Törvényességi felhívásban kifogásolta a Csongrád Megyei Kormányhivatal a szegedi zajrendeletet, emiatt az önkormányzat változtatna rajta.

A kormányhivatal keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint 27 rendezvényszervező és vendéglátó tett közérdekű bejelentést a rendelet miatt. A hivatal megállapította, hogy a város úgy határoz meg időbeli korlátot a rendezvényeken használható hangosításra, hogy a korlátozás alól kivételt enged az állami és önkormányzati rendezvényeknek. Álláspontjuk szerint ez a megkülönböztetés az egyenlő bánásmód törvénybe ütközik.

Kifogásolta a kormányhivatal a szegedi csendrendeletet

Fotó: pixabay.com CCO

A kormányhivatal ezért törvényességi felhívásban felszólította a szegedi közgyűlést, hogy a kivételszabályt – még a rendelet július 1-jei hatálybalépése előtt, június 29-éig – törölje vagy a törvénynek megfelelően módosítsa.

Mózes Ervin, Szeged címzetes főjegyzője az MTI-vel azt közölte, hogy a közgyűlés a város lakóinak érdekében módosította áprilisban a zajrendeletet. Szeged fesztiválváros, a sok éjszakába nyúló, az emberek nyugalmát zavaró rendezvény miatt gyakran érkeztek panaszok az önkormányzathoz. A rendelet tervezetét megküldték a kormányhivatal járási hivatalának, amely környezetvédelmi szempontból véleményezte, néhány észrevételt tett, de nem emelt kifogást ellene.

Mózes Ervin tudatta: a kormányhivatal észrevételének megfelelően a tervek szerint a következő közgyűlésen, várhatóan június 22-én módosítják a rendeletet, tovább szűkítve a kivételezett rendezvények körét. Előterjesztése szerint az idén 87 éves Szegedi Szabadtéri Játékok, az először ötven esztendeje megszervezett Szegedi Ifjúsági Napok és a szintén komoly hagyományokkal rendelkező Szeged Napja ünnepségsorozat lenne csak olyan rendezvény, amelyre nem vonatkozna a korlátozás – tette hozzá.

A szakember hangsúlyozta, hogy nem tud elképzelni olyan alkotmányossági aggályt, amely a nagy hagyománnyal rendelkező, a város kulturális életében fontos szerepet játszó rendezvények megkülönböztetését lehetetlenné tenné.

Az áprilisi rendeletmódosítás vitát váltott ki a közgyűlésen, a Fidesz és a KDNP képviselői diszkriminatívnak tartották, valamint hiányolták a jogszabályváltozást megelőző érdemi egyeztetést, a városháza előtt pedig egyetemisták tartottak demonstrációt miatta.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cs.n.
És vajon akkor is problémázna a kormányhivatal, ha ugyanez, ugyanúgy egy fideszes vezetésű városban van? Kötve hiszem. De azért óbégatnak, hogy egyenlő bánásmód.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.