Csányi Vilmos humánetológus a HVG-nek adott interjújában arra mutatott rá, hogy problémát okozhat, ha a családban tabu a meztelenség.

Csányi Vilmos a nemiszerv-mutogatásról mondta el szakmai véleményétKép: Youtube

A tudós véleménye szerint a nemi szervek mutogatása nem egyenlő a szexuális zaklatással, és nem lenne szabad emberi sorsokat tönkretenni emiatt. A nemi erőszak ellen viszont szükséges és fontos is védekezni.

„Elképesztő, hogy egy gyerek felnőhet úgy, hogy 14-15 éves koráig nem lát meztelen nőt és férfit maga körül, majd az első élménye erről a pornó lesz, amit az osztálytársai megmutatnak neki.”

- vallja Csányi, hozzátéve, akit ennyire elidegenítenek a testiségtől, az nagy eséllyel nem tudja majd, hogyan viselkedjen, amikor megérintik vagy megpróbálják megérinteni.

Csányi azt tartaná üdvözítőnek, ha az iskolában és a családban többet foglalkoznának az emberi testtel, az emberek közti viszonyok korlátaival és lehetőségeivel. Ezek ugyanis nem maguktól értetődő, hanem tanult és tanulható dolgok.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Nagyon igaza van! A gyereknek látnia kell, hogyan néz ki a szülő, nem szégyelli önmagát,tudja mi hol van és mire való.
Akkor nagy valószínűséggel nem az okozza majd neki később az élvezetet ha mutogatja magát.
Egyértelmű lesz számára a nemiség.
Eriksson
Vicces a pacák. Ma már nem beszélhetünk nemi tudatlanságról, hiszen bárhová nézünk ez jön szembe velünk. A gyerek meg kérdez.

Saját példámból: Jövök haza s mit látok? Óvodás gyermekem szexújságot lapozgat. Meglátva engem, nagy nyugodtan becsukja a lapot és megjegyzi: Engem nem is érdekelnek a meztelen csajok.
Ez az eset majdnem 40 éve történt...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.