A klimatikus viszonyok, a munkaerőhiány, valamint a lengyel és a szerb konkurencia miatt lassan megszűnhet itthon egyes bogyós gyümölcsök termesztése – írta a Magyar Időkre hivatkozva a 24.hu.

Kipusztul Magyarországról a málna és a ribiszke a klímaváltozás miatt

Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke a lapnak elmondta: a nyolcvanas években hétezer hektáron évi 40-60 ezer tonna málna termett, és a termőterület még az ezredforduló környékén is 1200-1400 hektár, a termés tíz-tizenötezer tonna volt. Ma száz hektár körüli területen 600-800 tonna málna terem.

A drasztikus visszaesés egyik oka, hogy az elmúlt tíz-tizenöt évben olyannyira megváltoztak a klimatikus viszonyok hazánkban, ami már nem kedvez a bogyós gyümölcsök, köztük a málna, a szeder és a fekete ribiszke termesztésének sem.

A FruitVeB alelnöke kitért arra is, hogy a helyzetet tovább súlyosbítja a munkaerőhiány: a málna és a szeder munkaerőigénye egy hektárra vetítve 3-4 ezer munkaóra, míg a szántóföldi növényeknél ez alig 10-20 óra, és az almáskerteknél is csak 500-800 munkaóra. Ráadásul az ültetvényeken alig néhány hónapos munkát tudnak ajánlani a termelők, és azt is egymástól távol eső időszakokban.

(24.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Lengyelországban a bogyós gyümölcsök termesztését, betakarítását már gépesítették, s a nagyobb mennyiség alacsonyabb áron, kis szállítási költséggel az oda települt feldolgozó üzemekben kelendőbb a magyar terméknél. A korábban vevőként fellépő német feldolgozók többsége – akiknek eladták a gyümölcsöt a hazai gazdák – átköltözött Lengyelországba, s a gyárak környékén termesztett gyümölcsöket veszi inkább át. A lengyelek azzal is előnybe kerültek, hogy nagyobb mértékben vehették igénybe az úgynevezett integrált gyümölcstermesztési technológiák – például a kártevők helyszíni figyelése és a legkisebb környezetszennyezéssel járó elpusztításuk – bevezetéséhez és alkalmazásához nyújtott uniós támogatásokat. Ezzel hektáronként 90-100 ezer forinttól estünk el. Továbbá a magyar mezőgazdasági minisztériumunk a sámán dob Karcagra való elhelyezéssel, és a közpénzek lenyúlásával van elfoglalva. Legkisebb gondjuk a mezőgazdaság irányítása.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
@papa.49: Így igaz. De a méltán híres szobi vállalkozást ahelyett, hogy fejlesztették volna, inkább csődbe vitték, vagyonát szétlopták, a több száz dolgozót szélnek eresztették.
papa.49
@Eriksson: Ebben is egyetértek veled, és nekem hiába regél az ,,illetékes,, hogy a klímaváltozás miatt, a kertünkben terem az eper, rengeteget, és most kezdjük szedegetni a ribizlit, meg a málnát !!!
Még egy a klímaváltozás nem érinti a szerbeknél levő ültetvényeket csak az északabbra fekvő magyar ültetvényeket ???
Itt kurvára nagy a hazugság, egyébként meg az ország északi részén Nógrádban voltak az igazán nagy ültetvények ...
Eriksson
@papa.49: Igen, ott termett közép-Európa legfinomabb málnája, ribizlije. Vajon mi lett velük?
Ez a klímaváltozás kamu, így akarják elterelni a figyelmet a valóságról, hogy néhányan meggazdagodtak, jóval többen földönfutók lettek.
kereső
Kicsit másról is szó lehet itten.Nagyüzemi telepités-drága.A géppark beszerzése-drága.Az élő munkaerő megfizetése -drága.Mindadig ,amig a műkörmös mezőgazdászok!!! nem holnap,vagy holnap után szeretnének jól élni a "munkájuk" eredményéből-hanem tegnap,meg tegnapelőtt,addig bármit rá lehet fogni-,hogy miért nem.Mert most mi van? Akkor is ketyeg a támogatás,ha "földművelés" cimén,csak egyszer megtárcsázza a földjét-bérmunkában megcsináltatja-és már hatalmas nyereséget könyvelhet el.És a kisujját sem kellett megmozditania,csak telefonálni Janinak,vagy Pistának-jön az ellenőrzés,tárcsázzon.
papa.49
@Eriksson: Ez már az Antall kormány alatt elkezdődött, neki volt talán államtitkára az egyik pacák aki uralta Nógrádban az ültetvényeket, a hanyatlás onnan kezdődött ...
Eriksson
@papa.49: Igen, és azt olvastam valahol, hogy 2008-ban húzták le végleg a rolót.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.