Az Országgyűlés összesen 208 törvényjavaslatot fogadott el idén, 18 százalékkal kevesebbet, mint négy évvel korábban, ugyanakkor ötödével többet, mint 2009-ben.

A parlament honlapján elérhető információk alapján 2017-ben 68 ülésnapot tartottak a képviselők, eggyel többet, mint nyolc éve, de hússzal kevesebbet, mint 2013-ban. Az idén elfogadott indítványok közül 56 hozott létre új törvényt, míg 152 alkalommal változtattak már meglévő jogszabályokon.

A köztársasági elnök két elfogadott előterjesztést küldött vissza megfontolásra, négy éve az a szám kilenc, 2009-ben pedig tizenkettő volt.

Nagy visszaesés tapasztalható az országgyűlési határozatokban is, a nyolc évvel ezelőtti 106, valamint a 2013-as 105 után mindössze 24 ilyen jogszabályt fogadtak el a képviselők.

Idén több mint kétszáz törvényt fogadott el a parlament

Forrás: MTI Fotó/Soós Lajos

A most született törvényjavaslatok döntő többségét, 167-et a kormány nyújtotta be, további 36-ot jegyeznek kormánypárti képviselők, hármat pedig bizottságok. Az ellenzék parlament elé vitt 132 javaslatából egy, a Jobbik korrupciós bűncselekmények elévülési idejét növelő indítványa kapott többséget.

Az összesen 86 ellenzéki határozati javaslatból egyet sem fogadott el a Ház.

Volt azonban három olyan megszavazott indítvány, amelyet kormánypárti és ellenzéki képviselők közösen jegyeztek: az ukrán oktatási törvényt elítélő, a Szent László-emlékévet létrehozó, valamint a magyar sport, parasport és diáksport napjait kijelölő határozati előterjesztéseket.

A kormánypárti padsorokból 2017-ben 56 alkalommal, ellenzéki oldalról 163 esetben interpellálták a kabinetet,

ami időarányosan nem jelent változást a korábbiakhoz képest.

Idén az azonnali kérdések is a korábbiakhoz hasonló számban hangzottak el, azonban szóbeli kérdésből jelentősen többre került sor köszönhetően az ellenzéki képviselőknek, akik a nyolc évvel korábbi adatokat 65 százalékkal, a négy évvel ezelőttieket pedig 40 százalékkal növelték

Nagyban változott az írásbeli kérdések aránya is a vizsgált időszakban. Míg a kormánypárti képviselők a 2009-es 138 és a 2013-as 40 után ezúttal csak 10 írásbeli kérdést tettek fel, addig az ellenzék 3.744 esetben kapott ilyen módon választ a kormánytól, vagyis 58 százalékkal több esetben, mint nyolc éve és 80 százalékkal nagyobb számban, mint négy évvel ezelőtt.

Címlapkép: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

(MTI)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyarbakancs
én egy törvényt fogadnák el de az húsba vágó lenne ezeknek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
A Jóisten tartsa meg a mi szabadságharcos messiásunkat. Mert ha megvéd minket a mi egyélőistenünk a kecskebaszó idegen kultúrájú hordáktól, hogyan haragudhatnánk rá azért mert kilopja a szemünket? Hát ennyit a hülyének is megér. Sőt, sokkal többet is. Mindent. Azt főleg, hogy évtizedes, behozhatatlan gazdasági-szellemi hátrányba taszítja az országot,
alattvalókat nevel a gyerekeinkből és Moszkvának eladósított munkaalapú összeszerelőüzemmé silányítja a Mészárosok mangalicatrágyás gumicsizmája alatt csendben haldokló magyar ugart. Azt a magyar ugart, ahol a NER-ben gyökerező áporodott nacionalista
sikerpropaganda ellenére megpattant mintegy 600 ezer jól képzett/ vállalkozó szellemű hazánkfia, ahol a felső tízezer arcbőrpirító luxusban hátradőlve szemléli, ahogyan hőre tágul a vagyona, és ahol a nem létező középosztály elszegényedve, fásultan vegetál Európa peremén, a felcsúti Disneyland és a felfoghatatlan látszatberuházások árnyékában.
kokopelli
...elég lett volna két törvénnyel kezdeni az u.n kiherélt "Alkotmányt":...(újra idézve)
§1...Orbán Viktornak mindíg igaza van!
§2...amennyiben nem lenne,úgy automatikusan életbe lép a §1!!
...még kérdés? ;-)
tudode
@Nessy: .
Ennél SOKKAL MORBIDABB ez a HATALOM, ÉS PÉNZ OLTÁRÁN mesterkedő, a társadalmat TÖK HÜLYÉNEK néző bagázs, hiszen EDDIG MÉG NEM JÖTT BE NEKIK, de ahelyett, hogy azzal játszadoznának AMI EGYIDŐS VELÜK, az "élet, és halál" körül is lebzselnek/tek, úgy, hogy van egy elfogadott törvény, amitől MÉG ŐK IS MEGRETTENTEK, csupán voksvesztés miatt:
.
---- Orbán: Visszaakarjuk kapni a jogot a halálbüntetés bevezetésére (2014)
www.jogiforum.hu/hirek/30324

----Szociális temetés - A Parlament elfogadta a temetkezésről szóló törvény módosítását - 2013
www.jogiforum.hu/hirek/30324
.
----- Hogy fog működni ez amint repetáznak várhatóan, azaz 2019-től:
Szociális temetésnél a hozzátartozót nem terhelik költségek, az állam ingyenesen biztosít sírhelyet és koporsót vagy urnát, gondoskodik a holttest hűtéséről, szállításáról. A hozzátartozó azt vállalja, hogy ő vagy akit felkért, közreműködik az elhunyt temetésre való előkészítésében (mosdatásában, felöltöztetésében), a sír kiásásában és visszahantolásában, a koporsó vagy az urna szállításában a temetőn belül, továbbá a sírba helyezésben vagy az urnaelhelyezésben. Ha a haláleset kórházban történt, vagy az elhunytat felboncolták, az intézmény készíti elő a holttestet a temetésre.
.
Időnként megnézem az üresen kongó ülésszakokat, de merem állítani, hogy még a BÜNTETŐ TÖRVÉNYSZÉKEN sem hangzik el a "LOPTAK", "HAZUDTAK", az emútnyocév helyett a "2010-re VALÓ HIVATKOZÁS!
.
Ezt a kormányt KI KELLETT "ÉRDEMELNI" ennek a rusnya NÉPNEK!
tudode
@tudode: .
Kieg.
Időnként megnézem neten az üresen kongó ...
namihami
Azért arra kiváncsi lennék, hogy egy kikérdezés esetén hány, gombnyomogatás utáni, törvényről tudnák megmondani, hogy EGYÁLTALÁN MIT is szavaztak meg.
quadrocopter
Elég sok gonddal járhatott, hogy a lopás ne legyen lopásnak látszó harácsolás...
A kesegyerek hogyan áll kastély-ügyben?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.