közösségek gyöngülnek. Az anyaország és a határon túli magyarság közötti felsőoktatási kapcsolatteremtés kiszélesítésére irányuló kormányzati törekvések nemigen tudták javítani a magyarországi diákok határon túli intézményekben való megjelenését. Eközben Magyarország elszívóhatása továbbra is erős maradt – derül ki a lapunknak válaszoló Kárpát-medencei felsőoktatási intézmények adataiból. Történik mindez annak ellenére, hogy a legtöbb képzés – főleg Romániában – igen kedvező lehetne a magyarországi fiatalok számára is, tekintettel az ottani megélhetési költségekre és az egyre növekvő oktatási színvonalra.

Forrás: mno.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Mégis ismerik a kifejezés valódi értelmét?

Az mno.hu valamim olyanra csodálkozik rá, ami pedig köznapi

A portál „Elszívják a magyarországi egyetemek a határon túliakat” címmel számol be a jelenségről, pontosabban annak értelmezéséről. A jelenséget sem újnak, sem érdekesnek nem találom, így érdemben nem foglakozom vele, azonban egy érdekes mondatra lettem figyelmes. Így ír „Románia, pontosabban Erdély abban a tekintetben speciális helyzetű, hogy a magyar állam közvetlenül is megjelent fenntartóként”! Hogy pontosan mit akar jelenteni a közvetlenül nem tudom, de egy dologban biztos vagyok: itt komoly szóhasználati eltérés van. Igen a fenntartó fogalmát ebben a contextusban, másképp, sőt nagyon másképp használják, mint azt itthon szokták. Egy biztos ezekben az intézményekben valamilyen szinten fenntartóként jelentkező magyar állam milliárdokkal járul hozzá az intézmények költségeihez. Ami nem mondható el a hazai egyházi fenntartású intézmények és az egyházak viszonyáról! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.