Még manapság is akadnak olyan, a nagyvilág előtt elzárt titkos szobák, íróasztalok, amelyek felbecsülhetetlen jelentőségű értékeket őriznek. Így kerültek elő Liszt kézzel írt kottái is.

Ennyiért vitték el a felbecsülhetetlen értékű Liszt-kottákat

Egy ilyen örökség, az egykori Táborszky és Parsch kiadó régi iratai közül kerültek elő nemrég Liszt Ferenc elveszettnek hitt kézzel írt kottái. Táborsz­ky Nándor személyes jó barátja volt a zeneszerző mesternek: nem csak kiadta a műveit, hanem rendszeresen leveleztek, közös vacsorákat szerveztek.

A most előkerült hét, a szabadságharchoz kötődő Liszt-zenemű is a kiadónál jelent meg anno. Eredeti kézirataikat elveszettnek hitték vagy más változataikat ismerték. Egészen mostanáig, amikor a hagyaték örökösei felfedezték, hogy a papírlapok között egészen különlegesek is vannak.

Ezek a kéziratok felbecsülhetetlen nemzeti értéket képviselnek, és kiemelkedően fontosak a magyar zenetörténet számára. A legkülönlegesebb köztük talán az, amire Liszt maga írta rá Petőfi versét magyarul – fejtegette Domonkos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum igazgatója.

Hasonló irat, egy-egy Liszt-levél nemzetközi árveréseken szokott előkerülni, legtöbbször számunkra elérhetetlen áron – tette hozzá.

A kéziratokat a Zeneakadémia 20 millió forintos állami támogatással, 21 millió forintért vette meg az örökösöktől a közelmúltban. A ritka­ kincseket szombat este az ünnepélyes átadón a nagyközönség is megnézhette. Ezután viszont a gyűjteménybe kerülnek, és a tervek szerint nem lesznek kiállítva.

(Blikk.hu)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus1
létezik egyáltalán ez a kotta? Vagy csak arról szól, miként lehet 20 milkót kiénekelni magánzsebbe állambácsitól?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.