Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hétfőn felhívással fordult a Jobbik elnökéhez, hogy a párt tizenöt napon belül fizesse be a központi költségvetésbe az általa elfogadott tiltott vagyoni hozzájárulás értékét, 331 millió 660 ezer forintot.

A számvevőszék hétfőn az MTI-nek küldött közleményében azt írta: a Jobbik – a számvevőszék jelentéstervezetéhez küldött – észrevételében nem cáfolta hiteles ellenőrzési bizonyítékokkal, illetve egyéb alátámasztott érvekkel az ÁSZ bizonyítékokon alapuló megállapításait, így a törvényi előírás alapján az ÁSZ 2018. január 8-i dátummal felhívással fordult a Jobbik elnökéhez, hogy a párt a tiltott vagyoni hozzájárulás értékét tizenöt napon belül fizesse be a központi költségvetésnek.

ÁSZ: a Jobbiknak 15 napja van befizetni a tiltott vagyoni hozzájárulás összegét

Vona Gábor, a Jobbik elnöke beszél pártja tüntetésén a Fidesz székháza előtt Budapesten 2017. december 15-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A közlemény szerint az ÁSZ befejezte a Jobbik 2015-2016-ra, valamint a vizsgálat megkezdéséig tartó időszakra vonatkozó ellenőrzését, és megállapította, hogy a párt nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását, valamint akadályozta a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását, emellett az ÁSZ hatósági kockázatjelzés alapján feltárta, hogy a Jobbik 2017 első félévében működéséhez a jogszabályt megsértve, tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el.

Ezzel kapcsolatban az ÁSZ közölte: hatósági jelzést kaptak 2017-ben a Jobbik által két gazdasági társasággal, politikai plakát kihelyezésre kötött szerződésekben alkalmazott, a gazdasági társaságok hirdetési listaáraitól jelentősen elmaradó egységárak miatt. Az ÁSZ megállapította, hogy a kockázatjelzésben rögzített, politikai hirdetések kihelyezésére kötött szerződések alapján a Jobbik 2017-ben a törvényi tilalom ellenére – jogi személyektől származó – nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el 331 millió 660 ezer forint összegben. A számvevőszék ellenőrzése szerint a Jobbik nem igazolta, hogy elvégezte volna a nem pénzbeli, vagyoni hozzájárulás törvényben előírt értékelését.

Az ÁSZ emlékeztetett arra, hogy az ellenőrzés során értékelte a párttörvény 2014. január 1-jétől hatályos, a tiltott vagyoni hozzájárulásokra vonatkozó törvényi előírások betartását, a módosítás következtében ugyanis 2014-től tilos a jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, más államtól, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó vagyoni hozzájárulás elfogadása, és tiltott vagyoni hozzájárulásnak minősül, ha egy párt a mindenki számára elérhető árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe vagy rendel meg szolgáltatásokat. A törvény arról is rendelkezik, hogy ha a vagyoni hozzájárulást nem pénzben nyújtották, a párt köteles annak értékeléséről, vagyis értékének meghatározásáról gondoskodni. Ha a párt a vonatkozó rendelkezéseket megsértve az értékelést nem végezte el, akkor azt az ÁSZ teszi meg.

Az ÁSZ közleménye szerint a Jobbik többszöri értesítés, illetve helyszíni adatkérés ellenére – a 2015-2016-os évek, valamint az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszak vonatkozásában – nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének, az ellenőröket a párt helyiségeibe nem engedte be, és ezzel akadályozta az ellenőrzés lefolytatását, az ÁSZ ezért 2017. október 3-án a párt székhelye szerint illetékes ügyészséghez fordult.

A számvevőszék megállapította, hogy a Jobbik az éves költségvetési törvények adatai alapján 2015-ben és 2016-ban egyaránt 475 millió 800 ezer forint – tehát a két év alatt több mint 950 millió forint – központi költségvetési támogatásban részesült. A Magyar Közlönyben közzétett adatok alapján a 2015. évi pénzügyi kimutatásban 544 millió 720 ezer forint bevételt, valamint 369 millió 747 ezer forint kiadást, a 2016. évi pénzügyi kimutatásban 575 millió 590 ezer forint bevételt, valamint 525 millió 675 ezer forint kiadást számolt el.

Az ÁSZ közleménye szerint a Jobbik nem igazolta, hogy rendelkezett volna a jogszabályban előírt szabályzatokkal, hogy megteremtette volna a közpénzekkel való átlátható és ellenőrizhető gazdálkodás alapjait és azt sem, hogy a könyvvezetése során érvényesítette a számviteli alapelveket, a kifizetéseket szabályszerűen teljesítette volna, továbbá a forrásokat – köztük a költségvetési támogatásokat – szabályszerűen számolta volna el, és a közpénzek felhasználását jogszerűen és átlátható módon végezte volna. Az ÁSZ szerint a Jobbik nem igazolta továbbá, hogy a céljaira rendelt vagyont a jogszabályoknak megfelelően használta fel, a vagyon védelmét, megőrzését biztosította volna, emellett a párt nem igazolta a közzétett pénzügyi kimutatásokban közölt adatok valódiságát, megbízhatóságát, a közzététel szabályszerűségét sem. Az ÁSZ szerint a Jobbik a 2015-2016-ra vonatkozóan azt sem igazolta, hogy a működéséhez jogszerűen igénybe vehető forrásokat használt fel.

A számvevőszék közleményében emlékeztet arra, hogy a politikai élet tisztasága érdekében különösen indokolt a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodásának ellenőrzése, amit az ÁSZ törvényi előírás alapján kétévente végez, így kiemelt szerepet tölt be és felelősséget visel a pártok feletti társadalmi kontroll érvényesítésében.

(MTI)

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Borsodi
Az a lényeg,hogy a fidesz tiszta mint a fehér hó! Ezt már nem kellene tűrni tovább egyik ellenzéki pártnak se.Aki ezek után is a fideszre szavaz az agyhalott,nem Magyar
és nem munkából él az biztos!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vadsanca
Csak azt nem értem, hogy az ÁSZ mi alapján találta ki ezt az összeget?
Felejteni kell! A hatalmunk a vesztét érzi, ezt be kell látni. Próbál menekülni, de sajnos " a szükség törvényt bont".
Borsodi
Az a lényeg,hogy a fidesz tiszta mint a fehér hó! Ezt már nem kellene tűrni tovább egyik ellenzéki pártnak se.Aki ezek után is a fideszre szavaz az agyhalott,nem Magyar
és nem munkából él az biztos!
advocat
Így lesz egyetlen párt Magyarországon. Rákosinak is bejött. Az eredmény ismert.
papa.49
@vadsanca: A szokásos ,,a hasukra ütöttek,, )))))))))))
kukac50
A jobbik ne fizessen forduljon az alkotmánybírósághoz utána meg a kúriához,ha Magyarországon kifogynak a lehetőségből, forduljanak Brüsszelhez! Mire véghez viszik ezeket addig megtörténik a választás! Van lehetőség! Fellebbezni nincs esély de erre van jogász mondta a TV-ben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.