Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint a felgyorsított büntetetőeljárásokon keresztül, a megfelelő büntetésekkel lehetne megakadályozni az ajánlásokkal kapcsolatos visszaéléseket.

Az NVI elnöke erről egy szerdai, más témában tartott sajtótájékoztatón beszélt. Az elnök azzal kapcsolatban, hogy egyes pártok azt sürgették az elmúlt napokban, hogy az NVI ellenőrizze az összes leadott ajánlóívet és szűrje ki a hamis ajánlásokat, hangsúlyozta, a törvény erre nem ad felhatalmazást az NVI-nek.

Pálffy Ilona: fel kellene gyorsítani az ajánlásokkal kapcsolatos visszaélések büntetőeljárásait

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője sajtótájékoztatót tart a külföldön élő magyar választók levélcsomagjainak postázásáról Budapesten, az NVI Alkotmány utcai székházában 2018. március 19-én. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) ezen a napon megkezdte a levélcsomagok postázását. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Hozzátette: az aláírások összehasonlítását a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplővel egyébként is lehetetlennek tartja, ahhoz "millió írásszakértőt kellene kirendelni".

Mint mondta, ha az állampolgár arra gyanakszik, hogy visszaéltek az adataival, a választást követő 90.napig a helyi választási irodától kérheti azon jelölőszervezetek listáját, amelyek ívén szerepelt az ajánlása és ez alapján büntetőfeljelentést tehet.

Úgy vélte azonban, hogy a büntetőeljárásokat kellene felgyorsítani, hogy azok még a választás előtt lezáruljanak, és elrettentő büntetéseket kellene kiszabni. Szavai szerint a választási rendszer – hogy a választópolgárok ajánlóíveken ajánlják a jelölteket és egy választó több jelöltet is ajánlhat – demokratikus, ugyanakkor azért, mert egyesek visszaélnek vele, még nem kellene az alapvetően jó és demokratikus rendszert megváltoztatni.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Mit nem mond? Hiszen akkor pont az ő kenyéradója által alapított kamupártok 90%-át csuknák még a választás előtt börtönbe. Plusz a helyi Fidesz-korifeusokat, akik átadták az ajánlólistákat a csaló ellenzékbontóknak.
Szóljon már valaki rá, hogy térjen észre, mert a Vezér se..be rúgja, ha hülyeségeket beszél össze.vissza.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.