Egy hónapig titkolta a szlovák hivatal, hogy mérgező a csallóközi ivóvíz.

Múlt hét péntek óta nem ihatnak csapvizet, és nem is főzhetnek vele három csallóközi település lakói, miután gyomirtószert (atrazint) mutattak ki benne. A Duna-menti falvakba, Bakára, Csallókőnádasdra, Dercsikára (szlovákul Baka, Trstená na Ostrove, Jurová) azóta lajtos kocsi viszi a vizet. A három faluban 2500-an maradtak víz nélkül, a fagyos időben fűthető tartálykocsiban hozzák a vizet.

Mérgező az ivóvíz Csallóközben – gyomirtó került bele

Fotó: Pixabay

A felháborodást mégsem az ivóvízszolgáltatás leállása okozza, hanem az, hogy a Dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatal már novemberben kimutatta a növényvédő szert a helyi ivóvízben, de csak december 15-én értesítették róla a lakosságot. Mint ahogy az ügyről a pozsonyi Új Szó napilap is beszámolt, két novemberi mérés is kimutatta, hogy az atrazin mennyisége háromszor magasabb volt a megengedett értéknél.

A Magyar Nemzet telefonon érdeklődött a helyzet felől egy bakai önkormányzati képviselőtől. Mészáros Krisztina azt mondta, a hatóság karácsonyig egy aktív szenes szűrőberendezés felhelyezésével fogja elhárítani a problémát. De mint kiderült, még a polgármesterek sem kaptak kielégítő információt a mérgezésről, arról, hogy ha már novemberben atrazinos volt a víz, miért nem lépett a hatóság, valamint hogy miért tartották vissza az információt.

(Magyar Nemzet, Új Szó)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.